Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2009-06-21
Hozzászólások: 0db

Talajmenti hõszigetelés 2. rész

Mint minden szerkezetet, a pincefalat is a hideg oldalról kell hõszigetelni. Ebben az esetben ugyan többnyire nem tud olyan alacsonyra hûlni a falszerkezet külsõ oldala, mint egy szabadon álló homlokzat esetében; vagyis a kisebb hõmérséklet különbség miatt kevésbé okozhat problémát a belsõ oldali hõszigetelés, ennek ellenére a hõszigetelést a talaj felõl kell elhelyezni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A homlokzaton a lábazati rész van a leginkább kitéve az idõjárásnak és a mechanikai hatásoknak. Ennek ellenére nem lehet szigeteletlenül hagyni, semmi esetben sem. Új épületeknél, amennyiben olyan jó hõszigetelõ képességû falazóanyagot választunk, amire már nem kell külön hõszigetelés, akkor a lábazat betonszerkezete képes hõhidat okozni. Régi, de felújított épület esetén ugyanígy járunk, ha csak a homlokzatot szigeteljük, és a külsõ fal alsó részét szigeteletlenül hagyjuk. Ismert, hogy minél nagyobb a különbség a hõszigetelt és a szigeteletlen szakasz hõátbocsátási tényezõje között, annál erõsebb lesz a hõhíd hatása, annál könnyebben fog a nedvesség lecsapódni a kritikus felületeken, ami után már egyenesen út vezet a penészesedéshez. Sajnos, utólagos hõszigeteléshez nem mindig kérik tervezõ segítségét, és a család esztétikai szempontjai („a szép terméskõ lábazat”) gyõznek az épületfizikai szempontok fölött.

A lábazat rétegrendje szerint szigetelendõ alsó sáv magassága épületenként változik. Egy zárt telken álló családi ház esetében az alsó fél méteres sávról van szó, egy utcai fronttal rendelkezõ épület esetében 2 méteres magasságig, fogadószintes épületeknél a teljes fogadószint magasságáig célszerû a lábazat rétegrendjét felvinni. Ebben a sávban a hõszigetelés az EXPERT termékcsaládból az EXPERT FIX lemezeket kell alkalmazni.

Erre a hõszigetelõ lemezre felületi mintázatának köszönhetõen jobban tapad a ragasztó, így különösen alkalmas homlokzati hõszigetelõ rendszerekhez. Az EXPERT FIX-re a homlokzatszigetelésnél megszokott módon kell a rendszer többi elemét (ragasztóba ágyazott üvegháló, alapozó, vékonyvakolat). Ami a szigetelés vastagságát illeti, optimális, ha a lábazati- és a homlokzati fal hõszigetelõ képessége nem térnek el. Ügyelni kell arra is, hogy lehetõleg a lábazat ne ugorjon ki a homlokzat síkjából; és ha mégis, a kiugró részt megfelelõen kell kialakítani (bádogozás, mûkõ, vagy egyéb ellenálló anyagok alkalmazása a szükséges lejtéssel). Éppen ezért, a homlokzaton alkalmazott AT-H80 lemezeknél 1- cm-el vékonyabb, de azonos hõszigetelési értékkel bíró EXPERT FIX táblákat kell a lábazaton elhelyezni; így a homlokzaton lefolyó víz lecseppentése is megoldott lesz.

Nem alápincézett épületek esetén a talajon fekvõ padló a hatodik oldala az épületnek Nyilvánvaló, hogy ezt is szigetelni kell, mert csak a teljeskörû hõszigetelés vezethet tartós és jó eredményre. Ezek a padlók az épület körvonala mentén szenvedik el a legnagyobb hõveszteséget; különösen akkor, ha az épület ki van emelve a talajszintbõl, és a lábazaton keresztül fokozott hõveszteséggel kell számolni. Ezért áll tehát az új épületenergetikai rendeletben az, hogy a hõszigetelést csak az épület külsõ sávja mentén (1-2 méter) kell elhelyezni. Nem számol a rendelet viszont azzal, hogy ebben az esetben, a vízszintes, és lépcsõ nélküli padló kialakítása érdekében többlet esztrichet kell alkalmazni, ami árban sem mindig kedvezõ, és a kivitelezést is fölöslegesen bonyolítja. Mindezt úgy, hogy közben a ház energiaveszteségét növeljük.

Célszerû tehát az egész talajon fekvõ padlót hõszigetelni. Itt is kétféle módszert követhetünk. A gyakoribb az, amikor a vízszigetelés fölé helyezik el a terhelhetõ (Austrotherm AT-N100, vagy nagyobb szilárdságú) EPS lemezeket, majd a technológiai fólia terítése után az aljzatbeton elkészítése következik. A 7/2006. (V.24.) TNM rendelet szerint az épületek kerülete mentén a padlók hõátbocsátási tényezõje nem lehet több, mint 0,5 W/m2K. Ez legalább 6 cm vastag AT-N100 hõszigetelõ anyag alkalmazásával érhetõ el.

Két másik okból is célszerû a teljes padlófelületet hõszigetelni. Egyrészt a padlók esetében fokozottan kell ügyelni a felületi hõmérséklet alakulására. Komfortérzetünket jelentõsen tudja rontani, ha télen egy hideg felületen kell járni, ezért a padlót hõszigetelni nem is elsõsorban az energiatakarékosság okán kell. A másik, hogy a padlók esetében az utólagos hõszigetelés különösen nagy gonddal jár. Az új ajtóküszöbök kialakítása, és a belmagasság csökkenése is elriaszthat ettõl a lépéstõl. Érdemes tehát a kivitelezés fázisában a jövõ energiaáraira gondolva teljeskörûen szigetelni a házat.

Ritkább, és csak meghatározott talajnedvesség viszonyok mellett alkalmazható az úgynevezett „fordított padló” (a fordított tetõ analógiájára). Ebben az esetben a nedvességnek tartósan ellenálló hõszigetelést, az EXPERT lemezeket egyenesen a tömörített kavicságyra lehet fektetni, majd arra vékony polietilén fólia terítésével kell megakadályozni azt, hogy a talajpára a szerkezetbe jusson. Komolyabb talajnedvesség esetén vagy a hagyományos rétegfelépítést kell alkalmazni, vagy a hõszigetelésre kerülõ beton felületén kell a vízszigetelést kialakítani. 5 cm vastag EXPERT lemezek alkalmazásával már elérhetõ a rendelet szerinti hõátbocsátási érték, de a környezõ országok elõírásait is ismerve ki lehet jelenteni, hogy az elõremutató érték 0,35 W/m2K, ami 9 cm AT.N100 vagy 8 cm EXPERT beépítését indokolja.

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából