Kategória: Kert
Utolsó módosítás: 2014-06-02
Hozzászólások: 0db

Tavaszi kerti munkák

A hosszú, álmos téli napok elmúltával, az első melegebb, napsütéses napok után, megtelnek a kertek és kertészetek is élettel és elindul a tavaszi kertészkedés, az újabb kerti szezon időszaka.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Első feladat: a téli „károk” elhárítása

Egy kevésbé kellemes feladattal indul a tavaszi kertészkedés: mindenekelőtt össze kell szedni a kertben az összes lehullott faágat, leveleket és ki kell pucolni az ágyásokat. Még mielőtt érdemben hozzákezdenénk a tavaszi ültetésekhez, érdemes kitakarítani az egész kertet. Amennyiben a tavaszi vegetációs időszak már elkezdődött, úgy a kert első rendbetételét fűnyírással és gyomlálással fejezzük be.

Mindeközben a kamrából előkerülnek az ősszel eltett kerti szerszámok. Ha esetleg az ősz végén nem lettek rendesen megtisztítva, kezelve, akkor most kell elvégezni ezt a munkafolyamatot is. Amikor már nincsenek fagyok és tartósan 0 fok feletti a hőmérséklet. A kerti csapokat, öntözőrendszereket is ki lehet nyitni.

Második feladat: tervezzük és valósítsuk meg, amit a kertben látni szeretnénk

A házilagos, otthoni tavaszi kertépítés egyik leglényegesebb momentuma, hogy előre megtervezzük, mit is szeretnénk hosszútávon elérni. Ha végeztünk a kert kitisztításával, először is gondoljuk végig, hogy a kertünk, mely részét szeretnénk átalakítani az új évben, esetleg milyen új funkciót szánnánk a kertnek (pl. egy baba érkezése esetén kerti játékokat kialakítani és elhelyezni), illetve egy-egy elszáradt vagy kifagyott növényt akarunk-e és mivel pótolni, továbbá a szükséghez képest miként kívánjuk a füvet regenerálni.

Nézzük át, hogy vannak-e olyan növények, melyek nem tudnak rendesen fejlődni: benőtték például már más borok, elnyomják őket a fák ágai, túl napos, netán túl árnyékos helyre lett valami korábban ültetve. Gondoskodjunk arról, hogy az ilyen növényeknek is biztosítsunk megfelelő életteret, ennek érdekében vagy metsszük meg a körülötte levő bokrokat, netán ültessük át azokat a növényeket, melyek nem kapnak elég napfényt, vagy fordítva, helyezzük árnyékos helyre az árnyéktűrő egyedeket.

Ha új növény megvétele mellett döntünk, előzetesen mindenképpen tájékozódjunk az adott fajta igényeiről, s ha kell, kérjük ki kertész szakember segítségét is, hogy ültetés előtt meggyőződhessünk arról milyen a választott növény vízigénye, hogyan bírja a napsütést vagy az árnyékot, illetve mekkora tér kell a kifejlett növény részére. Sokszor ugyanis túl kevés helyet hagynak a hobbi kertészek egy-egy növény részére. Ha mediterrán származású növényt veszünk, akkor azzal is kell számolnunk, hogy az első fagyok beállta előtt megfelelő zárt helyre tegyük őket.

A kellő odafigyeléssel végzett tavaszi kertészkedés olykor fáradságos öröme azonban az egész kerti szezonra gyönyörű, rendezett, üde és virágos kerttel örvendeztet meg minket. További információkat és tippeket itt találunk.

Jó kertészkedést!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából