Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2009-06-01
Hozzászólások: 0db

Szigetelünk vagy elszigetelõdünk

Ma egy magyar háztartás körülbelül háromszor annyi energiát használ fel egy ugyanakkora lakás fûtéséhez, mint egy osztrák otthon. Mindez a ház és lakás állományunk korszerûtlen szigetelésének, vagy a szigetelés teljes hiányának „köszönhetõ”. A világ energiafogyasztása rohamosan növekszik. Kevesen gondolnák azonban, hogy amíg a megtermelt energia 40 %át épületeink fogyasztják, alig 28%-át az ipar, 32%-át pedig a közlekedés használja fel.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az Európai Unió 2002/91/EK direktívája alapján, a 176/2008. kormányrendelet értelmében, 2009. január 1-tõl, Magyarországon is minden új építésû ingatlan adásvételi dokumentációjához kötelezõ csatolni az épületek energiahatékonysági tanúsítványát. Mivel a házak energiahatékonysága legnagyobb mértékben, a szigeteléstõl függ, szükség van olyan kezdeményezésekre és felvilágosító programokra, mint például a Knauf Insulation Kft. által útnak indított A+ Hõszigetelés kampány, amely a jogszabállyal összhangban már a tervezési szakaszban ingatlanjaik energiahatékonyságát szolgáló fejlesztések megvalósítására ösztönzi a lakosságot. A most lezárult, nagyszabású energiahatékonysági kezdeményezés fõdíját, egy A osztályú Mercedes gépkocsit, a Knauf Insulation Kft. adta át nyertesének, egy másik résztvevõ pedig az elsõ hazai energiahatékonysági tanúsítványok egyikét vehette át.

Földünk 10 legmelegebb évébõl 9-et 1996-óta mértek, eközben nyáron egyre melegebb, télen egyre hidegebb a klíma. Erõforrásaink egyre fogynak, a növekvõ energiaigény és a korlátozott utánpótlás pedig az energia árak folyamatos emelkedéséhez vezetnek. Mindeközben a világon megtermelt energia 40%-át – döntõ részben a Föld lakosságának mindössze egytizedét kitevõ európai és észak-amerikai - háztartások fogyasztják, megelõzve az ipar (28%) és a közlekedés (32%) szereplõit.

A Knauf Insulation, a világ mûszakilag legfejlettebb szigetelésanyag gyártójának felmérései szerint, a háztartások energia felhasználásának mintegy 50-70%-át a fûtés teszi ki, ami a növekvõ energiaárak és a csökkenõ támogatások mellett egyre nagyobb terhet ró a lakosságra. Az Európai Unió átlagához viszonyítva, a Közép-kelet európai épületek egy négyzetméterre vetítve 25%-kal több energiát használnak fel azért, mert nincsenek megfelelõen szigetelve. (Régiónkban sajnos a magyar otthonok a leginkább energiapazarlók.) A szigetelés fontosságát jól mutatja, hogy a magyar háztartások kétszer annyi energiát veszítenek el a falakon keresztül, mint például a svéd otthonok, amelyeknek a zord éghajlat miatt 2,5-szer vastagabb a szigetelésük, így fûtésszámlájuk mintegy 35%-kal alacsonyabb, mint egy átlagos magyar család kiadásai.

Ma egy magyar háztartás körülbelül háromszor annyi energiát használ fel egy ugyanakkora lakás fûtéséhez, mint egy osztrák otthon, ami ház és lakás állományunk korszerûtlen szigetelésének, vagy a szigetelés teljes hiányának számlájára írható. Erre való tekintettel a 2009. január 1-én hatályba lépett energia-hatékonysági kormányrendelet célja az, hogy energiahatékonysági beruházásokra ösztönözze a lakosságot és a fenntartókat.

Háztatásaink energiahatékonyságát takarékosabb kazánok, vagy dupla üvegû nyílászárók alkalmazásával is javíthatjuk, de a legolcsóbb és legnagyobb megtérülést biztosító megoldás mégis a falak és a tetõ szigetelése. A Knauf Insulation Kft. A+ Hõszigetelés energiahatékonysági kampányának fõdíját, egy Mercedes A. osztály gépkocsit, fal- és tetõszigetelési fejlesztéssel nyerte meg Tagai Gábor, nagytarcsai építkezõ.

„Válság idején a takarékosság a legjobb befektetés. A hagyományos technológiával épült házak átlagos energiaigénye ma kb. 180–250 kWh/m2/év, amely érték korszerû és innovatív szigeteléssel 2/3-ára csökkenthetõ, így évente akár 60-70%-os energia-megtakarítást lehet elérni.” - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezetõ igazgatója, az A+ Hõszigetelés kampány díjátadóján.– „A korszerû és innovatív szigetelõanyagok használatával azonban nemcsak a családi kasszát, de környezetünket és a légkört is óvjuk, mivel kevesebb fõtõanyagot használunk fel, így pedig kevesebb CO2-t jutattunk a légkörbe.”  - tette hozzá az ügyvezetõ igazgató.

A Knauf Insulation innovatív és környezetbarát - üveggyapot, kõzetgyapot és extrudált polisztirol – szigetelõanyagai kiemelkedõ energia-megtakarítást tesznek lehetõvé. A Knauf Insulation adatai szerint a korszerû és innovatív szigetelésre fordított összeg átlagosan 25%-os megtérülést hoz évente. Ez azt jelenti, hogy a befektetés ára 2-4 év alatt megtérül, hosszabb távon – 30 év alatt – pedig minden szigetelésbe fektetett forint több, mint 7 forint hasznot hoz.

A Knauf Insulation elkötelezett a környezetvédelem valamint a környezeti fenntarthatóságot szem elõtt tartó termékfejlesztés terén. Ezen célkitûzések mentén a vállalat, ECOSE néven hamarosan egy új, környezetbarát ásványgyapot terméket vezet majd be, amelynek gyártása is kisebb energia-felhasználással valósítható meg.

 

Knauf Insulation Kft.

 

 

 

.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából