Kategória: Építkezés lépésrõl lépésre
Utolsó módosítás: 2008-05-27
Hozzászólások: 0db

Tervezgetés

Nem szeretné családi házát már az elsõ lépésnél elrontani? Egyetlen tervezési hiba sok évnyi bosszúságot idézhet elõ! Lapozzon tovább és megtudja, hogy kerülheti el ezeket a hibákat!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Most induló sorozatunkban az építkezni vágyóknak kívánunk hathatós segítséget nyújtani abban, hogyan vezényeljék le magabiztosan házuk építését a telek kiválasztásától az alapok lerakásán át a beköltözésig. Cikksorozatunk a szakmai nyelvezetet a lehetõségekhez mérten mellõzve, közérthetõ formában mutatja be, milyen lehetõségeink vannak az építkezés során, milyen anyagok, illetve építési eljárások közül lehet választani, valamint felhívjuk a figyelmet az egyes munkafázisok esetleges buktatóira, és nem utolsósorban tanácsokat adunk ezen hibák elkerülésére is. A cikksorozat célja, hogy olyan formában mutassa be az építkezés egyes fázisait, ahogy azt az építtetõ látja, és ebbõl a szemszögbõl segítsünk mindig megtalálni a lehetõ legtakarékosabb megoldást az idõt-, a pénzt-, és a befektetett energiát illetõen.

Mi más is lehetne elsõ cikkünk témája, mint az a mozzanat, amivel minden építkezés kezdõdik. Az alap? Nem, ennél jóval messzebbre kell mennünk. Nem is az engedély, és még csak nem is a terv az elsõ lépés. Még ha furcsán is hangzik, a legelsõ minden esetben az ábrándozás! Senki sem hagyja ki az építkezésnek ezt az örömteli lépését, és jól is teszik! De mit lehet írni az álmodozásról? Netán vannak buktatói? Bizony vannak, méghozzá szép számban! Meg lehet mondani, hogyan álmodozzunk? Sajnos elengedhetetlen, ha nem akarunk nagyot koppanni a tervezõnél, akit nem érdekelnek álmaink, csak annyit mond:

      Ne haragudjon, de ez így kivitelezhetetlen. Nem hiszem, hogy talál olyan tervezõt, aki elvállalná, viszont nekem vannak remek elkészült terveim, amelyeket kissé átalakítva hasonlót kapnánk, mint amilyenre Ön gondolt.

Nem jelenthetjük ki, hogy minden tervezõ így reagál az építtetõ ötleteire, de aki már építkezett, tudja, mirõl beszélünk.

Szinte mindenki, aki építkezésre adja a fejét, elõbb-utóbb elkezdi papírra vetni leendõ házának alaprajzát. Miután sikerült megállapítani, melyik helyiségbõl mekkorára van szükség, megpróbálja elrendezni õket úgy, hogy lehetõleg ne sok hasznavehetetlen hely maradjon benne. Itt máris hibák tömkelegét követhetjük el, ha nem vagyunk elég óvatosak. Olyan dolgokat mûvelhetünk leendõ lakásunkkal, hogy a tervezõvel való elsõ találkozásunkkor máris megismerhetjük a teljes megsemmisülés semmihez sem fogható élményét, amint emberünk elnézõ mosollyal a szája szegletében elmagyarázza, hogy szánalmas firkálmányunk nem több, mint az emberi butaság írásos bizonyítéka. Aki valaha próbálta már megújítani személyi igazolványát, vagy jogosítványát, ismeri ezt az érzést!

Nézzük át gyorsan, milyen buktatókkal találkozhatunk, miközben a ház vázlati alaprajzát készítjük. Kezdjük rögtön a nappalival. Nappalit mindenki akar a házába; ez az a hely, ahol a család összeülhet, ahol reggelente találkozunk, és este jót beszélgetünk, vagy tévézünk. Apropó tévé! Máris találkoztunk az elsõ - nagyon gyakori – hibalehetõséggel. A nappali egy központi hely, általában a ház közepén is helyezkedik el, és szinte minden helyiség innen nyílik. A nappaliból közelítjük meg a konyhát, a vizes blokkot, a gyerekszobákat, és a hálószobát. A leggyakoribb hiba egy vázlat elkészítésénél, hogy a nappali minden falára teszünk egy ajtót, vagy a nagyon divatos széles boltíves átjárót. Természetesen csak beköltözéskor döbbenünk rá, hogy egyik falon sem hagytunk legalább két méter szabad helyet, hogy a televíziót, vagy nagyon drága házimozi rendszerünket elhelyezhessük úgy, hogy még a kanapé is szembe kerüljön vele, minimum három méter távolságra! Mivel ez a probléma statikusság szempontjából nem lényeges, elképzelhetõ, hogy a tervezõ nem fog idõben figyelmeztetni minket, ha elkövettük a hibát!

A másik buktató – amibe szintén sokan belebotlanak – a helyiségek elrendezésénél jelentkezik. Röviden kitérünk arra, mit mi mellé NE rakjunk, és természetesen azt is taglalni fogjuk, miért ne.

1. Fürdõszoba és WC (vizes blokk) mellé se hálószobát, se gyerekszobát ne tegyünk!

Magyarázat: Képzeljük el, mikor a család egyik tagjának éjszaka gyakorta kell a mellékhelyiséget látogatnia, vagy mikor kamasz fiunk szombatonként éjszaka jár haza, és kedve támad lefürödni. Apu és anyu nem tudnak aludni egész éjjel, reggel pedig – ha a tükörtojás leesik – a család minden tagja egymás nyakába zúdítja több év felgyülemlett sérelmét és frusztrációját. Akarjuk ezt? Persze hogy nem!

A vizes blokk mellé érdemes az alábbi helyiségeket tervezni:

- mosókonyha

- kamra, spájz

- gardróbszekrény

- nappali

2. A garázs – ha nem külön épületbe tervezzük – ne kerüljön hálószoba, gyerekszoba, vagy nappali mellé.

Magyarázat: A garázs hõmérséklete – ha nem fûtött - mindig alacsonyabb, mint a lakótéré. Ha a hálószobánk közvetlenül a garázs mellett helyezkedik el, könnyen elképzelhetõ, hogy éjszaka kellemetlen hõérzetünk támad, mivel a garázs felõli fal kiadja magából a hideget, és megpróbálja felvenni szobánk melegét. Mindemellett itt is fennáll a zaj problémája. Nincs is szebb, mint arra ébredni, hogy valamelyik éjszaka hazatérõ családtagunk kinyitja az elektromos kaput, beáll az autóval, becsapja a kocsiajtót, majd lecsukja a kaput. A három perces mûvelet a fal másik oldaláról hallgatva órákig tartó szertartásnak tûnik.

Sokkal okosabb, ha a garázs mellé inkább az alábbi helyiségeket tervezzük:

- kazánház

- folyosó

- mosókonyha

A leggyakoribb hiba azonban az építési szabványméretek figyelmen kívül hagyása. Hosszas szöveges magyarázkodás helyett itt látható egy kép, amelyet egy ismerõsöm készített.

alaprajz_01.jpg

Ügyesen megtervezte leendõ házát, mindössze egyetlen dolgot felejtett el, méghozzá az építési szabványméreteket. A födémet mindenképp E jelû vasbeton gerendával akarta megoldani, ám nem volt tisztában azok méreteivel, és azzal sem, hogy a gerendák végei csak a fõfalakon (a képen vastagon jelölve) helyezkedhetnek el. A könnyebb érthetõség kedvéért az egyes részeket színekkel jelöltük meg. A sárgával jelölt rész 5,5 méter széles, a kékkel jelölt kereken 5 méter, a szürke pedig 4,5 méter szélességû. Bár a méretek tökéletesen megfeleltek alanyunknak, azzal a ténnyel nem számolt, hogy ilyen méretû vasbeton gerendák nem léteznek, elvágni pedig - a gyártási technológia miatt – nem lehet, mert akkor elveszítik teherbíró képességüket! Több lehetõség is felmerült a probléma orvoslására:

- Váltsuk ki az eredeti vasbeton gerendás megoldást egy másik födémrendszerre. (többletköltség!)

- Gyártassunk egyedi méretû vasbeton gerendákat. (többletköltség!)

- Növeljük, vagy csökkentsük a terek méreteit akkorára, hogy a szabványos méretû gerendák felhasználhatók legyenek. Bár errõl hõsünk hallani sem akart, idõvel sikerült meggyõzni, hogy igen csekély változtatással megoldható a dolog, így ez a változat maradt. Csak a véletlenen múlt, hogy nem kellett drasztikusabb változtatást végrehajtanunk.

Mindig lesz javítani-, finomítani való a laikus által otthon készített rajzon. A tervezõ azért járt évekig iskolába, hogy meglássa, és lehetõleg kíméletesen korrigálja ezeket a hiányosságokat. Nem kell szégyenkeznünk, ha nem sikerül elsõre mindent a helyére tennünk. A fenti információk birtokában azonban már magabiztosabban vághatunk bele a tervezgetésbe, leendõ otthonunk megálmodásába.

Azonban van itt még valami. Amíg nem választjuk ki a telket, addig… Errõl inkább a következõ részben!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából