Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2009-06-01
Hozzászólások: 0db

Talajmenti hõszigetelés 1. rész

Mint minden szerkezetet, a pincefalat is a hideg oldalról kell hõszigetelni. Ebben az esetben ugyan többnyire nem tud olyan alacsonyra hûlni a falszerkezet külsõ oldala, mint egy szabadon álló homlokzat esetében; vagyis a kisebb hõmérséklet különbség miatt kevésbé okozhat problémát a belsõ oldali hõszigetelés, ennek ellenére a hõszigetelést a talaj felõl kell elhelyezni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Korábban sokszor ezeknek a szerkezeteknek a hõszigetelését teljesen elhanyagolták, pedig akár a teljes energiaveszteség 20 %-a is a talaj felé távozhat. Az egyre dráguló energia miatt fellépõ hõszigetelési igény eleinte elsõsorban a homlokzatok utólagos szigetelésére koncentrálódott, hiszen ez egyszerûen megoldható volt. A régi épületek pince helyiségeit  eleve nem huzamos emberi tartózkodásra tervezték, hanem tüzelõanyagot tároltak bennük, esetleg egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki ott. Ezeket a helyiségeket nem fûtötték, ezért nem is hõszigetelték.

Napjainkban azonban nem csak az energia, hanem az építkezés sem olcsó, ezért - valamint az életmód-változás is azt eredményezte - mind gyakrabban alakítanak ki hobbyszobát, irodát, konditermet, vagy akár úszómedencét is a talajszint alatt. Ilyen esetekben a külsõ határolószerkezetek hõszigetelése sem hagyható el.

Mint minden szerkezetet, a pincefalat is a hideg oldalról kell hõszigetelni. Ebben az esetben ugyan többnyire nem tud olyan alacsonyra hûlni a falszerkezet külsõ oldala, mint egy szabadon álló homlokzat esetében; vagyis a kisebb hõmérséklet különbség miatt kevésbé okozhat problémát a belsõ oldali hõszigetelés, ennek ellenére a hõszigetelést a talaj felõl  kell elhelyezni.

A szerkezeti kialakítást illetõen kétféle megoldás létezik. Az egyik az, amikor a falszerkezetre a vízszigetelés elhelyezése után, ragasztással rögzítjük a hõszigetelõ anyagot. Ez a gyakoribb megoldás, még úgy is, hogy ilyenkor – természetesen – a nedvességnek és a mechanikai hatásoknak tartósan ellenálló, magas minõségû anyagot, mint pl. az EXPERT kell alkalmazni. Ennek a szerkezetnek elõnye, hogy a szigetelés védõ fal elhagyható.

 

Korábban erre a célra kisméretû téglából húzott falat alkalmaztak, de ez a megoldás munka- és idõigényes, költséges és nem szolgálja az energiatakarékosságot. A hõszigetelés és a vízszigetelés mechanikai védelmének feladatát egyszerre látja el a korszerû, AUSTROTHERM EXPERT hõszigetelõ lemez. Az EXPERT lemezek vastagságát a védett helyiség funkciója határozza meg. Amennyiben nem fûtött helyiség faláról van szó, úgy 3-4 cm vastag táblákat érdemes használni. Ekkor csak a szigetelés védõ fal funkcióját használjuk ki. Amennyiben fûtött helyiség van a fal mögött, úgy a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szerint a talajszint alatti egy méterig legalább 0,45 W/m2K-es hõátbocsátási tényezõt kell elérni. Ez vasbeton, vagy azzal hõtechnikailag egyenértékû pincefalazat esetén 7 cm vastag EXPERT lemezzel lehetséges. Az energiatakarékossági célokat szolgáló 0,3 W/m2K értékhez viszont már 12 cm vastag hõszigetelést kell elhelyezni. A rendelet szerint a hõszigetelést nem kell a talajszint alatti egy méternél mélyebbre vezetni. Véleményünk szerint viszont célszerû, mert  a hõszigetelés megszakítása jelentõs hõhidat tud képezni.

Célszerû tehát a hõszigetelést végig vinni a pincefal külsõ oldalán. Ha a vízszigetelés PVC anyagú, akkor az AUSTROTHERM EXPERT hõszigetelés és a vízszigetelés közé polipropilén filc elválasztó réteget kell beépíteni, hogy az esetleges lágyítóvándorlás okozta károkat elkerüljük. A hõszigetelés egy rétegben kell elhelyezni úgy, hogy a lépcsõs toldás befelé, a fal felé emelkedõ átfedésû legyen.

 

A hõszigetelést oldószermentes  - a vízszigetelés anyagát sem károsító - ragasztóval lehet addig rögzíteni, amíg a rétegesen tömörített földvisszatöltés a táblákat véglegesen megfogja. A földvisszatöltés, tömörítés során ügyelni kell, hogy az EXPERT lemezek el ne mozduljanak és meg ne sérüljenek. Az AUSTROTHERM EXPERT lemezeket a pincefalon kívülrõl elhelyezett (többnyire bitumenes) vízszigetelõ lemezre kell ragasztani. Az elsõ táblát az épület sarkánál kell elhelyezni, amit foltokban felhordott MUREXIN 2K Standard kétkomponensû ragasztóval lehet rögzíteni. Ezzel az anyaggal +5 0C felett lehet csak dolgozni, alacsonyabb hõmérséklet esetén a MUREXIN Winter 2K alkalmazása javasolt. Nem bitumenes vízszigetelés esetén Purocol ragasztó jelentheti a megoldást. A ragasztó megkötéséig a táblák alátámasztásáról gondoskodni kell. A második sort fél tábla eltolásban, kötésben kell felrakni, a sarkokat fogazottan kell kialakítani.

 

Az utólagos hõszigetelések során nem csak a pincefalat, de gyakran a lábazatot sem szigetelik. Ez utóbbi természetesen lényegesen nagyobb gondokat okozhat, mint a pincefal hõszigetelésének elhagyása, de amennyiben az építés óta eltelt idõben a pince helyiségei funkciót váltottak, nem lehet a pincefal hõszigetelését sem kihagyni. A munkát ugyanúgy kell elvégezni, mint az új épület esetén, de a munkagödör kiemelése során különösen figyelmesen kell eljárni, hogy statikai gondok ne merüljenek fel, illetve hogy a vízszigetelés sértetlen maradjon. Különösen gondosan kell eljárni abban az esetben, ha kismértékû nedvesség behatolás is észlelhetõ. Ezekben az esetekben az EXPERT DRÉN és GEODRÉN lemezeket célszerû használni, míg komolyabb károsodásnál az épület utólagos vízszigetelése nem elkerülhetõ.

 

A talajba kerülõ épületrészeket vízszigeteléssel kell védeni a nedvesség káros hatásaival szemben. Sok esetben kis mennyiségû, de koncentráltan támadó víz (rétegvíz, torlaszvíz) veszélyezteti az épületet. Ez elsõ sorban a lejtõs terepen épült házaknál jelentkezhet. Ilyenkor a szokásos talajnedvesség elleni szigetelés nem elegendõ, a víznyomás elleni szigetelés pedig költséges. A jó megoldás: a pincefalak drénezése. Erre a célra a „stoplis“ felületû, AUSTROTHERM EXPERT DRÉN lemezt kell alkalmazni. A különösen alacsony vízfelvételû táblák tartósan jól hõszigetelnek, és a talaj felé elhelyezkedõ „stoplik“ között a talajban szivárgó víz le tud folyni, és így víznyomás nem terheli a vízszigetelést.

 

Az EXPERT DRÉN lemezeket az EXPERT-hez hasonlóan kell a szigetelõ lemezre ragasztani, a stoplis felülettel kifele. Erre kell elhelyezni a geotextíliát, ami meggátolja, hogy a talajszemcsék a „stoplik“ közé kerülve eltömítsék a víz útját. A geotextíliát mechanikusan, vagy ragasztással lehet rögzíteni. Az EXPERT GEODRÉN lemezeken már gyárilag rá van ragasztva a filcréteg, mely a hõszigetelõ táblákon túlnyúlik, és így biztosítja a kellõ átfedést. A geotextília és a lemez között lefolyó vizet az alaptest mellett dréncsõvel kell összegyûjteni és elvezetni, a visszatöltéshez homokos kavicsot kell alkalmazni. Állandó talajvíznyomás esetén az extrudált polisztirol ( AUSTROTHERM XPS ) lemezeket kell alkalmazni.

Ugyancsak jó megoldás, bár szerkezetileg némileg összetettebb, mikor a vízszigetelés a szigetelés tartó falra kerül, és a hõszigetelés a vízszigetelés védett oldalán helyezkedik el. Ezt a szerkezetet többnyire a talajvíz nyomás esetén választják. Ilyenkor természetesen nem kell a nedvességnek ellenálló hõszigetelést választani, elég lehet a terhelhetõ expandált hab is ( AT-N100, N150 vagy N200 ).

 

A következõ részben a lábazatok-, valamint a talajon fekvõ padlók hõszigetelésérõl lesz szó.

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából