Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2009-06-15
Hozzászólások: 3db

Tartós és szép terasz titka

Emberi tartózkodásra szánt épületeink tervezésénél szinte minden alkalommal felmerül a saját használatú épület belsõ terének, és a mindenki által használt környezet és külvilág összekapcsolásának igénye. Ennek egyik legkézenfekvõbb módja a terasz, amely egyszerre biztosítja a nyitottságot, a belsõ és külsõ terek kapcsolatát. A teraszok kialakítása azonban számos szigetelési problémát is felvet, különös tekintettel arra, hogy a nyitott teraszok alatt akár fûtött belsõ teret is megálmodhat a tervezõmérnök.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

 

Mi kerül a burkolat alá?

Burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, hogy mit szeretnének megcsináltatni, hanem azzal is, hogy mivel. Elõször is tisztázni néhány alapelvet, amit teraszok burkolásánál feltétlen be kell tartanunk. A legfontosabb, hogy az alapfelület kellõen szilárd, száraz, portól és szennyezõdéstõl mentes legyen.  

Vízszigetelés

  Az alulról érkezõ nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévõ pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Ezt úgynevezett alternatív szigetelés beépítésével lehet meggátolni. E célra a Mapei termékskálájából a kétkomponensû flexibilis, kenhetõ MAPELASTIC szigetelés a legalkalmasabb, amely a felülrõl esetleg átszivárgó csapadék továbbjutását is megakadályozza. A szigetelést a burkolás feltételeinek megfelelõ aljzatra kell felhordani az elõírások szerint, és - a bitumenes szigetelésekkel ellentétben - közvetlenül ragasztható rá a burkolat. Repedésáthidaló képessége 2 mm-es rétegvastagságban 1,2 mm, de a csatlakozó szerkezetekhez az élekben várható intenzívebb mozgások áthidalására érdemes beépíteni hajlaterõsítõ MAPEBAND szalagot. A MAPELASTIC a talaj sóinak felszivárgását is megakadályozza, amelyek egyébként tönkretehetik a ragasztó hidraulikus kötését.  

Ragasztás

  Kültéri teraszok burkolásához az európai szabványnak megfelelõ flexibilis ragasztókat alkalmazhatunk. Ha flexibilis ragasztót használunk, akkor a fugázóanyagnak is flexibilisnek kell lennie, ugyanis a burkolólapok mérete a hõmérséklet hatására számottevõen változik. Fokozottabb terhelést jelent, ha ez a változás rövid idõ alatt következik be. Például a nyári nagy melegben hirtelen jön egy zápor, és a burkolat hõmérsékletét 60-70 fokról akár 15-20 fokra is leviheti. Télen pedig naponta többször is lejátszódhat a fagyás-olvadás ciklusa, ezért a teraszon teljes fedettségû ragasztás szükséges. A hõtágulásból adódó mozgásokat a fagyálló ragasztóval rögzített burkolat nem képes elviselni ezért ilyenkor flexibilis ragasztókat kell használni pl: ADESILEX P9, ADESILEX P9 EXPRESS, KERAFLEX, ADESILEX P4, GRANIRAPID.

Fugázás

Következõ lépés a felület kifugázása, melyhez szintén flexibilis ULTRACOLOR PLUS vagy KERACOLOR FF FLEX fugázóhabarcs ajánlható. Az ULTRACOLOR PLUS gyors kötésû fugázó, ami 2-20 mm fugaszélességig használható, 26 színben kapható. Vízlepergetõ és penészesedésgátló tulajdonsága miatt könnyen tisztítható. Az elkészített burkolaton 3 óra múlva már járni lehet! A KERACOLOR FF FLEX a kerámia-, terrakotta-, természetes kõ és mozaikburkolatokon leggyakrabban elõforduló, 2 - 6 mm közötti fugaszélességeknél alkalmazható. A fugázóhabarcs normál kötésidejû, 25 színben kapható. Ez az anyag szintén a vízlepergetõ, így igazán könnyen tisztán tartható.

 

Dilatáció

Kültéri teraszoknál alaprajzi elrendezésüktõl, méretüktõl függõen 10-15 m2- ként dilatálni kell. Ez történhet dilatációs profil beépítésével, illetve úgy, hogy a hézagot rugalmas tömítõanyaggal, MAPESIL AC-vel töltjük ki.

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából