Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2014-05-07
Hozzászólások: 0db

Tárolás a gyerekszobában

Ruhák, cipők, játékok, könyvek, rajzeszközök, és még sorolhatnánk tovább, mi mindennek szükséges helyet találnunk a gyerekszobában. Nagyon ügyesnek kell lennünk, mert csemetéink egyre több holmit gyűjtenek maguk köré, és egyre jobban ragaszkodnak gyűjteményeikhez. Azért nem lehetetlen a feladat, mi is segítünk néhány kreatív ötlettel!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ruhatár: A gyerekruhák tárolása, rendezése sokáig az anyukák feladata, így érdemes olyan tárolási módot választani, ami nekik teszi könnyebbé, praktikusabbá az öltöztetést, és a ruhák rendben tartását. A hagyományos gardróbszekrény vagy fiókos komód helyett egy falfülkében, mélyedésben is kialakíthatunk ruhatároló rendszert. Lehet, hogy a beépített szekrény kibontásával, és újraálmodásával is praktikusabban pakolhatjuk el a kisruhákat, kiscipőket, ágyneműket, táskákat. Ha nyitott marad, jobban ösztönözhet bennünket a rend megtartására (így nagyobbnak tűnik a tér is), de függönnyel, ajtóval el is takarhatjuk. 

Játékok: A játékoknak úgy kell helyet találnunk, hogy azt gyermekeink könnyen elő tudják venni, és ha megunják, el is tudják pakolni. Az a jó, ha alacsonyan, a szoba stílusához illő szögletes kosarakban, tárolódobozokban vannak a játékok – lehetőség szerint rendszerezve. Olyan tárolóeszközöket, kisbútorokat vásároljunk, vagy készítsünk, amelyeket később bővíthetünk. Használjuk ki az ágy alatti területet, és válasszunk tárolópadokat, melyek ülőhelyként is funkcionálnak, így a játszófelületet nem kell telezsúfolni. A szoba közepe mindig maradjon szabad, a sarkokat viszont polcokkal, zsebes és függő tárolókkal is megtölthetjük. Minden gyermeknek vannak olyan, nagyobb méretű játékai, amelyeket nem lehet dobozokba rakni, és az ágy alá csúsztatni. A kisvasutaknak, babaházaknak, játékhajóknak és csodahintóknak is helyet kell találnunk. Ha nincsenek napi használatban, lehetnek magasabb polcon (pl.: ajtó fölött), ha rendszeres szereplői a játéknak, akkor legyen egy fix helyük valamelyik sarokban. 

Könyvek: Bár egy magas könyvszekrényen több könyv fér el, mint könyvsínekre helyezve, a gyerekszobába mégis érdemesebb ez utóbbit választani. A térből nem vesz el annyit, mint egy átlagos mélységű könyvespolc, és a gyerekek nem csak a könyvek kérgét látják, hanem szép színes borítójukat is. A fal, és az egész szoba vidámabbá, színesebbé válik tőlük, és ez az elrendezés még a gyermekek könyvek iránti érdeklődését is jobban felkelti. Ha elérhető magasságba tesszük a könyvtartókat, ők is bátrabban nyúlnak kedvenc meséikért. A hagyományos könyvespolcot kiegészítve is használhatjuk ezt a megoldást, ha van egy üres falunk, ahová még nem találtunk dekorációt.

Rajzeszközök, apróságok: A kisebb tárgyak (kártyák, matricák, kirakók, műanyag állatkák, kavicsok stb.) számára jó szolgálatot tehet egy fali zsebes tároló. A kisebb-nagyobb zsebek milliónyi apróságot (kincset) rejthetnek el. Mi magunk is megvarrhatjuk, és felcímkézhetjük, de a boltokban már találni olyat, amelynek a zsebei átlátszóak, így egyből látható, mi van benne. A zsebes tárolókat akaszthatjuk szekrényajtóra, szobaajtóra is. Ha az íróasztalon kevés a hely, a ceruzák, filcek, zsírkréták is kerülhetnek hasonló textiltárolókba, zsákokba. 

Könnyebb a rendet megtartani ott, ahol a tárolóeszközök praktikusak és esztétikusak, a gyerekszobában ez különösen igaz. Hasznos lehet, ha már a tervezéskor több tárolóhellyel számolunk, mint amennyi az adott pillanatban indokolt lehet, hiszen a szoba gyorsabban telik meg, mint gondolnánk! 

Laky J. Eszter

Képek forrása: http://www.bhg.com/rooms/kids-rooms/


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából