Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2008-05-29
Hozzászólások: 0db

Tetõ - agyag, vagy beton? I. rész

A kerámia- és betoncserép gyártók évtizedek óta komoly harcot folytatnak egymással. Olyannyira belemelegedtek, hogy néhány állítás – amelyet egymás „fejéhez vágtak” – mára beépült a köztudatba is. De igazak vajon ezek az állítások? Nézzük meg!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az építkezés egyik csúcspontja, amikor a tetõn végre helyére kerül az utolsó cserép is. Ekkor tárul elénk az épület végleges formája, az az összkép, amelyet eddig csak ábrándozásaink során láthattunk. A tetõ elkészülte egyfajta megkoronázása az építkezésnek.

Ha ránézünk egy kész házra, jól látható, hogy a látvány csaknem felét a tetõcserepek teszik ki. Nem csoda tehát, hogy aki építkezésre adja a fejét, nagy gondot szokott fordítani a tetõcserép kiválasztására. Jól is teszi, hiszen a cserépnek évtizedekig védenie kell az alatta élõket, ellen kell állnia a legkülönbözõbb természeti erõknek a pusztító szélvihartól a tûzõ napsütésen át a kitartóan szakadó esõig.

Amikor az egyszerû halandó betér egy építõanyag-kereskedõhöz, rögtön szembesül is az elsõ kérdéssel: „Milyen cserépre gondolt? Kerámia, vagy beton?”

Ezután – jó esetben – kiselõadást hallgathat meg a két különbözõ technológiával gyártott termék közti különbségekrõl. Azért mondom, hogy jó esetben, mert ha van szerencsénk végighallgatni az elõadást, akkor olyan helyre kerültünk, ahol foglalkoznak velünk, ismerik is a különbséget a két cserépfajta között, és valószínûleg forgalmazzák is mindkettõt. Meg kell azonban jegyezni, hogy nincs két olyan kereskedõ, aki tökéletesen egyetért a témát illetõen. Ne legyenek illúzióink; a kereskedõ szerint az a cserép a jobb, amelyiket el akarja adni, a kivitelezõnk szerint pedig az, amelyikkel könnyebb dolgozni. (Tisztelet a kivételnek.)

Marad tehát a kérdés: Milyen cserepet vegyek a tetõre? Agyagot, vagy betont?

Nos, erre a kérdésre nem fogok válaszolni! Egyrészt rendkívül inkorrekt lenne a cserépgyártókkal szemben, másrészt pedig ez a sokszor hangoztatott kérdés véleményem szerint nem állja meg a helyét. A cikk célja ezért nem az, hogy letegye a voksát bármelyik termék mellett, hanem hogy használható útmutatást adjon a témakörben. A cikk végére tudni fogja, mi a különbség a két különbözõ technológiával gyártott termék között, és biztos lesz afelõl is, melyek azok a szempontok, amelyek alapján döntenie kell, ha a ház egyik legfontosabb alkotóelemét kell kiválasztania.

Cikkünk elsõ felében megvizsgáljuk, milyen véleményekkel szoktunk találkozni az agyagcserepeket illetõen, mik szólnak mellette, és milyen vádak érik olykor. Arra is választ kapunk, vajon mekkora az igazságtartalmuk ezeknek a véleményeknek. Lássuk tehát elõször az agyagcserepeket:

Vélemények, amelyek mellette szólnak:

Könnyû, így nem terheli annyira a tetõt, és kevesebb fáradtsággal feltehetõ.

Igaz is, meg nem is. Egy agyagcserép általában könnyebb, mint betonból készült társa, ám a legtöbb esetben kisebb is! Az építkezõ szempontjából az igazi kérdés: Mennyit nyom 1 m² cserép? Máris másképp fest a dolog, mert amíg egy kisebb cserépbõl 14-17 darab is kell 1 m²-re, addig egy átlagos méretû betoncserépbõl elegendõ a 10 darab. Négyzetméterre levetítve az agyag- és a betoncserép súlya között nincs számottevõ különbség! Ne legyen szempont, hogy mennyi fáradtsággal helyezhetõ fel a tetõre a cserép. Sok-sok évig fogunk alatta élni, nem számít az a néhány nap, amíg felkerül.

Az agyagnak évezredes hagyománya van.

Feltétlenül igaz. Aki azonban ezzel érvel, valószínûleg nem tévét néz esténként, hanem a csillagokat, hiszen annak sokkal messzebbre nyúlnak vissza a gyökerei. Komolyra fordítva a szót; ez nem lehet a döntésünk alapja. Számtalan „új” gyártási technológia bizonyította már be, hogy lehet ugyanolyan jó, vagy sokkal jobb is, mint a nagy hagyományokkal bíró eljárások.

Természetes anyag.

El sem tudom mondani, kereskedõi pályafutásom alatt hányszor hallottam ezt a vásárlók részérõl. Arra persze senki sem tudott válaszolni, hogy miért annyira fontos, hogy a mûanyag nyílászárója fölé természetes anyagból készült tetõfedõ kerüljön, de nem is firtattam különösebben a dolgot. Egy biztos: Aki egyszer a fejébe vette, hogy természetes anyagokból épít, azt nem lehet, nem is érdemes lebeszélni róla. De biztosan ez az a szempont, ami alapján döntenünk kell?

Jól szellõzik.

Így van! Az agyagból készült termékek páraáteresztõ képessége kiváló. Egy nem megfelelõ szellõztetéssel ellátott tetõ esetén jobban teljesít, mint egy betoncserép. A leghelyesebb mégis az, ha szellõzõcseréppel, és a megfelelõ kiegészítõkkel biztosítjuk a tetõ teljes átszellõzését. Ez esetben pedig szinte mindegy, hogy melyik alapanyagból készült termék van a tetõnkön.

Vélemények, amelyek ellene szólnak:

Hajlamos a mészkukac képzõdésre.

Sajnos igaz. Az agyag igazi ellensége a mészkukac. Ezek apró fehér mészdarabok, amelyek már az alapanyagban megtalálhatók, és a késõbbi feldolgozás során sem hajlandók eltávozni belõle. A mészkukac mentén a víz utat talál magának a cserép belsejébe, és komoly fagykárokat okozhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kerámiacserép rossz választás lenne, ugyanis nem minden agyagcserépben jelenik meg a mészkukac! Ennek a hibának a megjelenése attól függ, hogy az adott gyárnak milyen agyag-lelõhelyet sikerült találnia. Vannak Magyarország területén nagyon tiszta agyagmezõk, ahol egyáltalán nincs mész.

Vásárlás elõtt gyõzõdjön meg róla, hogy az Önnek tetszõ tetõcserép – ha kerámiacseréprõl van szó – mészkukacos-e, vagy sem. Ne a bemutató állványon lévõ cserepeket vizsgálja meg, azon biztosan nem fog hibát találni! Bátran bontasson ki a kereskedõvel egy raklapot, ha van készleten. Egy átlagos tetõre való cserép minden kiegészítõvel együtt milliós nagyságrendekre rúg! Ne legyen hát szégyenlõs, hiszen az Ön pénze a tét!

Kisebb a terhelhetõsége, mint a betoncserépnek.

Ha egy átlagos agyagcserepet hasonlítunk össze egy szintén átlagos betoncseréppel, akkor igaz lehet ez az állítás. Saját szememmel láttam már azonban olyan hazai gyártású kerámiacserepet, amely vígan elbírt egy 85 kilós férfit, amint egy földre fektetett cseréplécen billegett jobbra-balra. Ennél extrémebb erõhatásnak aligha lesz kitéve a cserép fenn a tetõn. Amikor a terhelhetõség kerül szóba, egyébként is elgondolkodom minden alkalommal azon, mire gondolhatnak a gyártók. Nagyon ritkán kerül sor arra, hogy fel kell menni valamiért a tetõre, egy átlagos ember testsúlyát pedig MINDEN cserép elbírja, a hó súlyáról nem is beszélve. Nem fontos tehát, hogy melyik cserépnek nagyobb a terhelhetõsége, ha mindegyik elbírja azt a terhelést, ami a tetõn érheti.

Rövidebb az élettartama, mint a betoncserépnek.

Százszor hallottam már és minden alkalommal meglepõdöm. Ez az állítás egész egyszerûen nem igaz. Egy cserép élettartama nem attól függ, hogy agyag, vagy beton a felhasznált alapanyag. Sokkal komolyabb gond lehet, ha ezen alapanyagok közül valamelyik nem megfelelõ minõségû, vagy a gyártási eljárás nem kiforrott, esetleg valamilyen láthatatlan hiba lép fel a gyártás során. A hazai tetõcserép-gyártók között nem ismerek olyat, aki megengedné magának a fenti hibák bármelyikét.

Megvizsgáltuk tehát a leggyakoribb véleményeket, melyeket az égetett kerámiacserép mellett, vagy ellen szoktunk hallani. Világosan kitûnik, hogy bár a legtöbb vélemény fedi a valóságot, mégsem alkalmas arra, hogy emiatt egyértelmûen letegyük szavazatunkat az agyagcserepek mellett, vagy hogy végérvényesen elzárkózzunk elõlük. Ha teljesen õszinte akarok lenni – és erre valószínûleg az olvasók is rájöttek már - , ezek az állítások csupán marketingfogásnak használhatók, annak viszont jól beválnak, nekem elhihetik! Az új információkkal felszerelkezve azonban Ön már nyugodtan vásárolhat, nem kell attól tartania, hogy megtévesztik holmi reklámszövegek!

A cikk következõ részében a betoncseréprõl hallható leggyakoribb állításokat vesszük górcsõ alá. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, azon a területen sem lesznek csodák. Mégis érdemes lesz velem tartani, mert annak is utánanézünk, melyek azok a szempontok, amelyeket valóban érdemes szem elõtt tartanunk, ha a házunk egyik legfontosabb alkotóelemét szeretnénk kiválasztani.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából