Kategória: Lakberendezés
Utolsó módosítás: 2013-04-04
Hozzászólások: 0db

Tavaszi rendrakás – rendszerezéssel

Tavasszal megújulunk, felfrissülünk, rendet teszünk magunk körül: kertjeinkben, otthonunkban. Ilyenkor a nagytakarítás szortírozással, lomtalanítással is jár: átnézzük ruhásszekrényeinket, kamránkat, gyermekeink birodalmát. Lesznek olyan holmik, melyektõl megválunk, de lesznek, amik csak új helyet kapnak. Érdemes már elõre felkutatni a lakásban, hogy hol tudunk a tároláshoz további praktikus helyeket kialakítani. Lássunk néhány ötletet!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Már kicsi korban megtanítjuk gyermekeinknek, hogy miként tudjunk csoportosítani a tárgyakat, milyen halmazokat tudunk alkotni belõlük, és ezt a játékok rendszerezésénél is használjuk. A gyerekszobában a legfontosabb, hogy a gyermek kényelmesen elérje a tároló kosarakat, dobozokat, akkor nem lesz számára nyûg a pakolás. Érdemes olyan tároló eszközt választani, ami egyben bútor is: asztal vagy pad felhajtható tetõvel, ágy alatti rész tolóajtóval. Utóbbi lehetõség a hálószobában is jól jöhet.

Minden helyiségnél igaz, hogy ha a tároló eszköz esztétikus, akkor nem baj, hogy látszódik. Az ágy, vagy asztal alá betolt, vagy szekrény tetejére helyezett fonott kosarak dekorációi is lehetnek egy szobának, és rengeteg dolgot elrejtenek. A kevésbé szép dobozokat is szebbé tudjuk tenni, ha szalagot kötünk rájuk, vagy textillel borítjuk, esetleg átfestjük. Ami szép, azt szívesebben használjuk.

Minden háztartásban vannak olyan holmik, melyeket nem veszünk elõ nap mint nap, ezeket lehet magasabb polcokon tárolni. Beltéri ajtók fölött, a mennyezettel megegyezõ színû polcokon szinte észrevétlenül lehet õket tárolni.

Általában nem szeretjük lakásunkban a falmélyedéseket, pedig egy méretre tervezett polcsorral kitûnõen hasznosítható: cipõknek, könyveknek, de még éléskamrának is. Szándékosan is alakíthatunk ki falfülkéket, mélyedéseket, a fürdõszobában így rögtön helye van a törülközõknek, vagy a különbözõ flakonoknak. Többszintes lakás esetén, a lépcsõ alatti terület szintén rendkívül sokféle módon hasznosítható: méretétõl függõen könyvespolcot, ruhásszekrényt, fiókos tárolót alakíthatunk ki itt.

Régen a megpakolt kamra, spájz a családnak egy egész évre a biztonságot jelentette. Ma már minden évszakban hozzájuthatunk a legkülönfélébb élelmiszerekhez, mégis szeretjük, ha a tartós élelmiszerekbõl be tudunk spájzolni. Az ízlésesen és praktikusan elpakolt élelmiszerek még az étvágyunkat is meghozzák. Érdemes függõlegesen kihasználni a teret: polcokkal, zsebes tárolókkal, akasztókkal, és szögletes dobozokkal, kosarakkal (mert azokat szorosan egymás mellé tudjuk tenni).

A háztartási tisztítóeszközöknek és a gyógyszereknek szekrényben a helyük. Már egy keskenyebb szekrény is elég lehet, de ha a mosógép és mosogatógép fölötti helyet ki tudjuk használni, akkor minden olyan eszközt és szert, ami veszélyes lehet a gyermekeknek, együtt el tudjuk zárni. Az ajtó belsõ felülete is lehet apróbb tárgyak tárolóhelye.

Életünk minden területén szükségünk van valamilyen rendszerre, rendszerességre. Ez ad biztonságot, eligazodást. A rend fogalma mindenkinél mást jelent, ezért mindenkinek saját igényeihez kell kialakítani azt a rendet, amiben jól érzi magát. A lényeg, hogy legyen átlátható, logikus, és mindennapjainkat megfelelõen segítse.

Laky J. Eszter

Képek forrása: Homedit, Interior Designing


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából