Kategória: Építés
Utolsó módosítás: 2009-03-14
Hozzászólások: 251db

Térkõ lerakása saját kezûleg

A ház körüli „kisebb” építési munkálatok többségérõl azt hisszük, hogy szakember nélkül is menni fog. A térkövezés is ilyen. Általában munka közben derül ki, hogy talán mégis kellett volna legalább egy hozzáértõ a csapatba. Aggodalomra azonban semmi ok! Mai „csináld magad” cikkünkben nem csak a térkövezés folyamatát mutatjuk be, de rávilágítunk a leggyakrabban elkövetett hibákra is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A térkövezés elsõ lépéseként tûzzük ki a területet, ahová a térkõ kerülni fog. Ezt követõen jöhet a talaj kiemelése, ami hasonlóan egyszerû feladat, mint a kitûzés, tehát eddig bárki el tud jutni különösebb szakértelem nélkül. Az elsõ jellemzõ hibát ezután szokták elkövetni a kevésbé gyakorlottak, mégpedig azzal, hogy kifelejtik a járdaszegélyt. Sokan tévesen azt hiszik, hogy a járdaszegély egyetlen funkciója, hogy optikailag egyfajta keretet adjon a térkõnek. Bár ez is igaz, azért ennél sokkal komolyabb jelentõséggel bír. A járdaszegély – mivel jóval mélyebben van a földben, mint a térkõ – megakadályozza, hogy a terhelés során megsüllyedjenek a szélsõ térkövek. Biztosan látott már ilyet mindenki, de a lenti metszeti ábrán be is mutatjuk, mire gondolunk.

A talaj kiemelése és a szegélykövek lerakása után kezdõdhet a feltöltés. A rétegrend – ahogy az alsó ábrán is látjuk – így fog kinézni: alulra sóder, rá homok, majd felülre a térkõ. Ennek a három rétegnek az együttese fogja megadni a végsõ magasságot. Kezdjük a sóderrel.

A sódert körülbelül 20 cm mélyen kell betölteni a kiemelt talaj helyére. Ennek a rétegnek különös fontossága van, ugyanis ez fogja majd a vizet elvezetni a talajba. A sódert alaposan le kell döngölnünk, hogy megfelelõ minõségû alapot képezzen majd a térkõnek. Ehhez a munkához még nem szükséges döngölõ gépet bérelnünk, egy súlyos farönk is megteszi, amire kétoldalt hosszú nyelet készítünk két lécbõl. Kissé fárasztó munka, de meglepõ, hogy a tinédzser fiú gyerekek mekkora örömmel csinálják. Valószínûleg azért, mert így kiadhatnak némi felesleges energiát.

A megfelelõen ledöngölt sóder rétegre jöhet az apró szemcsés homok. Ezt tömöríteni már nem kell, viszont szintezni igen. Mivel erre a rétegre kerül rá a térkõ, a homokkal tudjuk meghatározni a pontos magasságot, valamint beállítani az egyenletes, sima felületet. Szükségünk lesz egy szintezõlécre. Ez lehet úgynevezett libellás ölesléc is, amit kifejezetten az ilyen munkákra találtak ki, de könnyû szerrel eszkábálhatunk is, ha van otthon egy kb. két méteres egyenes léc és egy vízmérték. A lehúzott és szintbe állított homok rétegre rálépni már nem szabad, ezért egyszerre csak egy kisebb részt készítsünk el, arra jöhet máris a térkõ, és így haladjunk szépen hátrafelé.

A térkõ helyére illesztésének több ismert módja is van. Az egyik elterjedt módszer, amikor egy gumikalapács segítségével a végsõ helyére ütögetjük a követ. Ez nagyfokú odafigyelést és pontosságot igényel, munka közben többször is ellenõrizni kell vízmértékkel a kövek helyzetét. A másik módszer, amikor csak egyszerûen rárakjuk a homokra a térköveket az általunk kitalált minta szerint, és ennek végeztével egy vibrátoros döngölõgéppel addig döngöljük, amíg el nem érjük a kívánt hatást. A legszebb munkát akkor tudjuk végezni – és kezdõknek ez javasolt is –, ha ötvözzük a két módszert. Gumikalapácsra mindenképp szükségünk lesz, ugyanis a makacsabb térkövek nem mindig akarnak a helyükre illeszkedni. Azt javaslom, üssük a helyére a köveket a kalapáccsal, majd menjünk végig a kész mûvön döngölõvel is. Tudni kell, hogy ha lerakás közben mégsem ütögetjük be a köveket, akkor körülbelül 3cm-t fognak süllyedni a gépi döngölés során, de ha beütögetjük, akkor is kell 1 cm-es süllyedéssel számolnunk.

A térkövek helyére illesztéséhez feltétlenül használjunk kicsapózsinórt. A kifeszített zsinór nem csak a végsõ magasságot mutatja meg, de ha az egyik fuga fölött vezetjük végig, akkor bátran követhetjük a zsinór vonalát, nem kell attól tartanunk, hogy „elmásznak” valamelyik irányba a térkövek. Természetesen a kicsapózsinórt sem kötelezõ szerszámboltban venni, bármilyen madzag, vagy spárga megteszi, feltéve hogy elég hosszú és nincs rajta csomó.

Kisebb méretû beton- vagy porfír lapok esetében felmerülhet annak igénye, hogy a homokágynál masszívabb alapba helyezzük. Kezdõk számára ebben az esetben sem ajánlott a nedves betonba történõ lerakás, sokkal ésszerûbb, ha ugyanúgy járunk el, mintha homokba tennénk, de homok helyett cement és homok 1:4 arányú keverékét használjuk, majd a munka végeztével finoman porlasztott vízzel átlocsoljuk a felületet, így a habarcs megköt.

Miután a térkõ szépen a helyére került, szórjuk be a teljes felületet homokkal, és egy seprû segítségével tömítsük be a fugákat. Ha ezzel végeztünk, akkor se vigyük a homokot messzire, ugyanis bármilyen alaposak is voltunk, meg fogunk lepõdni, hogy az idõjárás mennyivel hatékonyabb nálunk. Az elkövetkezendõ hetekben még többször meg kell ismételnünk ezt a gyakorlatot, mire minden egyes négyzetmillimétert kitöltünk homokkal.

Szép munka volt, gratulálok!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: karcsika Dátum: 2013-05-26 10:33:15
Tisztelt Sárközi Ur!

A még épitkezés alatt lévõ házunk bejárata elõtt egy 3,5x3,5 nem födött betonterasz található ,aminek a burkolását térkõvel szeretnénk finiszálni.A bejárati ajtó és a terasz szintkülönbsége 15 cm.Milyen rétegrend javasolt ebben az esetben,egyáltalán jó az elképzelésünk Ön szerint?
Elõre is köszönöm a válaszát,üdvözlettel : Kelemen Károly
Név: bbbsz Dátum: 2013-04-11 14:43:20
Tisztelt viacolormester!
A már meglévõ betonteraszt szeretném lejárdalapozni 40x40-es lapokkal. A terasz nem fedett!
A kérdéseim a következõk lennének:
- milyen aládolgozás kell a lapok alá?
- mekkora lejtést kell adni neki? (4,4m)
- gumikalapáccsal dolgozzak-e a lerakáskor
- a terasz szélére esõ lapokat szegélykõvel kellene megtámasztanom?
Köszönöm megtisztelõ válaszát, üdv.: bbbsz

Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2013-04-04 21:51:28
Kedves Török Tamás!

A vázolt alapnál jobbat el sem tudok képzeli térkõ alá, mivel remek a vízelvezetõ képessége, rugalmas, és kellõen teherviselõ. A lehetõ legkevesebb murvát tegye rá, amivel az egyenetlenségeket ki tudja egyenlíteni, alaposan vibrálja le, majd jöhet a 04-es és a térkõ.
Tökéletes lesz és sok sikert kívánok.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: Lali Dátum: 2013-02-07 19:35:04
Tisztelt Uram!
szeretném udvarom saját kezüleg le térkövezni.A talaj eddig volt mart aszfaltal leterítve és igy használtuk kis vállalkozásunkban 3,5t jármüvek jártak rajta gond nélkül közlekedtek rajta meg volt ,hogy 10 t jármü is jött és sülyedés nélkül tavozott is.Mivel már csak személy autoval használom azt az udvar szeretném térkövel lefedni mivel amikor esö esik azért kicsit sáros a talaj mivel itt voltak mosva a kocsik és most szeretnék ha tiszta lenne az udvar. a kérdés az lenne hogy ha erre a talajra tennék4-5 cm murvát és arra 2cm 04 est igy 5cm térkövet persze szegéllyel hogy ez igy nem e lenne kevés alap?azért gondoltam igy mivel a mostani talajt nem szeretném felbontani és ugy gondolom elég erõs alap lenne h ne süllyedjen meg a térkõ.Válaszát elõre is köszönöm
Üdv. Török Tamás
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-09-10 21:52:44
Tisztelt Gulyás Árpád,

jómagam a dolomitos megoldást tartom jobbnak, mert az vízáteresztõ, rugalmas. Hátránya, hogy drágább megoldás.
De a jó dolgok mindig többe kerülnek.
A térkövezés 50 évre szóló beruházás, a jobb megoldást kell választani.
A vasalt betonra valóban süllyedés mentesen lerakható a térkõ, de nagyobb a felfagyás veszélye. Továbbá egy esetleges altalaj mozgás esetén az alap javíthatatlanul tönkre mehet.
Remélem, tudtam segíteni.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: Becherovka Dátum: 2012-09-06 15:15:03
Tisztelt VIACOLOR MESTER!
Térkövezés elõtt állunk, de nagy fejfájást okoz számunkra az alaptalaj minõsége (sárga homok) és ebbõl kifolyólag az alapozás rétegrend kialakítása.
"Kivitelezõ" javaslata, hogy készítsünk egy vasalt beton alapot melyre biztonsággal, süllyedés mentesen lerakható a térkõ. Mi erröl a megoldásról a szakmai vélemnye?
Legyen inkább az alapföldréteg kiemelve 40-50cm mélyen, majd poros murva / dolomit...?

Megtisztelõ válaszát elõre is köszönve, üdvözlettel: Gulyás Árpád
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-09-04 14:27:31
Tisztelt Mentalista,

be lehet drénezni a murva alatti területet, de igazából mûszakilag nem tûnik indokoltnak, hiszen eddig is volt víztartalma a garázsfeljárónak, aminek eddig is útját állta a kerítés. Most, hogy térkõ kerül a felületre, kicsivel kevesebb lesz a föld alatti vízterhelés, mivel a felületen fog leszaladni a víz nagy része.
Nézetem szerint nincs különösebb tennivalója, a becsövezés nem fog sokat segíteni a vélt problémán.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: Mentalista Dátum: 2012-08-22 21:02:10
Tisztelt Uram,
Egy garázsfeljárót kellene térköveznünk. A feljáró meredek emelkedõ. A felsõ oldalát a garázs alap, a két oldalát kõkerítés határolja, lent pedig a kerités (beálló) alapja támasztja meg a 20-30cm murvát. A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a térkõ alatt a murvában elszivárgó vizet hogy lehet elvezetni, illetve milyen megoldás van rá? Arra gondolok, hogy a lenti oldalon a kerítés alap 80 cm mélyen végig lezárja a víz útját, tehát a víz meg fog állni a kerítés alapnál. Ki kell alakítani átfolyókat, vagy be kell csövezni?
Köszönettel,
Név: Lacibácsi Dátum: 2012-08-19 20:59:45
Tisztelt Szakemberek!
Nálam is hasonló a probléma, mint Kovács Endrénél.
A néhány hónapja lerakott térkõ melletti 4 éves vékony vakolatos hõszigetelt fal alja folyamatosan nedves, helyenként már kezd púposodni is.
Érdekes módon ez csak a ház egyik, napos oldalán jött elõ, ahol 4 méter széles a térkõ. A fal és a térkõ közötti 2cm-es homok rendszeresen nedves. A nedvesedést nem az esõ okozza.
Valószínûleg a vakolat aljára és/vagy a térkõ és a vakolat közé valamilyen szigetelõ anyag kellett volna.
A hõszigetelt vakolat kb. 15-20cm mélyen nyúlik bele a földbe. A térkövezés elõtt nem volt hasonló probléma.
Mi lehet a probléma oka és hogyan lehetne ez megoldani?


Név: Lacsika Dátum: 2012-08-05 10:55:44
Tisztelt Sárközi Dávid!

Vásároltunk egy Intex merev falú medencét, melynek mérete 3,4m x 5,9 m. A fogadó felület beton alapon lenne, mely a medence területe alatt hálózva lett.
A térkövezendõ terület 7m x 10m.
A szegély és a beton közötti méret 8 cm, de maximum 9cm, ha döngölni kell a térkövet leterítés után.
Mit javasolna a medence és a járórész lefedéséhez? Saját kezûleg készítenénk el a kövezést, milyen tanácsot tudna adni? Térkõ típusban is kérném tanácsát.

Köszönettel:
Nagy László
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-07-14 09:05:03
Kedves Kisteleki Béla,

tegyen a térkõ alá legalább 10 cm murvaréteget, majd arra a 0-4 sódert és a térkövet, ezzel elkerülhetõ, hogy megemelje a fagy a teraszt. Az alapot belocsolás után döngöléssel is tömörítheti. A szegélykövet érdemes betonba rakni, hogy évek múlva se csússzon szét a felület. Különösen igaz ez akkor, ha nem méteres szegélyt, hanem kisebb méretû téglát használ.
A kavicsos területet folyókázni nem érdemes, inkább dréncsövezze be a kavics alatt, majd geotextilre tegye a kavicsot.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: kuka125 Dátum: 2012-07-11 12:59:08
Tisztelt Sárközi Dávid!

London térkõbõl 3 x 3 méteres teraszt építenék a diófánk alá.
Csak emberek járkálnának rajta. Kell e 10 cm kavics -és 5 cm, 0-4-es sóderréteg a térkõ alá? Kell e ekkora területre vibrátort alkalmazni, vagy elegendõ valami fatuskóval ledöngölni? A szegélyre élére állított kisméretû téglát alkalmazhatok e, és ezt elegendõ e betonozás nélkül lerakni? A terasz körül 0,5 m széles, 2 - 6 cm szemcsenagyságú kavics lenne, érdemes e folyókát (csatornát) a lejtés végére betenni vagy alá dréncsövezni?

Tisztelettel: Kisteleki Béla
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-06-20 21:35:35
Tisztelt Tarlósi Attila,

szakszerûen 3-4cm-t lehet korrigálni 0-4-es anyaggal, de terhelésfüggõ, hogy ennél vastagabb réteg megsüllyed-e. Van rá esély.
Ahol ennél nagyobb a különbség, ott érdemes betonnal kiegyenlíteni a felületet. Ezt is 0-4-es sóderbõl és cementbõl készítse, könnyebb vele dolgozni.
A térkövet MAX 2 cm-el engedje a szegélykõ fölé, de a vibrátortól is függ, mennyit képes leütni. Lehet, hogy a 2 cm is sok lesz, elég 1.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!Név: benitosz Dátum: 2012-06-19 18:04:32
Tisztelt Sárközi Dávid!
Meglévõ betonra raknék 4 cm-es viacolort,szegélykõ elhelyezése után van olyan rész ahová 7-8 cm szintezõréteg kerül,a kérdésem az lenne hogy rakhatok-e ennyit,0,4-es sóder megfelel-e erre a célra mennyivel rakjam a térkövet a szegély fölé ha utána lapvibrátorral átmegyek rajta?Mennyi a maximális magasság amennyit szintezõréteggel ki szabad hozni?Üdv
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-06-02 06:00:01
Kedves Hegedüsné Rozsnyai Emese,

elõképzettség nélkül, házilag barkácsolva ezt a munkát nem tudják kivitelezni elfogadható minõségben, ráadásul még tartós se lesz a felület.
Ha nekifognak, akkor a jelenlegi csempe és ragasztó maradékok felvésése után alapozzák le a területet padlopon alapozóval, végezzenek egy aljzatkiegyenlítést.
Ezt követõen megfelelõ flexibilis ragasztóval végezzék el a csempék ragasztását, majd hasonló minõségû fugával a fugázást.
De szerintem kár elpazarolni ennyi anyagot, ilyen munkát elõképzettség nélkül jó minõségben elvégezni nem lehet.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!

Név: Emese Dátum: 2012-06-01 21:38:22
Tisztelt Sárközi Dávid!

Házilag szeretnénk elkészíteni a teraszunkat, és a legegyszerûbb megoldást szeretnénk. Már van egy meglévõ teraszunk, amirõl a járólapok a fagy hatására feljöttek, elrepedeztek. Egy olyan megoldást szeretnénk, amihez nem kéne a meglévõ betont feltörni, és remélhetõleg tartósabb lenne mint az elõzõ.
Semmilyen elõképzettségünk nincs csempézéshez vagy más kõmûves munkákhoz. Üdvözlettel
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-05-30 05:48:38
Kedves Bradács Barna,

Nem lenne jobb a végeredmény, a térkõ alá akkor is kell 04-es, tehát a különbség nem ebben van. (Sõt, talán még rosszabb is lenne, még könnyebben eltörne a vékony kõ.
Rakja le az elõírások szerint a jelenlegi betonra, ha rendesen le van tömörítve a vibrátorral a kõ, jó lesz a végeredmény.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: Adács Barna Dátum: 2012-05-29 11:12:26
Tisztelt Sárközi Dávid

Köszönettel vettem a tanácsát. Még egy kérdés merült fel bennem. Ha egy kicsit bizonytalan a járda azon része amin autóval átkanyarodok a 4 cm. térkõ miatt, jobbat, vagy rosszabbat tennék vele, ha ezen szakaszon 2-3 m2( ami a költségeket nem befolyásolná jelentõsen) feltörném a meglévõ betont, és friss betonba raknám le a térkövet? Mivel a 4 cm. vastag térkõ már meg van véve ebbõl szeretném a lehetõ legjobbat kihozni, még úgy is, ha a lerakása egy kicsit többe kerül.
Köszönettel: Bradács Barna
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-05-29 06:20:16
Kedves Bradács Barna,

az elgondolás jó, a 0-4-est helyenként akár 5 cm vastagságúra is hizlalhatja, csak azokon a részeken kicsit tomorítse meg simítóval vagy a lehúzóléccel. Az autó alá is megfelelõ ez a technika és vastagság, inkább a 4 cm-es térkõ lesz kicsit vékony, de erre majd az idõ választ ad, akár még jó is lehet. Autó alá min. 6 cm vastagot szoktunk javasolni.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: Adács Barna Dátum: 2012-05-28 19:48:25
Tisztelt Viacolor Mester!
Lebetonozott udvarra szeretnék 1 m. széles járdát készíteni 4 cm. vastag térkõbõl, úgy, hogy a betont nem törném fel. 2 cm. vastagságban gondoltam 0,4-es sódert a térkõ alá teríteni. Elsõ kérdésem az lenne, hogy a 0,4-es sódert bizonyos részeken vastagabbra kellene leterítsem a meglévõ beton nem megfelelõ szintje miatt. Meddig lehet a 0,4-es sóder vastagságét növelni? A második kérdésem az lenne, hogy a járda egy bizonyos szakaszán autóval át kell rajta kanyarodnom. Ezen szakaszon elég a sóder a 4 cm. vastag térkõ alá, vagy rakjam e részen betonba? Ha igen milyen vastag legyen a beton, és kell-e vasalat a betonba?
Köszönettel: Adács Barna
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-05-15 18:25:58
Kedves Kajari Peter,
A gyeprács kicsit jobban lemegy, mint a térkõ, ezért a végleges szint fölé tegye 1,5-2 cm-el. (A végsõ állapotban inkább kicsit feljebb, mint lejjebb legyen a gyeprács.)
A gyeprács alá nem hiszem, hogy érdemes lenne geotextilt tenni, de meg lehet próbálni. Csak minek. Viszont ha tesz, azt nehogy közvetlenül a kõ alá tegye, hanem a szintezõanyag alá. De felesleges.


Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: Pedro Dátum: 2012-05-15 11:35:59
Tisztelt Viacolor Mester!
a lenti kérdéseket-válaszokat átolvasva lenne még kérdésem...
Szituáció: ledöngölt udvarra szeretnék 8cm pázsitrácskövet letenni. Az udvar jelenleg átlag 40-50 cm mélységben (helyenként változó) 0-50-es zúzalékkal van feltöltve, alatta a talaj megdöngölve, valamint ez a zúzalék is ledöngölve. Ezen túl kb egy éve járunk rajta alkalmilag autóval. Elég stabilnak tûnik: a térkövet hozó 20 tonnás kocsi nyoma sem látszott.
Hely nincsen, véglegesnek szánt szinttól 9-10 cm mélység van.
Kérdések:
- ebbe valószínûleg mennyit lehet levibrálni? ha a végleges szint fölé 3cm-re teszem, az 5 cm-be 3-t aligha megy bele:-( én olyan 0.5-1 cm-re gondoltam...
- többen tanácsolták, hogy közvetlenül a betonelem alá (!) tegyek geotextíliát. Van-e értelme? Vibráláskor nem szakad el?
Köszönettel,
Kajári Péter.
Név: adamadam Dátum: 2012-05-06 07:31:33
Ellnezest- a kép szerint a 6 illetvet 7 méterben értendõ és 13 fokos a lejtõ (nem tudom elég e? vagy sok többen mondták lehet hogy leér a kocsi eleje vagy az alja majd?! nem tudom még kiprobálni se mert jelenleg homokos nincs kedvem beszorulni :) erre van valami max érték?) elõre is köszönöm!
Név: adamadam Dátum: 2012-05-06 07:27:19
Üdvözlöm viacolor mester!
Kérdésem az lenne, hogy helyt áll-e a feltevésem ha arajz szerint végzem el a kocsibejárómat.
A rézsû végén természetesen van vizes árok. (majd utána állok be a ház alá)

http://kephost.hu/share-F9FD_4FA60B34.html
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-05-03 19:31:00
Tisztelt Keresztes Zoltán,

a murvát olyan vastagságban terítse, amennyit a használt
vibrátor képes megtömöríteni.
Azzal nem követ el hibát, ha 3x rétegben készíti el az alapot, és ennyit bármilyen vibró megtömörít.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: kzoli79 Dátum: 2012-05-02 13:43:04
Tisztelt Uram!
Akkor elég kettõ rétegben teríteni a murvát, mert én 3x10cm gondoltam.
Köszönettel
Keresztes Zoltán
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-05-01 19:15:42
Tisztelt Keresztes Zoltán Úr,

A murva ágyazat 2 rétegben lerakva, vibrálva kb 3-4 centimétert fog tömörödni, azaz 34 cm-t számoljon. A térkövet pontosan 1 cm-el rakja magasabbra a végleges szintnél, ennyit biztosan levisz a vibró.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: kzoli79 Dátum: 2012-04-26 09:15:45
Tisztelt Uram!
Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz.
Mekkora tömörödéssel kell számolni murva alapnál. 40m2 területet szeretnék készíteni 30 cm mély alappal, az 12m3. Mennyi murvával lehet számolni? A térkövet 3 cm ágyazóréteggel számolva mennyivel magasabbra kell rakni a végleges szinthez képest, vibrátorozás után mennyit süllyed?
Köszönöm válaszát.
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-04-15 10:11:53
Kedves Forgó József,

Beton felület esetén is 2-3cm 0-4 rostált anyagra helyezze a térkövet. Szép és tartós felület eléréséhez ajánlom a vibrátor használatát. (Egységesebb felület, jobban feltöltött fugák.)

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával!
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-04-15 10:04:05
Kedves Kiss Ákos,

1. Gyakorlatban - általános terhelés esetén - elég egy 30 cm-es alap kiszedése. (Homokos talajon 40-50cm)
2.A szegélykövet nem szükséges a murvára betonozni, ez az eljárás inkább az egyéb - pl. tûzött mûanyag - szegélyek esetén fontos.
3.A betonra történõ lerakásnál nem szükséges ilyen vastag murvaágyazatot készíteni, egy fagyvédõ réteg elég a beton alá.
3a. A rétegrend függ a talaj minõségétõl és a várható terheléstõl. Egy átlagos kocsibeálló esetén is elég 30cm murvaréteg, majd a szokásos szintezõréteg 2-3cm, és a térkõ. A terület vibrálása nagyon fontos.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: folyó Dátum: 2012-04-13 00:00:43
Tisztelt Uram!
Betonra történõ térkövezésnél milyen és milyen vastagon felvitt szintezõanyagot ajánl? Szükség van-e beton alap esetében is az utólagos vibrálásra, vagy a kézi gumikalapácsos megoldás is elegendõ.
Köszönettel,
folyó
Név: remuszba Dátum: 2012-04-10 13:49:13
Kedves Címzett!

Az alábbi kérdéseim lennének, melyekre megköszönném, ha válaszolna! A kérdések a térkõ szakszerû lerakásának volta és a sok helyen bemutatott gyakorlat közti ellentmondásból adódnak számomra!

1. Magyarországon a fagyhatár kb. 60-80 cm és minden szaklap ilyen mély tükörkiemelést irányoz elõ, de a gyakorlat mégis csak 20-30 cm!
1a. elegendõ a 20 cm is?

2. A szaklapok a szegélyezésen túli murvázást írnak elõ és így a szegélykõ rákerül a murvára. Azaz a murvára kell betonozni.
2a. ez a helyes eljárás?? azaz a murvát a kitûzött -jövõbeni- felületen túlra is kell teríteni, majd a szegélykövet rábetonozni a murvára??

3. Állítólag a gépkocsibejáróknál a kocsi nyomtávja egy idõ után kinyomvályúsítja a térkövet, így javasolják azokat betonba tenni. Azonban, ha betonba, vagy misungba teszem a térkövet, akkor lefolyik róla a víz és akkor minek alámurvázni 20-30-60 cm mélyen????
3a. mi a rétegrend és milyen vastagok az egyes rétegek a kocsibeállónál, közúti viakolorozásnál???

mindhárom válaszát megköszönve:
R

Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-04-05 04:25:04
Kedves Takács Lászlóné,
használjon 0-4-es sódert, az nem fog eltûnni.
Ahogy már annyiszor volt róla szó, a homok teljesen alkalmatlan a térkövezéshez, semelyik munkafázisban nem alkalmazható.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.


Név: Erimami Dátum: 2012-04-04 14:23:29
Tisztelt Térkõmester!
Az egész udvar térkõvel van lerakva, homokkal van besöpörve.
Szeretném tudni, hogy a homokszóráson kívül létezik-e valamilyen más megoldás, mert állandóan kifújja a szél a homokot a fugák közül.
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-31 18:40:49
Tisztelt Zolibácsi,

A teljes területet rakja le, és csak utána döngölje a felületet. Én még soha nem döngöltem az Ön által (és a fenti, kissé megkérdõjelezhetõ leírás szerinti) farönkös módszerrel, ezért nem tudom, mi fog pontosan történni. A vibrátornak az az elõnye (a gépesített munkavégzésen túl), hogy egyszerre tömörít egy 50x80-as területet, ezzel szép egyenletes felületet készítve. Ezt egy farönkkel biztos nehéz lesz elkövetni, de valami biztos fog történni, esetleg a végén még igazítson rá gumikalapáccsal a szemre kiálló kövekre.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: zolibácsi Dátum: 2012-03-31 07:50:04
Tisztelt Mester Úr!
Még egy utolsó kérdésem lenne!
Mivel elég masszív alapra helyezõdik a térkõ, elegendõ-e a döngölést egy farönkkel végezni, melyre egy fogantyút szegezek, mivel vidéken lakom,utánfutóm sincs,mindig csak annyit tudnék döngölni amennyit lerarok,stb.?
Köszönettel: Zolibá
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-30 17:44:31
Tisztelt Zolibácsi,

0-4-es sóderre gondoltam, ezt 2 cm vastagon kell teríteni (lehúzóléccel), tömöríteni nem szabad, csak majd ha a térkõ rá van rakva, akkor lehet gumivibrátorral igazítani. A ragasztó se lenne sokkal vékonyabb, térkõ alá nem lehet 3mm-t tenni.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: zolibácsi Dátum: 2012-03-30 08:11:21
Tisztelt Sárközi Úr!
Köszönöm a válaszát. Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen zúzalékra gondolt és milyen vastagságban,meg akkor azt is kell döngölni ? Az eredeti cél az volt, hogy ne nõjön a járda magassága sokkal,egyszerûbb legyen a lerakás, azért gondoltam a csemperagasztót.
Köszönettel: Zolibácsi
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-29 21:17:39
Tisztelt Zolibácsi,

- nem kell csemperagasztóba rakni, ha kívülrõl meg van támasztva szegélykõvel.
- a téglakövet fuga nélkül rakjuk, nincs is rajta távtartó, ezért csak homokot söpörjön közé, mint a viacolornál.
- A felfagyott betont semmi nem javítja meg, de ha vékonyan ráglettel csemperagasztóval, akkor ideig-óráig késleltethetõ az állagromlás. Térkõ alá felesleges ez, mert ott nem fog vészesen tovább romlani, tekintettel hogy a térkõ és a beton közé zúzalékot helyez.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: zolibácsi Dátum: 2012-03-29 15:56:07
Tisztelt szakértõ!

Meglévõ járdát szeretnék térkövezni,mert elég gagyi (néhol repedezett,néhol málik a teteje. Mivel a ház alapja csak kb.40 cm., ezért minnél vékonyabb burkoló anyaggal szeretném bevonni. Szegélykövet is terveztem a másik oldal megtámasztására. Leier Patio téglát (5 cm.vastag) gondoltam.
Kérdéseim: fagyálló csemperagasztóval ragasszam, vagy csak rakjam le, úgy is két oldalról támasztást kap?
nem tudom ezt a téglautánzatot hézagokkal kell e lerakni, mint a csempét,és ha igen a fuga lehet-e a csemperagasztó, vagy homok kell közzé, mint a térköhöz?
Utolsó kérdésem, a szomszédom azt mondta,hogy a csemperagasztó összefogja a máló tetejû betont, ez igaz?
Köszönettel: Zolibácsi

Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-26 21:00:21
TIsztelt Kovács László,
ekkora medence alá mindenképpen vasalt beton alapot javaslok, bár valószínüleg egy rendesen megcsinált alap+térkõ is megtartaná a medencét, jobb ekkora terhelésnél beton alapot használni.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: robertalaci Dátum: 2012-03-26 09:27:40
Tisztelt Térkõmester!

Van egy 28nm-es 35köbméteres medencénk.Eddig a kertben a fûre állítottuk fel,de most szeretnénk egy 130nm-es részt 5cm-es téglakõvel lerakni.Kérdésem: elég a medence alá a feltõrt betont lerakni,rá 25-30cm 20as zúzott követ rakni,vagy pedig vasalt betont kell készíteni a süllyedés elkerülése végett?
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-25 20:24:49
Kedves Sz. Péter,
egy jó állapotú beton alap tényleg jó a térkõ alá, nem kéne azt összetörni. Nem tudom, az ismerõse mire gondolhatott, de nem hallottam még ilyen megoldásról, nem tudom, a beton összetörése mit segíteni. Tegyen rá szintezõanyagot, rakja le a térkövet és használja. Ennyi.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: Sz. Péter Dátum: 2012-03-25 07:39:27
Tisztelt Mester úr!

Téglakõvel szeretnénk lerakni udvarunkat,mely jelenleg betonozott.A beton korábban kavicságyra készült és legalább 10 cm vastag,stabil.Úgy terveztük,hogy kõporágyra kerülnek a kövek(a folyami homokot állítólag a hangyák kihordják),de most azt az információt kaptuk egy ismerõstõl,hogy törjük össze a betont,a késõbbi fagyásoknál így nem mozdul el.Van ennek értelme?Eddig úgy gondoltam egy jó beton alapnál nincs jobb!
Üdvözlettel:
Sz. Péter
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-24 06:35:40
Kedves Németh Zoltán Úr,

1. Az alapba mindkét frakció használható - alulra a nagyobb, felülre a kisebb szemcsenagyságú, de javaslom, hogy keverje 0-20as anyaggal is a jobb tömörödés elérése végett.
2.A 6cm-es kõ 6 tonnáig gond nélkül terhelhetõ, ha jó az alap. 3.5T-ig nem kell betonozni az alapot.
3. Nem nagyon tudok anyagában színezett térkõrõl. (Van, de ritka.) A térkövek nagy hányada kopórétegében színezett, ez teljesen megfelel az elvárásoknak, és a megfelelõ minõségû kõ színe 20 év múlva sem kopik le. Az Ön által választott térkõ ennek biztosan megfelel.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: nemazoty Dátum: 2012-03-23 10:40:16
Tisztelt Sárközi Úr!

Térkövezni szeretnénk a kocsibeállónkat.

1. Eddig kb 40-es kõvel volt leszórva, illetve van még vagy 4-5 köbméter 4-8-as kõ (eredetileg ez jött volna az elõzõ tetejére). Ezek közül valamelyik használható az alapba?

2. A Semmelr**k CityTop 6 cm-es térkövét szemeltük ki. Erre a személyautón kívül kisteher (3,5t) is ráhajthat idõnként?

3. Mi a véleménye az anyagában színezett és az 1cm-s kopórétegû térkõrõl? Az utóbbi is megfelel kocsibeállónak? Azt szeretném, ha 10-20 év múlva is látszana a színe.

üdvözlettel,
Németh Zoltán
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-21 18:05:25
Kedves Szabó Gábor,

Budapest 30 km-es körzetében tudunk munkát vállalni, de kapacitásaink jelenleg júniusig már foglaltak. Köszönöm érdeklõdését.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövezés szívvel-lélekkel, szakértelemmel.
Név: szgabor Dátum: 2012-03-20 09:15:23
Tisztelt Sárközi Úr!

Érdeklõdnék, hogy Pécs környékén is vállalnak-e munkát?
Egy 5mx20m kocsibejárót szeretnék az idén letérköveztetni.

Üdvözlettel:

Szabó Gábor

Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-19 06:10:33
Kedves Csábi Sándor,
Ha magamnak csinálnám, ragasztóba raknám, a mélyalapozóról sem megfeledkezve.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövezés szívvel-lélekkel, szakértelemmel.
Név: halfarkas Dátum: 2012-03-18 19:45:59
Tisztelt mester úr! Viszonylag sík betonra szeretném lerakni a térkövet.kérdésem ,fagyálló csemperagasztóba rakjam,vagy misungba is megfelel.válaszát köszönöm
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-14 20:57:48
Kedves Bakó József,
sétányokon általában az 5-12-es frakciót, az un. kerti murvát láthatja, az nem egyezik meg a 0-20 frakcióval, mert valóban nem tömöríthetõ, térkõ alá alkalmatlan, és még drága is.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövezés szívvel-lélekkel.
Név: BJ Dátum: 2012-03-13 21:15:30
Tisztelt Sárközi Úr,

Szeretnék magam részére egy dolgot tisztázni...
Alaprétegnek a murvát írja 0-20-as méretben. Ez az a fehér murva amit sétányokon is lehet látni? Eddig az én tapasztalatom az volt, hogy (kocsibeállóknál pl.) nem lehetett letömöríteni rendesen, "kijárták". Nem lép fel ez a jelenség térkõnél is?

Megtisztelõ válaszát elõre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Bakó József
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-12 06:30:52
Kedves Zné,
a 40x40-es járólap lerakása hasonlóan történik, mint a térkõé. 20 centis murvaágyazat elégséges, erre kell rakni 2-3 cm zúzalékot, majd a járólapot. Kb 1,5m3 murva szükséges, és kb6 zsák zúzalék.
A sóder és cement a szegélyek betonozásához kell, ekkora hossznál érdemes zsákos készbetont vásárolni egy barkácsáruházban.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövezés 10 év garanciával.
Név: Zné Dátum: 2012-03-11 23:49:32
Tisztelt Szaki!

Az alábbiakban kérném a tanácsukat, segítségüket. Kb. 6-7 nm-re szeretnénk a fiammal mosott kavicsos járdalapot lerakni. Három lapot szeretnék egymás mellé. A járdalap már megvan, milyen mélyre kell kiszedni a földet, kb. hány köbméter sóder v. murva kell hozzá. Ugyanúgy kell ehhez is homok?- és milyen vastagságban?
Válaszukat elõre is köszönöm:
Zné
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-03-04 07:09:28
Kedves Laci,

A sóder helyett használj murvát, (0-20 frakciót), egyébként ugyanugy kell eljárni. A gyeprácsot szint - 2cm-ig tölds fel. Ha teheted, elõre bekevert (fûmagos) földet használj, egyszerûbb, mint utólag füvesíteni, a bekeverést magad is elvégezheted.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövezés szívvel-lélekkel.

Név: bogar Dátum: 2012-03-03 13:19:26
Tisztelt Terkomester!
Az alábbiakban leírt elképzelésemhez kérném a tanácsait.
80 negyzetmeter leejtos es kanyarodo kocsilejarot szeretnek gyephezagos beton terkovel burkolni. Tudna e tanacsot adni, ugyanugy kell e csinalni mint a hagyomanyos diszkolerakast, ( ledongolt fold, 20 cm soder, folyami homok stb. ) vagy van e valami extra tennivalom.

Koszonom, varom valaszat.

udvozlettel Laci


Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-02-23 19:51:25
TIsztelt Kovács Ákos,
a füvet felesleges kiásni. Készítsen egy megfelelõ sávalapra egy zsalukõ támfalat, töltse fel töltõfölddel (meddõvel), döngölõvel tömörítse szint-22 centi-ig, majd erre tegyen 14cm murvát rétegesen vibrálva, 3 cm 0-4 zúzalékot és a térkövet. A gumis vibrálás után a végsõ szint a ház padlószintjével fog megegyezni.
Valószínû, hogy valamivel olcsóbb ez a megoldás, mint a betonos-burkolólapos változat, de nagyon nagy különbség szerintem nincs.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövezés szívvel-lélekkel.

Név: Ákos Dátum: 2012-02-22 11:03:41
Tisztelt Térkõmester,
Az alábbiakban leírt elképzelésemhez kérném a tanácsait:
A házunk mellé szeretnénk egy teraszt építeni (kb 30-32m2).
A ház padlószintje a terepszinthez képest 50cm-rel magasabban van.
A teraszt mindenképp szeretnénk erre a magasságra megépíteni, elõzetes számítások szerint egy betonból megépített, azután járólapozott terasz jóval költségesebb lenne mint egy viacolorral burkolt.
A kérdésem a rétegrenddel kapcsolatos, hogy ez esetben elégséges "csak" a felsõ kb 10 cm-es talajréteget kitermelni (eddig füves terület volt), és ezt követõen a támfalat megépítve elvégezni a feltöltést tömörítéssel természetesen.
Amennyiben valamilyen okból mélyebben kell kitermelni a talajt, kérdésessé válik a betonteraszhoz viszonyított gazdaságossága, mivel rengeteg kõzúzalékot kell visszatölteni.
Várom szíves válaszát.
Köszönettel,
Ákos.
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-01-23 09:54:32
Tisztelt Horváth Gábor,
-személygépkocsi alá elég lesz a leírt alap.
-a kapu környékén készítsen 10-15 cm vastagságú vasalt beton alapot.
-a szikkasztóval kapcsolatos kérdést nem értem. Szikkasztó aknáról beszélünk zsalukõ/betongyûrû falazattal, vagy mirõl?
-fugázáshoz használjon sima 2x rostált sódert, abba nem nagyon nõ ki a gaz, de idõvel - ha a szél behordja a földet - abból kinõhet. Ezért érdemes nagyon alaposan besöpörni a fugát - ez 5-6x besöprést és akár 1-2 hónapot is jelent. Ha van elhetõsége, minden söprés után enyhén vibrálja meg a felületet, úgy örökös lesz. VIgyázzon, ne üsse lejjebb a térkövet!

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.


Név: Gáboráron Dátum: 2012-01-22 23:55:57
Kedves Térkõmester
Egy részben vegyes törmelékkel töltött elõkertet szeretnénk leburkolni.Megfelelõ lenne a rétegrend,ha 15cm öreg murva kavicsra 15cm darált nagyobb részben poros beton zúzalékot helyeznénk az altalaj majd 10cm-kénti tömörítéssel.l?Személygépkocsi forgalomra terveznénk max 3,5t teherbírásig.
Abban az esetben ha a kapu bejáró részt egy 5-6m3 tûzifát szállító nehezebb tehergépkocsi használná mennyivel kellene azon a területen a rétegvastagságot növelni?
A burkolat alatt esõvíz elvezetés céljára szikkasztót építenénk.Véleménye szerint betondarabokkal és öreg kaviccsal töltsük fel,vagy beton gyûrüt használjunk az esetleges térkõ süllyedés elkerülése végett?
Mekkora ûrtartalmút szoktak kb 50-60m2 tetõ felületrõl és 10mhosszan lejtett kb 3m széles burkolatra érkezõ csapadék elvezetésére?
Milyen fugázó anyagot javasol,ha nem szeretném hogy gyomosodjon,mohásodjon a fuga?
Válaszait elõre is köszönöm.

Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-01-21 14:00:13
Tisztelt Marsalkó Mária,
amennyiben a téglák fagytak szét, úgy nem nagyon tud vele semmit csinálni, a repedõ darabokat ki kell mindig cserélni.
Amennyiben az alap fagyott fel - feltehetõleg a szakszerûtlen, elégtelen kidolgozástól, úgy vissza kell szedni a járdát és a megfelelõ alap elkészítése után ismét leburkolni.
Az alap vastagsága általában nem a teherviselõ képesség miatt fontos, hanem a felfagyások ellen. Ezt a tényt sokszor még egyes kivitelezõk sem tartják szem elõtt.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.

Név: mmarti75 Dátum: 2012-01-21 12:13:33
Kedves Térkõmester!

Tavaly kb 60m2-es kerti járdát építtettünk bontott téglából. Most láttam, hogy a járda több helyen felfagyott. Tudna-e javasolni valamilyen technikát, amellyel megakadályozható a további állagromlás. Vagy el kell foganunk, hogy a sok-sok pénzért letett járdát 1-2 éven belül ki kell cserélnünk:(? (Aki a járdát építette semmivel nem kezelte a téglákat, azt mondta, erre nincs szükség).

Üdvözlettel:
Marsalkó Márta
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2012-01-02 00:23:19
Tisztelt Kovács Endre Úr,

az elmondottak alapján - látatlanban - azt gondolom, hogy a vizesedés nem függ össze a térkövezéssel, de hogy mi okozza, azt persze nem tudom. Feltételezem, hogy a ház alapja mélyebbrõl veszi fel a vizet, nem a térkõ alól. Gondolom, hogy a térkõ alapja is el van lejtetve a háztól, és alul sem folyik visszafelé a víz, tehát az sem okozhatja, ráadásul a térkõ és a ház közé kátrányos szigetelés is került, ami további védelmet jelent.
A fentieket összefoglalva: egyéb problémára érdemes gyanakodni, de persze nem kizárt a térkõ okozta vizesedés sem, de nincs rá látható magyarázat.
Sajnálom, hogy nem tudok segíteni Önnek.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: KEndre Dátum: 2011-12-31 12:30:14
Tisztelt Térkõmester!
2011.Májusában térköveztettünk kocsibeállót 20x4m egy kertépítõ céggel.10cm betonalapra 6cm kb.0,4-es bazalt zúzalékot raktak és erre a 6cm kõ.A problémám, ház alapja elkezdet vizesedni.Elõször 1-2cm jelent meg nyáron!Csapadék is alig volt,most már 10cm magasságban salétromos kiválással.
A kocsibeálló szintje szemmel láthatólag is ellejt a háztól.
Amikor reklamáltam nyáron azt mondták hogy ezt nem is értik,az alap és térkõ között van kb.2cm hézag ami a bazalt zúzalékkal van kitöltve,ezt kikaparták és kátránypapírt raktak az alaphoz majd visszatöltötték.Ennek ellenére a vizesedés tovább nõt a kevés csapadék ellenére.Bele sem merek gondolni mi lett ha kiadós õszi esõk lettek volna.
Mielõtt újból neki ugrok a reklamálásnak szeretném kikérni a véleményét.
Maradok tisztelettel:Kovács Endre
Név: ELEM Dátum: 2011-11-24 22:35:14
Vettem a célzást, köszönöm a világos választ.
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-11-22 20:59:42
Kedves Lelkes Miklós,

A konkrét kérdésére válaszolok csak, a kerettörténet no comment kategória számomra.
Az alaprétegre mindenképp vigyen fel még 2 cm murvát, mert a 6 cm vastagságú 0-4 meg fog süllyedni. Ha a murvát a technológiai elõírások szerint rétegenként max 10 cm vastagságban terítette és vibrálta volna, nem lett volna alacsonyabb a tükör. Az utolsó rétegnek vibrálás elõtt 7 (max. 8) cm-el kell a szint elett lennie.
Az uni térkõbõl különbözõeket lerakni nem lehet, legalábbis szépen nem. Próbáljon egyforma köveket beszerezni, mert ilyen-olyan fugát szépen megtartani - fõleg uni6 kõvel - nem lehet. Ha zsinór mellett ki is rakja soronként a különbözõ sorokat, idõvel el fognak azok mászni, és csúnya lesz.
Remélem, sikerül megoldani a problémákat.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.

Név: ELEM Dátum: 2011-11-20 10:40:02
Tisztelt Szakemberek!

Anyagi megfontolásból és a kihívás izgalma miatt is saját kivitelezésû térkövezés mellett döntöttünk még korábban. Igyekeztem alaposan körüljárni a kérdéskört az elõkészületek során, így ennek az oldalnak a bejegyzéseit is számos alkalommal átolvastam, megértve a problémákat, okokat, odafigyelve a tanácsokra.

Persze valamit ténylegesen meg is csinálni - fõleg elsõ alkalommal - más, mint elméletben elgondolni.

Egy kb. 45 négyzetméteres kocsibeálló elkészítésébe kezdtem bele, ami jelen esetben ráadásul nem egy közel sík felület. A célterületet 3 oldalon is adott betonfelület határolja, melyek közül a kertkapu rész mintegy 30-40 cm-rel magasabban helyezkedik el, így a teljes felület végül érdekes ferde felületekkel tarkított. Azt gondolom, mégis sikerült egy praktikus felületet kitalálnom a funkcionalitásra és a vízelvezetésre is tekintettel. Ahol nincs betonszegély, ott szegélykõvel ki is alakítottuk a megtervezett szintek szegélyezését.

Ezt követõen 0-35-ös poros murvát tettünk alapnak, amit lapvibrátorral le is döngöltünk. És itt jött az elsõ meglepetés, mert számolgatás ide, számolgatás oda, az amúgy az elképzelteknek megfelelõen kialakult tükör végül 2 cm-rel alacsonyabbra sikerült, mint a tervezett. Azaz most a végsõ szint alatt 11-cm-rel vagyunk. A térkövünk 6 cm-es, azaz kalkulálva a végsõ tömörítés sokfelé leírt további mintegy 1 cm-es süllyedésével, a 0-4-es anyagból mintegy 6 cm-nyit kellene letennünk.

Mit tegyünk? Aládolgozhatunk-e ezzel az anyaggal ilyen vastagságban, vagy a durvább anyagból mégis még 2 cm-nyit le kellene elõbb teríteni, hogy a "homok" csak mintegy 4 cm-nyi legyen?


Másik kérdésem a fuga szélességhez kapcsolódik. Elég határozott kép alakult ki bennem, hogy 3 mm-es fuga a praktikus, a térkõ méretei, oldalarányai is ezt sugallják.
Azonban történt egy kis malõr a térkõ beszerzésnél. A terület nagy részére (~36 nm) kaptam ismerõstõl felszedett térkövet (UNI). Ehhez hozzá kellett vásárolnom mintegy 9 nm-nyit, hogy meglegyen a szükséges mennyiség. Itt sikerült figyelmetlennek lennem, és kiderült, hogy ez utóbbiak mindkét irányban 2 mm-re nagyobbak. Azaz az egységes végeredmény érdekében az újakat 3 mm-es fugával, míg a régieket 5 mm-essel kellene leraknom.

Kérdés, hogy ez a relatíve vastag fuga nem fog-e valamiféle problémát okozni, különös tekintettel arra is, hogy ahogy fentebb írtam, van a területnek egy meredekebb része is! Kell-e emiatt a kövek lerakási elrendezésénél valamire különösebb figyelnem? Baj-e, ha ez a szélesebb fuga a lejtõ iránya mentén folyamatosan fut végig?

Okozhat-e problémát, illetve mire kell odafigyelni, ha a tényleges térkõ lerakásra a decemberi, vélhetõen már fagyos idõszakban kerülne sor? Van ennek akadálya?

Elnézést, hogy a bejegyzésem hosszúra sikerült! A tanácsokat elõre is köszönve:

LM
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-11-15 18:09:35
Kedves Egri András,

legyen türelemmel, a felületi elszínezõdés idõvel el fog múlni. A téli idõszakban ez 3-6 hónap is lehet, a kõ fajtájától függõen. És idõvel biztos lehet benne, hogy szebb lesz, mintha lebetonozták volna.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk... Térkövek 10 év garanciával.
Név: Andris001 Dátum: 2011-11-14 21:35:20
Tisztelt Cím!

Három héttel ezelõtt vásároltam 6cm -es szürke térkövet és lerakása után (szakember rakta) 1 héttel elkezdett salétrom savasodni. Most úgy néz ki a térkõ mintha egy pár helyen leöntötték volna fehér festékkel. Szeretném megkérdezni, hogy mi ilyenkor a teendõ? El lehet valahogy távolítani? Kérem ha van rá valami megoldás akkor segítsenek, mivel nagyon sokkba került és ettõl már ha le betonoztatunk volna az is szebb lett volna ráadásul fele annyiba került volna az egész. Várom mielõbbi válaszát! Köszönöm!
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-10-28 10:43:00
Kedves Papp Gábor,

a lejtõ szögét elsõsorban a terepviszonyok fogják meghatározni, illetve az autó terepszöge. Ez autonként más és más, erre konkrét választ így nem tudok adni. Ha a szintek között nagy az eleváció, akkor nyilván hosszabb lejtõt kell készíteni, hogy az áthidalás pl. télen is járható maradjon, stb.
A lejtõ térkövezésénél a kövek rakását a mélyebb pont felõl érdemes kezdeni, megkönnyíti a munkát. A mélyebb hajlatban is úgy kell a köveket lerakni, hogy az érintkezõ élek ne feszülhessenek össze, mert lepattan a kõ felsõ rétege.
A magasabb hajlatban egyrészt az illesztést érdemes 5-6 sorban elvégezni, hogy a nyitás a kövek között kisebb legyen, valamint a köveket érdemes ék alakúra vágni (a felszín vágása nélkül), hogy az összefekvés jobb legyen. (Ezt nem feltétlen szükséges megtenni, igényesebb munkáknál szoktuk alkalmazni, vagy ahol a több soros csatlakozó ív kialakítása nem lehetséges. Ez a megoldás azért igényel némi gyakorlatot.)

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk...
Név: Pg Dátum: 2011-10-26 09:10:03
Kedves térkõ mester!

Az eddigi leírások "egyenes" talajra szólnak, nálam viszont a szintkülönbségek miatt elkerülhetetlen, hogy törést tegyek bele az útba, azaz egy darabig vízszintesen megy, majd jön egy lejtõ, utána újabb vízszintes rész.

Ilyen esetben mire kell ügyelni (pl. a lejtõ legnagyobb szöge, hogy az autó alja ne csapódjon neki), illetve hogyan kell a térkövet letenni (a sima eljárás során a lejtõ tetején hézag marad, az alján viszont nem férnek el a kövek a dõlés miatt).

Köszönettel,
Papp Gábor
Név: P.Ottó Dátum: 2011-10-21 14:10:16
Sárközi Úr,

Kicsit olvasgattam a honlapján és rájöttem, hogy a "zúzalék" = 0-4 sóder (kétszer rostált) (?)
Én is erre gondoltam, viszont rosszul neveztem meg. (homok)

Üdv,
P.Ottó
Név: P.Ottó Dátum: 2011-10-21 13:42:05
Tisztelt Sárközi Úr!

Elõször is köszönöm a gyors választ! (igen, kicsit kacifántosra kerekedett a leírásom)

Elöljáróban: a terület régen süllyedt meg, és a miértje: sok építésbõl visszamaradt vas, betonelem, és egyéb volt tárolva a területen. Tehát nem talajvíz miatt süllyedt meg.
A beton alapja egy már a feltöltés során 3T-ás jármû által tömörített földréteg + a kb. 10-15cm -es betontörmelék/régi sárga térkövek egyvelege egyenletesen elterítve, bedöngölve földbe, ami igen kemény volt már a korábbi tömörítés miatt is. Vasalva nem lett, mert úgy gondoltuk, hogy nem fog rajta semmi más közlekedni, csak ember, és maga a betonréteg + az alatta lévõ zúzalék együttes vastagsága is netán biztonságot ad. Remélem jól gondoltuk, és nem lesz vele gond.

A térköveket ne inkább homokágyba tegyem?

Üdv,
P.Ottó
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-10-20 21:14:52
Kedves Pásztor Ottó,

el kellett párszor olvasnom, hogy mi is a probléma, mire "átjött", hogy mit is csináltál.
Elméletileg a megoldásod jó, két dologról nem írtál: a beton alapja milyen vastag, ill. került-e valamiféle vasalat a betonba. Ha az alap megsüllyed, és nincs vas a betonba, akkor van esélyed rá, hogy nem fogja sokáig írni, és megreped. Ha az alap nem kellõen vastag - min. 30-40 centi egy süllyedt talajon - akkor jó esélyed van a felfagyásra, s ezen szerintem nem segít a cementes homok se.
Mivel azonban a betonozáson már túl vagytok, így nincs sok veszteni való, szerintem sima zúzalékba le lehet rakni a térkövet. Ha az alap nem volt elégséges, úgyis vissza kell mindent bontani, ha viszont megfelelõ, akkor lesz egy remek járdád.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Nem hobbiból csináljuk...
Név: P.Ottó Dátum: 2011-10-20 16:20:18
Tisztelt Mesterurak és már tapasztalt magánkivitelezõ hölgyek/urak!

Látom szinte mindenféle megoldási kivitelezés felmerült a hozzászólásokban, javaslatok is vannak ezekre.

Nekem egy "betonra térkõ" kérdésem lenne. Nem hiszem, hogy speciális, viszot kicsit más, mint az eddig felvázoltak.
Adott egy járda építése, amit térkõvel szeretnék elkészíteni. ..mily' meglepõ :-). A járda hossza kb. 13-14m, 80 cm szélesen.
A gond a következõ: A telekrész, ahova a járda készül sajnos meg van süllyedve. Anno hozattam rá földet, de költségben horribilis lett volna akkora területet feltöltetnem (legalább 200-300 m2) - gépmunkával együtt, hogy az egész telek megfelelõ szintben legyen.
Két szakember javaslata is az volt, hogy muszáj beton alapot készíteni *megfelelõ* vastagságban, különben süllyedésveszély - a megálló víz miatt a térkövek hamar össze-vissza állnának normál réteg kivitelezések mellett. A munkálatok jelenleg ott tartanak, hogy a beton ágyba tett szegélykövek közé kb. 10cm vastagságban betont öntöttünk, aminek az alapját zúzalék kövek, törött régi betondarabok, régi sárga térkövek adják. Az egész szerkezet majdnem úgy néz ki, mintha egy "függõhíd" lenne, a kapunál és a bejárati lépcsõnél kisebb mértékben áll ki a földbõl, középen az egész szegélykõ látszik a beton alapjával. (így az esetlegesen megálló víz fölé került a beton teteje és ugye a térkõ)
Elég masszívnak tûnik, viszont a felfagyásos dolog miatt fejemet vakarom, hogy magukat a térköveket csak homokba, vagy cementes homokba rakjam. (5-8 cm)
Olvasva a szakember urakat, a döngölést nem nagyon értem, ami miatt veszélyben lenne egy már meglévõ betonnak a repedése. (fõleg egy ilyen vastagságú) Egy lapvibrátor meg tudná repeszteni ezt a betonvastagságot?
A járda két széle között van megfelelõ "harmad-félvíz" dõlés, hogy a csapadék ne álljon meg rajta, ill. magának a beton alapnak is ugyanígy dõlést adtunk. A szegélykövek nem lettek kifugázva direkt amiatt, hogy a víz el tudjon távozni.
Érdemes-e a beton alapra még egy vékony cementtejes réteget is tenni jobb vízzárás érdekében?

Elõre is köszönöm a válaszokat!
Üdv,
P.Ottó
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-09-19 09:46:06
Tisztelt Szabó Pál,
szerintem ne tegyen sódert a beton alá,
sokkal kényelmesebb, ha egy 25-ös pillérkõbõl
készít beton kockát a lábak alá. Tehát készítsen egy
kisebb gödröt a láb helyére, tegye bele a pillérkövet és
öntse ki az egészet betonnal. Ennél egyszerûbb nincs.

Üdv
Sárközi Dávid
Név: Pszabo69 Dátum: 2011-09-15 23:14:47
Tisztelt Sárközi Dávid!

Köszönöm a segítségét. Igen, ez jó megoldásnak tûnik számomra is. Már csak egy kérdésem lenne Önhöz. A 15-20cm beton tuskók alá milyen vastagan tegyek sódert, hogy az ne süllyedjen meg, és a tél sem mozdítsa ki a helyérõl?

Üdvözlettel Szabó Pál
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-09-15 22:10:11
Tisztelt Szabó Pál,

elõre bocsájtom, hogy az Ön által felvetett kérdésben nem vagyok szakember, ezért csak a józan ész szerint adok tanácsot: ássa ki a meglévõ füvet olyan vastagon, mint a mûfû vastagsága. Egyengessen el max. 2-4 cm vastagságban egyenletesen homokot, erre fektesse a mûfüvet, majd a medencét.
A medence lábai alá csináljon az elõírás szerinti beton tuskókat, melyekkel a szintet is beállíthatja.
Szerintem ez olcsó és jó megoldás lehet.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával, profi kivitelezéssel


Név: Pszabo69 Dátum: 2011-09-15 11:34:10
Tisztelt Sárközi Dávid!

Mivel nekem a mûfüves boltban azt javasolták, hogy a mûfû alá, a földre terítsek le finom homokozóba való homokot, azért gondoltam arra, hogy a meglévõ járólapokkal megerõsíteném a földet, és a tetejére tennék kb 3-5 cm finom homokot, ledöngölve keretbe foglalva. Ön szerint ez így milyen megoldás? Nekem gyanúsnak tûnt a dolog, bár sok fórumon olvastam, hogy homokot kell tenni a medence alá.
Közvetlen a medence alá mindenképp mûfüvet, (és persze azon az alátétfólia) szeretnék tenni, mert így õsszel is (ha a medence szét van szerelve) használható a terület, és nem egy sártenger. És persze ha 5-10 év múlva be akarom a helyét füvesíteni, minden beton szétverés nélkül megtehetem.
Most már teljesen tanácstalan vagyok mit csináljak, hogy jó legyen. És persze szeretnénk megúszni pár tízezer Ft-ból, mert így is elég sok pénzben van már a medence, és körülötte a kis kert.

Elõre is köszönöm a segítségét.


Név: Pszabo69 Dátum: 2011-09-15 09:47:48
Tisztelt Sárközi Dávid!

Köszönöm a válaszát.

Egyébként a medence telepítési útmutatója szerint, csak simán a talajra kell elhelyezni a medencét, csak a lábai alá kell tenni beton lapokat. Én csak gondoltam, hogy a meglévõ anyagaimmal pluszban megerõsíteném a talajt alatta, de most már nem vagyok benne biztos, hogy ez jó ötlet. A betont és a térkövet azért nem ajánlják, mert hamar kihûti a medence vizét. A fû pedig kipusztul alatta.

Az milyen megoldás lenne, ha csak a lábai alá betonoznék 45x45-ös(elõírt méret szerint)kb. 20 cm vastagan és ezzel hoznám vízszintbe a földet megdöngölve és úgy rá a mûfû padlószönyeg? Vagy hagyjam a betonozást, és a járólapokat, mert úgy is megsüllyed, is és csináljak 15 cm murvát alsó rétegnek, rá 5 cm 0-4 sódert (mindezeket döngölve és úgy rá a mûfû? Attól tartok, hogy a mûfûn átjutó víz puhává teszi az egészet.

Tisztelettel Szabó Pál
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-09-14 22:27:31
Tisztelt Szabó Pál,
A medence súlyából adódóan megfelelõ alapot kell készíteni.
Erre - hosszú távon gondolkozva - a sóder nem a legjobb megoldás, inkább bazaltot, murvát vagy darált betont válasszon, erre terítsen ágyazóréteget - 0-4 sodert - és arra tegye a járólapot.
Mi csináltunk már pont ilyen medence alá 5x5-ös térkõ alapot, nem tudom, miért ne lenne a térkõ megfelelõ erre, de természetesen elképzelhetõ, hogy létezik kizáró ok - az általunk készített alap tudomásom szerint megfelelõ volt. A medence aljának védelmére egy köztes fóliaréteg szükséges.
Mivel azonban - ha jól sejtem, Ön a meglévõ anyagokkal kíván dolgozni - és nincs is vesztenivalója - ezért 15cm vastag sóder alapra helyezze el a járólapokat, majd arra a mûfüvet, de szakmailag -ahogy írtam - ez a megoldás sok kérdõjelet tartalmaz.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu - Nézze meg referenciáinkat.
Térkövek 10 év garanciával, profi kivitelezéssel.

Név: Pszabo69 Dátum: 2011-09-14 20:50:49
Tisztelt Sárközi Dávid!

Az Intex fémvázas körmedencénk alá szeretnénk mûfüvet tenni. Ahol a mûfüvet vásároltuk ott azt mondták, hogy a mûfû alá finom, homokozóba való homokot kell tenni. Máshol azt olvastam, hogy a mûfûnek is ugyanúgy kell alá dolgozni mint a térkõnek. Teljesen tanácstalan vagyok. Van itthon ugyanis 2 m3 (betonozásból megmaradt) sóderünk, valamin kb. 50 db 40x40-es járólapunk. Ezeket alárakhatom-e a mûfû alá valamilyen sorrendben, és úgy a tetejére felsõ rétegként a finom homok, vagy ez így nem jó? A medence fémlábai alá a telepítési útmutató szerint mindenképp kell betonlapokat tenni, hogy a lábai nehogy megsüllyedjenek. Az egész medence alatti betonozás, és térkövezés viszont mindenképp kerülendõ. Ezért gondoltunk mûfûre.
Esetleg Ön mit javasolna rétegrendnek, és milyen vastagságban, hogy a mûfû stabil legyen.

Köszönettel Szabó Pál
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-09-10 22:33:19
Tisztelt Árvai Zsolt,

a homok helyett 0-4 szemcseméretû sódert javaslok ágyazatnak és fugázó anyagnak egyaránt.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával, profi kivitelezéssel.

Név: Árvai Zsolt Dátum: 2011-09-07 18:09:57
Tisztelt Sárközi Dávid!

A házunkhoz vezetõ személyi bejárót szeretném térkövezni. Tavaly terítettünk le mart aszfaltot, amit lapvibrátorral ledöngöltünk. Rárakhatom a térkövet úgy, hogy már csak homokot terítek alá?

Köszönettel:Árvai Zsolt
Név: 777 Dátum: 2011-09-01 11:56:32
Kedves Sárközi Dávid
Köszönõm a gyors és megnyugtató választ, a tanácsot megfogadom.
Kiss Zsolt
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-08-31 14:01:35
Kedves Csaplár János,

nem tudok neked látatlanba tanácsot adni felelõsséggel, ezért
azt javaslom, hogy egy szakemberrel a helyszínen végeztess felmérést a megfelelõ kivitelezés érdekében.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával, profi kivitelezéssel.
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-08-31 13:59:29
Kedves Kis Zsolt,

Ne csinálj semmit, jó lesz az úgy, ahogy van.
A vasalt beton alap elégséges lesz felfagyás ellen is,
nem kell vele semmit tenni.
A térkövet rugalmas ragasztóval rögzítsd a beton tetejére,
sok évig nem lesz vele gondod.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával - Profi kivitelezéssel.
Név: 777 Dátum: 2011-08-30 23:19:33
Tisztel hozzáértõk

A problémám a következõ.
Nem régen költöztûnk egy majdnem kész épületbe ahol az ház melett és a kertben taláható 1-1 lépcsõ.
Szemre jók és kényelmessek is, de a beszámolók alapján nem készült alá sem sóderágy sem pedig kavicsréteg, pusztán a kitermelt föld helyén bezsaluzták és vashálóra bedolgozták a betont.
Megvan vasalva és a tervek szerint térkõ burkolatot kap.
A ház nincs talajvíz által veszélyeztetett helyen de a téli csapadék és fagy lehetösége aggaszt.Mit tehetnék?Egy vízzáró réteg kialakitása a lépcsõ tetején esetleg megoldás lehet?
Név: Csapi Dátum: 2011-08-28 09:12:01
Tisztelt Mester!

Bocs, a kérdés lemaradt. Tehát az lenne a kérdésem, hogy milyen és mekkora alapot kellene készíteni, mibe tegyem a fûtéscsövet?

Köszönettel: Csaplár János
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-08-26 20:44:32
Kedves Csaplár János!
Mi a kérdése?

Kedves Cseuz Péter!
A több éves murva alap kiváló, ha kellõen vastag. Általános terhelésre minimum 20 cm vastagság szükséges a felfagyás elkerülése végett.
Amennyiben az alap megfelelõen van kialakítva, úgy külön vízelvezetésrõl nem kell gondoskodni, de a felületet érdemes kilejtetni elõre vagy hátra, hogy a felületen le tudjon futni a víz, ne a házra folyjon. Ebben az esetben a fugákon lejutó vízet "megoldja" a murvaágyazat.
Ha nincs lehetõség a felületi vizet kilejtetni és csapadékos a terület, valamint fennáll a ház alááztatásának veszélye, akkor be lehet építeni valamiféle víz összefolyót, ami aztán a terület alatt csövön kivezeti valahova a vizet - pl. szikkasztóba. A szikkasztót nem szerencsés a térkõ alá elhelyezni, ezt csak a legvégsõ esetben javaslom - ha feltétlenül szükséges és nincs máshol hely.
Név: Adibandi Dátum: 2011-08-24 07:11:29
Tisztelt szakemberek, mindenki!
Térköveznénk a kocsibeállónkat 25m x 3,5m. 1m járda már kész. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e használni a többéves murvafeltöltést alapnak? Kell-e szikkasztót készíteni ilyen kiterjedésben, ha a hosszanti oldalak zártak (ház, betonlábazat)?
Köszönöm a válaszokat.
Név: ferkau Dátum: 2011-08-22 07:52:58
Tisztelt Sárközi Dávid!
köszönöm a választ!megértettem és nem hagyom ki a vibrálást!
Név: Csapi Dátum: 2011-08-18 22:32:28
Tisztelt Mester!
Én is térkövezés elõtt állok, de nekem egy meredek kocsilejáróm van 7 méter hosszan(3 méter széles). Utána 6 méter (4 méter széles)lankás terület a garázs elõtt. Anyaga régi beton. A lejáró(7 méter) két oldalára betonfalat húztam szamárvezetõ gyanánt és, hogy ne legyen ilyen meredek. Ezt szeretném térkövezni, de vizes fûtést szeretnék alátenni. Arról már álmodni sem merek, hogy esetleg egy bobcat-et is elbírna?! Kérem a lehetõ leggyorsabban válaszoljon, mert az idõ nagyon szorít! Már nagyon sok embert megkérdeztem, de senki sem tudott megnyugtató válszt adni.
Nagyon várom válaszát!
Köszönettel: Csaplár János
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-08-17 06:02:57
Tisztelt Salamon Ferenc!
Nem szükséges a köveket vibrálni, végig lehet gumikalapáccsal is kalapálni a felületet. A vibrálás lényege egyrészt a térkövek végleges szintjének beállítása, valamint a fugákba juttatott töltõanyag nagyfokú tömörítése. Ezen nem érdemes nagyon spórolni, mert ha a fuga nem kellõen tömör, sok baj forrása lehet, ebbõl mondok kettõt: a kisebb, ha a kövek el tudnak mozdulni, mert ez idõvel megszûnik. A nagyobb, hogy a tömítetlen fugába könnyebben kerül föld, ami aztán táptalajt jelent a különbözõ gyomnövények számára.
Zúzalék anyagon leginkább 0-4 rostált sódert kell érteni, így kérje a tüzépen.
A csapadékvíz elvezetésének módját a terület határozza meg, a legbonyolultabb a négyirányú elvezetés. Ha van rá mód, egyszerûbb egy irányba lejtetni a teljes területet.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával.
Név: ferkau Dátum: 2011-08-16 12:51:44
nem ragaszkodom a betonozáshoz,csupán csak a lapvibrátorozást szeretném megúszni,ezért az a kérdésem még,hogy mindenképpen végig kell menni lapvibrátorral a kész térkövezésen?
köszönöm
Név: ferkau Dátum: 2011-08-13 08:52:13
köszönöm a gyors választ!pontosan mit ért a zuzalék alatt?(kvarc homok....stb?)Ha így kérem a tüzépen megértik?Esteleg ideáli szemcse nagyság?
továbbá a betonréteg alá tegyünk valamilyen vastag(?cm kb) sóder réteget?A csapadékvízet ha jól értem,akkor középrõl kiindulva 4 irányban érdemes elvezetni?
tisztelettel köszönöm
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-08-12 10:19:45
Kedves Salamon Ferenc!
Ha ragaszkodsz a beton alaphoz, akkor javaslom, hogy legalább 10 cm vastagságú, vasalt betont készítsetek, melyre 3 centi zúzalékot húzzatok, és arra tegyétek a térkövet.
Nagyon fontos, hogy a térkõ felület ne csak közelítsen a vízszinteshez, hanem eltérés nélkül az is legyen, mivel a puhafalú medence a legkisebb oldalirányú terhelést sem tolerálja, azaz ha a felület nem vízszintes, a medencében levõ víz elnyomja az oldalfalat. (Felfújós gumi medencére ez nem érvényes, csak a merevített puha oldalfalúra.)

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával.
Név: ferkau Dátum: 2011-08-11 13:59:33
Tisztelt Mester!
A javaslatát várnám az alábbi témában.Kb 3hét múlva szeretném letérkövezni egy puhafalú kertimedence alapját(4,57méter átmérõ).több megoldást is olvastam és nekem az alábetonozás a legszimpatikusabb,azaz valamilyen vastagságú betonréteg(?),valamilyen vastagságú beágyazó réteg és 6cm-es térburkoló.a kérdésem hogy milyen vastagok legyenek a rétegek?( az anyagmennyiség miatt)
Más terhelést nem kap a térkõ, a teljes terület 5X5m-es és kb 12m3 víz lesz a medencében.természetesen szegélykövet is akarok köré tenni
Név: gyurci Dátum: 2011-08-09 09:43:10
Kedves Dávid!

Köszönöm a válaszát! Képet esetleg tudnék küldeni valahova?
Érdemes lenne megnézni...
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-07-29 21:40:25
Kedves Norbert!
Az Õrbottyáni körülményeket véletlenül ismerem, dolgoztunk már azon a vidéken. A weboldalunkon - a kezdõlapon - láthatsz is abból a munkából pár "beszédes" képet, melyekbõl választ kaphatsz kérdésedre. Nagyon röviden csak annyit, hogy 40-55 cm-es bazalt zúzalék alapra készítettük el a felépítményt, gyakorlatilag más anyagot nem is használtunk. Eddig nem süllyedt meg :) - Lehet, hogy beton alapra olcsóbb lett volna, de ez -tekintettel a víz vezetõ képességre - jobb megoldásnak tûnt. Nem mindig a költséghatékonyság a legfontosabb szempont, hiszen sokszor ötven évekre építünk. Szerintem az építõiparban nem szerencsés a legolcsóbb megoldást keresni, célszerû mindig figyelembe venni az esetleges többletköltségek nyereségét is - pl. a nagyon hosszú élettartamot. Ez nem pénzkidobás.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával.
Név: Nono78 Dátum: 2011-07-29 20:27:22
Tisztelt Mester,
Térkövezés elõtt állok, sok hasznos dolgot olvastam, de mégis a saját "problémámra" nem találtam megfelelõ megoldási lehetõséget. Õrbottyánban lakunk, ami két dologról híres, egyrészt itt van Mo. egyetlen harangöntõ mestere, másrészt pedig téglagyára van. A téglagyár miatt érdekes a dolog, ugyanis az egész bejáróm agyagos és speciálisan még törmelékkel feltöltött, így nem látom a lehetõségét, egy jó, idõtálló térkövezésnek. Sokan javasolták már az alá betonozást, de tanácstalan vagyok.
Kérem, hogy segítsen, milyen irányba menjek, hiszen ez befolyásolja a kivitelezés költségét. Mit ajánlana, hogy ne süllyedjen meg, milyen rétegrend és milyen vastagságban.

Elõre is köszönöm a válaszát.
Név: www.viacolormester.hu Dátum: 2011-07-28 18:14:29
Kedves György!
A mész kivirágzás sajnos a térkõ velejárója, kisebb-nagyobb mértékben mindenhol lehet találkozni vele. A gyártástól és lerakástól is függ, mekkora mértékben jelenik meg a térkõ tetején. Általánosan igaz, hogy betonra történõ lerakás esetén jóval hosszabb ideig tapasztalható, mivel a kövek sokkal lassabban száradnak ki.
A kereskedelemben kapható olyan vegyszer, mely vízzel keverve és a felületre felhordva gyorsítja a mész eltûnését a felületrõl, de csínján kell bánni vele, ugyanis savas kémhatása miatt megtámadhatja a térkõ festett rétegét.
Általában az idõjárás idõvel megoldja a fenti problémát, ugyanis az esõvíz könnyebben eltávolítja a mészvirágot, mintha slaggal mosnád a felületet, mivel a vezetékes víz nagyon kemény, maga is okozhat lerakódásokat.
Javaslatom: legalább fél, de inkább egy év múlva vesd össze a felületet, addigra el kell tûnnie a kivirágzásnak.

Sárközi Dávid
www.viacolormester.hu
Térkövek 10 év garanciával
Név: gyurci Dátum: 2011-07-22 19:41:14
Sziasztok!

Március közepén rakták le a Leier Taverna mogyoró színû térkövét. A térkõ megérkezésekor szép színû volt, de miután lerakták és azóta is gyakorlatilag az egész kifehéredett. A nem lerakott térkõ megtartja a színét, a lerakott pedig fehér fakó és fátyolos. Betonra van 3-5 cm kétszer rostált sóderre rakva. A Leier-es képviselõ megnézte, szte 10 év alatt sem szabadna így kinéznie a kõnek, de persze nem minõségi hiba. Szerinte a sóderbõl szívja fel a sókat a térkõ és az ül ki rajta. Saqjnos nem lehet mit csinálni vele. Esetleg van valakinek valami tippje, hogy mi okozhatja és, mit lehetne vele csinálni? Köszi elõre is
Név: kõmûves Dátum: 2011-07-13 16:15:07
Kedves Csaba!

Köszönöm, hogy megelõzött, és nem nekem kellett ezeket leírni. :-)
Név: kõmûves Dátum: 2011-07-13 16:14:35
Kedves Czvik László!

Személygépkocsis terheléshez nem szükséges beton alapot tennie a térkövek alá, viszont a tömörítésre különös gondot kell fordítania, és jó lenne, ha murvát használna a sóder réteg helyett.
Név: kõmûves Dátum: 2011-07-13 16:12:30
Kedves Fábián Roland!

Ha mindössze 6 cm áll rendelkezésére, akkor nem tartom jó megoldásnak, hogy egyszerûen kihagyja a sóder réteget. Ha mindenképpen erre a betonra szeretné fektetni a követ, akkor inkább ágyazóhabarcsba kellene ragasztani véleményem szerint.
Név: Kõmûves mester Dátum: 2011-07-05 07:41:07
Tisztel szakértõ

Szeretnék hozzászólni a kedves janijani válaszához. Ha nem ért hozzá akkor ne is adjon tanácsot. Mert én ugyan is kõmûves mester vagyok immár egy pár éve. És elég nagy gond az ha nincs a lábazat alatt szigetelés. Mivel feltenném önnek azt a kérdést hogy az nem szívhatja fel a vizet az alapból? És nem csak az alapból hanem az udvarról is pl. csapadék vizet. Hát igen felszívhatja a vizet akár beton akár tégla . Az tévhit hogy a beton lábazat majd nem fogja felszívni és nem fog tönkre menni . Ugyanis a beton elõszeretettel felszívja és télen meg szét fagy lásd beton járdákat. Sõt a lábazat alatti és a fal alatti szigetelés össze kell kötni függõlegesen azon a részen ahol feltöltjük homokkal . Mert a feltöltött talajból is felszívhatja . Csak azért szólok hozzá mert fáj hogy hozzá nem értõ emberek kioktassák hülyeségre a másikat és meggyõzõdése hogy okosat mondott. Szóval a lényeg hogy az alsó szigetelés fölé ( tehát a lábazat alatt lévõ) semmiféle képen ne töltsük fel az udvart mert azután bekövetkezhet az hogy igen is mállik a lábazatunk . A jobbik esetben csak a mienk és nem a szomszédé. Ugyan is az nyugodtan beperelhetne minket ezért és meg is nyerné. Csak az ilyen okos szomszédoktól próbálom megvédeni az embereket. Akik hozzá nem értõ emberektõl kérnek tanácsot.
Név: kipuka Dátum: 2011-06-17 01:48:27
Tisztelt MESTER!

Kapubejárómat és az udvarom egy részét szeretném térkövezni. Kb 140 M2. Az udvaron eddig semmilyen burkolat nem volt csak homok.SZGK-val lenne a terhelés és nem tudom eldönteni, még a fórumot elolvasni sem, hogy kell -e beton alap vagy sem. Ismerõseim és szakemberek véleményét kikérve is 50-50%. Ön mit javasol mert árban azért van különbség és feleslegesen nem szeretnék pénzt kidobni!!
Név: froland Dátum: 2011-06-15 10:43:49
Tisztelt Mester,

meglévõ kapubeállómat szeretném burkolni térburkolóval (20*10*4 cm). Sajnos a cikkben található rétegrendet nem tudom alkalmazni mivel le van betonozva ( ami egyébként megfelelõen teherbíró), csak a felületét kezdte ki a fagy. A gondot az jelenti, hogy a rendelkezésre álló magasság kb. 6cm, amibe bele kell férjen a burkoló is. A kérdésem az volna, hogy kihagyhatom-e a sóder réteget vagy valami más javaslata volna-e számomra. Segítségét elõre is köszönöm.
Név: kõmûves Dátum: 2011-06-13 17:12:27
Kedves Bóta Krisztián!

A már lentebb leírt módszerekkel megoldható a térkövezés is, általában 4 cm vastagságú a legvékonyabb térburkoló kõ.
Lehetséges azonban, hogy jelen esetben célravezetõbb lenne valamilyen csúszásmentes járólappal, vagy vékony természetes burkolattal ellátni a járdát. Ehhez persze a fogadó felületet kellõképpen elõ kell készíteni, és a dilatációs hézagokat is ki kell alakítani. helyszûke miatt itt most ennek részleteibe nem mennék bele, javaslom inkább, hogy látogassa meg a BURKOLÁS rovatot, ott minden szükséges információt megtalál.
Név: nauzer Dátum: 2011-06-09 06:24:34
Valóban igaza van annak, aki a kavicságyat (murvát) említi az altalaj rétegeként! Ez a réteg több funkciót is betölt! Teherhordó réteg, vízáteresztõ réteg és fagyvédõ réteg is egyben! Mondhatnám azt, hogy ez réteg a ,,térkövezés lelke,,!!! Ha ez a réteg nem megfelelõ anyagú vagy tömörségû, akkor minden évben találkozhat a megrendelõ a kivitelezõvel! Sajnos sokan nekiállnak térkövezni, mert ugye volt már olyan barátjuk, aki látta hogyan kellene csinálni! A köveket egymás mellé tenni nem nagy kunszt! Nem ebbõl áll a térkövezés, hiszen egy 6-éves gyerek is egymás mellé teszi az építõkockákat! Nézzük csak meg az utakat Magyarországon? Találkoztunk már kivályúsodott, kiteknõsödött útszakaszokkal? Ott sem az asztfalt a hibás, hanem szar az alaptükör, vagyis nem megfelelõ az altalaj teherhordó rétege! Miért? Valószínûleg több nyaraló is felépült azokon a ,,bele nem tett,, anyagokon! Köszönöm a hozzászólást!

Üdvözlettel: Térkõmester
web: www.terkomester.hu
Név: nauzer Dátum: 2011-06-09 06:10:51
Aki hasznos tanácsokat szeretne megtudni, annak ajánlom a Térkõmester oldalt! http://www.terkomester.hu Ott találjátok a fórum menüt! Ott bátran lehet kérdezni!
Név: szokkencs Dátum: 2011-05-24 21:13:24
Üdvözletem!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy a színes térkövet mivel lehetne ápolni? 4 éves a lerakott kõ, és olyan kopottasak a színei, szeretném valamivel felélénkíteni. Hallottam lenolajról, ezzel tényleg érdemes kísérletezni? Várok ötleteket, elõre is köszönöm szépen.
Név: Celebrin Dátum: 2011-05-23 21:49:37
Üdvözlök mindenkit!
Ahogy olvastam arról még nem esett szó, hogy betontörmelék, vagy téglatörmelék megfelel-e teherhordozó rétegnek!?
Név: Bandee Dátum: 2011-04-22 15:06:46
Kedves "Térkövesek"!
nagyon szuper a lenti hozzáaszólás sorozat, nagy érdeklõdéssel olvastam végig, térkövezés elõtt állok, és minden hasznos tanács jól jön. :)
Egy dologban vagyok bizonytalan, kíváncsi lennék a véleményetekre: régi kisméretû téglával szeretnék térkövezni, és szegélynek is kisméretû téglát raknék állítva betonba. A térkõnek rakott téglákról a lejtés miatt lefolyik a víz, a maradék meg a fúgán keresztül elszivárog így nem fagy szét, ettõl nem félek, de attól félek, hogy a szélsõ tégla a földdel és a betonnal (ami átveszi a földtõl a nedvességet) érintkezve átveszi a nedvességet a földtõl, és télen szétfagy. Tudnátok erre véleményt írni?
Név: Xian Dátum: 2011-03-01 12:10:46
Kedves Mester,

Régi, fagysérüléseket szenvedett járdánk újraburkolásán gondolkodunk.

Alkalmas erre a térkõ? Ha igen, mi a legkisebb vastagság amiu kapható?
Esetleg van a térkõnél jobb megoldás (betonozni nem szeretnénk)?
A gigantikus munka elkerülése miatt nem szeretnénk eltávolítani a régi betont. Nincs megsüllyedve és autóval nem közlekedünk a járdán. Mik a lehetõségek?

Elõre is köszönöm,
Krisztián
Név: ausklappen Dátum: 2011-02-02 17:19:15
térkövet sóder alapra? Már ne haragudjon, de ez a cikk tele van szamárságokkal.Kíváncsi lennék arra a burkolatra ami így épült meg, és néhány évig kocsival járnak rajta..
vicc az egész.
Név: raminad Dátum: 2010-07-04 14:20:08
Kedves Mester Úr!

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy: az udvarunkat szeretnénk megcsinálni, a garázslejáró oldalát zsalukõvel tervezzük felrakni lépcsõzetesen, elcsúsztatva, olyan támfal szerûen (azért zsalukõbõl, mert sok megmaradt). A kérdésem az lenne, hogy szükséges-e beton alapot csinálni, vagy elég csak a földnek támasztva felrakni és földdel kitölteni? Hogy ne süllyedjen meg.
A lejárót mekkora szögbe csináljuk? Vagy milyen hosszú legyen, hogy ne érjen le a kocsi alja? Hogy ne legyen túl meredek. Mi az ideális hossza?
A lejáró alját gyephézagos kõbõl képzeljük el, azt mi módon tegyük le? Milyen rétegekbõl álljon?

Válaszát elõre köszönöm.
Tisztelettel: Horváth Ramóna
Név: csiga Dátum: 2010-05-31 10:26:34
Szegélykõ nélkül lehet térkövezni? Ha igen hogyan?

Még több cikk kategóriából