Kategória:
Utolsó módosítás: 2017-01-30
Hozzászólások: 0db

Természetből a természetbe!

Magyar építőipari szabadalom: a környezetbarát tollfa és tollcarton

Évente kb. tízezer tonna baromfitoll keletkezik csak Magyarországon. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa 90%-ban az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. Egy hazai kutatás eredményeként e veszélyes hulladékból környezetbarát hő-hangszigetelő anyag készül.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A Bern Építő Zrt., mint projektgazda, karöltve három másik magyar és egy norvég szervezettel, kutatási projektet indított a veszélyesnek minősülő hulladék építőipari szigetelőanyagként történő újrahasznosítására. A projekttel kapcsolatos kutatások 2015-ben indultak Kiskőrösön, több építész és zöld technológiákkal foglalkozó szakember bevonásával. Projektpartnerek az ÉMI Nonprofit Kft., az EU PCM Nonprofit Kft., a Peter's Paplan Kft. és az ID Norway AS voltak.

A pályázati vállalás nem volt csekély: két különböző, minden vonatkozó építőipari követelménynek megfelelő prototípus termék kifejlesztése, továbbá az ezek gyártásához szükséges manufakturális gyártósor létrehozása. Így született meg a tollcarton fantázianevű külső homlokzati hőszigetelő, és a tollfa nevű, belső hő- és hangszigetelő anyag. Mindkét termék kiváló szigetelő hatással bír és környezetvédelmi jelentőségük is óriási. Több bejegyzett szabadalom létezik a világ különböző országaiban a hulladéktoll újrahasznosítására. Ezek eredményeképp azonban egészen idáig egyetlen, gazdaságosan gyártható, biztonságos és a piacon is életképes termék sem született.

A feladat bonyolultságát mutatja, hogy a „Természetből a természetbe” projekt kísérletei során a panelek végleges szerkezetének kifejlesztéséhez nagyságrendileg 1500 különböző kísérlet végrehajtására volt szükség. A végtermék összetételét több mint 90%-ban egész és darált baromfitoll képezi, 9 különbözőféle adalék pedig biztosítja az olyan további terméktulajdonságokat, mint a statikai szilárdság, a tűzállóság, vagy a kártevők és rovarok elleni védelem – tájékoztat Major József, a szabadalom tulajdonosa.

A projekt 2017 év eleji, sikeres zárása azonban nem jelent megállást. Hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés, melyet a termék gazdaságossága és környezetvédelmi értéke támaszt alá.

A Természetből a természetbe! program Norvégiától a Norvég Alapok révén 235.564.772 Ft támogatásban részesült. A projekt célja a baromfitoll hulladékok építőipari alapanyagként történő újrahasznosítási lehetőségeinek kutatása.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából