Kategória: Festés, vakolás , Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2012-08-17
Hozzászólások: 0db

Színterápia falfestéssel: passzítsuk a színeket a megfelelõ helyre!
Étvágycsökkentõ kék, pulzusnövelõ vörös, élénkítõ sárga

A lakásfelújítás fontos, ám kényes fázisa a falfestés. Nem is annyira a gyakorlati része galiba – mesteremberek, vagy ügyes háziak maguk is elvégezhetik munkát -, hanem a színválasztás. A megfelelõ árnyalatok kiválasztása még az egyedülállóknak is fejtörést okoz, csakhogy általában több, különbözõ nemû és ízlésvilágú családtagnak kell a kérdésben dûlõre jutnia! A színek élettani hatása jó alap lehet a kompromisszumhoz. Milyen hatással vannak ránk a színek, és hogyan lehet ezeket a lakásban a legjobban kiaknázni?

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Mesterházy Mónika szakújságíró összeállítása

Szeretjük a színeket – szerencsére. Sok szép színes lakást látok, s látok sok olyan lakást is, ahol szinte nincs „szûz” falfelület. Harsognak a színek! A piros verseng a mohazölddel, a zöld a következõ falon átfordul lilába, a lila meg küzd a szomszédos narancssárgával. S ha még itt-ott feltûnik egy-egy trendi, mintás tapétacsík is! Kinek mi tetszik? Nekem például az, ha az összes helyiségben megegyezik az alapszín. Alapszínként a pasztell árnyalatokat preferálom, kedvencem a bézs. Ehhez jöhetnek a világosabb, sötétebb színek, de csak kísérõként, egy-egy falra, vagy falrészletre. A lényeg, hogy az adott helyiségben – a berendezési tárgyakat, kiegészítõket beleértve – teljes legyen a színharmónia.

Tiszta fehér: fürdõszobában, kis helyiségekben nagyszerû!

A fehér szó szerint a legtisztább szín; egyszerû, megbízható, így akik biztosra mennek, feltehetõen ezt a színt választják. A fehér tisztaságát leginkább a vizes helyiségekben célszerû kiaknázni, hiszen ez a természetes közegük. (Mást diktál a trend: a fürdõszobákban hódítanak a sötét, erõteljes színek.) A kortárs lakberendezés az utóbbi években átvette a skandináv, mediterrán területeken jellemzõ csupa fehér színhasználatot a modern, városi enteriõrökben – ennek lényege, hogy a plafontól a padlóig minden fehér (csak gyõzzön a tulajdonos takarítani!). A nagy fehér felületek modern környezetben másképpen hatnak, mint rusztikus miliõben. A túl sok fehér nem kelt otthonosságérzetet. Kisebb helyiségekben – például lépcsõház, elõszoba – ugyanakkor jó szolgálatot tesz, mivel optikailag tágítja a teret.

Alkalmazkodó bézs: nappaliba a legjobb!

Egy fokkal bátrabb, mégis biztonságos lépés, ha nem fehér, hanem lágyabb hatású bézs (drapp, nyersszín, törtfehér stb.) falfestéket választunk. Otthonosabb érzetet kelt a steril fehérnél. Barna árnyalatú padlóburkolatokhoz, lakástextilekhez, bútorokhoz kifejezetten jól passzol, a fent említett helyiségeken kívül ez az árnyalat a nappalihoz is ajánlható. Én kifejezetten szeretem a bézs színt a lakásban – nem vonja el a figyelmet a bútorokról, a lakberendezési tárgyakról, alkalmazkodik a színekhez.

Harsány citromsárga: konyhába, fürdõbe, tanulószobába, kiegészítõ színként!

A citromsárga roppant harsány, figyelemfelkeltõ. Izgató – pejoratív értelemben idegtépõ - hatású, ezért csínján kell bánni vele a lakásban! Ébredés után kifejezetten jól jöhet, ha ebbe a színbe „botlunk”. Élénkítõ hatását leginkább a konyhában, az étkezõben, vagy a fürdõszobában érdemes kiaknázni, de csakis kiegészítõ színként ajánlott alkalmazni. A sárga stimuláló hatását a tanulószobákban is ki lehet próbálni – sárgára festhetõ például az íróasztal melletti falrészlet -, állítólag jól hat a memóriára. Gyengén megvilágított helyiségekben is jól jöhet a citromsárga. Praktikus szempontokat is célszerû figyelembe kell venni festés elõtt. Például: passzol-e a citromsárga a berendezési tárgyainkhoz? (Két-három egymással konkuráló erõteljes szín nem bizalomgerjesztõ.) S ami nemcsak a sárga esetében mondható el: szeretni is kell az adott színt. Egyik ismerõsöm jó pár éve arra ment haza, hogy a neje citromsárga függönyökre cserélte a régit. Azonnal leszedette vele. Közölte az asszonnyal: megõrül, ha egy percnél tovább ezt a színt kell néznie. Élénkítõ hatása miatt mondjunk le a citromsárga festék használatáról az egyébként is örökmozgó kisgyerekek szobájában.

Éltetõ narancssárga: a nappaliban elsõrendû!

Elég, ha magunk elé képzeljük a narancssárga színt: mintha a napfény simogatását, ragyogását hordozná. A színterapeuták szerint is a vitalitás, az életigenlés társítható ehhez a meleg színárnyalathoz, s ezt érdemes is kiaknázni a lakásban. A narancssárga „legjobb helye” a nappaliban van, hiszen ez a lakás közösségi pontja, ahol ideális esetben a legtöbbet tartózkodunk családtagjaink, barátaink társaságában. A hálószobában is bevethetõ. A narancssárgával feldobott helyiségek barátságosak, otthonosak. Hálás szín: alkalmazkodóbb a vörösnél vagy a citromsárgánál. Lehet játszani az árnyalataival: pasztell narancs alapszínnel lemázolni az adott helyiséget, majd a narancs többféle sötétebb árnyalatával kifesteni egy-egy oldalfalat, falrészletet.

Étvágygerjesztõ vörös: az étkezõben jó, a hálóban csak módjával!

Nem véletlen, hogy a vörös a szerelem, a szenvedély színe. Így hat ránk ez a domináns árnyalat; energikussá tesz, felpezsdít! Kedvezõtlen élettani hatást is társítanak hozzá: állítólag felpörgeti a pulzust, serkenti a vérnyomást. (Van valakinek errõl személyes tapasztalata?) Éppen ezért hálószobákban nem mondható ideálisnak a sok vörös, annak ellenére, hogy a hálószoba nemcsak a relaxáció, az éjszakai pihenés, hanem legtöbbünknél az erotika helye is. Módjával azért becsempészhetõ ez a színárnyalat a hálóba is. Árnyoldala: a hangsúlyosan vörös miliõ felerõsíti agresszív hajlamainkat (érdemes ezt átgondolni, ha esetleg vörös lenne a meditációs sarok a lakásban…). Mivel állítólag étvágygerjesztõ hatású, a vörös szín legjobb helye a lakásban az étkezõ, aki pedig fogyni szeretne, a vöröset kerülje! Hogy a vörös étkezõ hogyan hozható össze a konyhába ajánlott citromsárgával? Mértéktartóan, ízlésesen – talán.

Pihentetõ kék: a hálószobában szuper!

A kék az egyik leggazdagabb szín, rengeteg szerethetõ árnyalata van. A középkékhez köthetõ kedvezõ élettani hatások: segíti az ellazulást, oldja a stresszt. Elmélkedésre késztetõ szín a szakemberek szerint (ha esetleg lenne meditációs sarok otthon…). Az otthonokban nem túl népszerûek a kék falfestékek, részben azért, mert a kék hûvös és elegáns, ráadásul domináns szín is, akármilyen színekkel nem fér meg. Megfelelõ színtársítással viszont lenyûgözõ kék enteriõrök születhetnek. A kék jól passzol például a sötétvöröshöz, a fehérhez, a bézshez (egy idõben a királykék-citromsárga páros volt a nyerõ, örülök, hogy túl vagyunk ezen). A világoskék fiús babaszobákban közkedvelt, bézzsel társítva egy-egy kisebb falrészleten a lakás egyéb helyiségeiben is jól mutat. A túl sok sötétkékkel vigyázni kell, mert deprimáló hatású. Ha az éttermekben sok a kék szín, kezdhetünk gyanakodni, hogy nem akarnak bennünket jól lakatni. Merthogy a kék szín étvágycsökkentõ hatású (kipróbálom).

Univerzális zöld: szinte mindenhova jó!

Fû, fa, bokor – mind zöld a természetben. Mondani sem kell, milyen élettani hatásokat társítanak hozzá: vitalizál, mint a narancssárga, nyugtat, mint a kék. A kiegyensúlyozottság színe. Különlegessége, hogy meleg és hideg árnyalatokban egyaránt kikeverhetõ, és sokoldalúan felhasználható. Talán a zöld az egyetlen olyan alapszín, amely szinte minden helyiségben bátran alkalmazható a falon. Háló- és dolgozószobákban, nappalikban, konyhákban, étkezõkben, vizes helyiségekben egyaránt ideális. Az utóbbi években hódít a lime zöld, valóban üdítõ hatású. Nálunk a könyvespolc mögötti fal színe ilyen. Magam festettem le a falat a nappaliban és a gyerekszobában; a végeredmény vállalható. Újra belevágnék, s lassan idõszerû is.

Kreatív fekete: passzol a fehérhez és az alkotómunkához!

Nem sûrûn találkozni feketére mázolt falakkal a lakásokban, többségünknek az eszébe sem jut – falfestés kapcsán -, hogy ebben a színben is páratlan lehetõségek rejlenek. A fekete az elmélyültség, a befogadás színe, ha ezen tulajdonságait nézzük: ideális a lakás azon helyiségében, ahol összpontosítást igénylõ feladatokat, alkotómunkát végzünk. Természetesen mértéktartóan kell bánni vele, mert ’töményen’ nyomasztó hatású. Hálószobában lehet hangsúlyos is, amennyiben a helyiséget valóban csak alvásra használjuk. A fekete kiváló kiegészítõ színe a fehérre mázolt lakásoknak. Elegáns és különleges megoldás, ha a fehér alapszínre tetszõleges szélességû fekete függõleges sávokat festünk (akár többet is). A sötét falon kifejezetten jól mutatnak a színes, mintás – barokkosan részletgazdag - tapétacsíkok. A fekete falat és a környezetét kifejezetten szereti a világítástechnika – ötletes megvilágítási technikákat vethetünk be. Fekete lehet az olvasósarok is, de végsõ soron a lakás összes helyiségében megjelenhet. Esztétikusak a fekete falra applikált világos színû falmatricák is.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából