Kategória: Tetõ
Utolsó módosítás: 2008-06-04
Hozzászólások: 0db

Tetõ - agyag, vagy beton? II. rész

Nehezebb a betoncserép az agyagnál? Könnyebben törik a kerámiacserép, mint a beton? Fontos ez? Vannak ennél komolyabb szempontok is!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az elõzõ részben megvizsgáltuk, milyen állításokat szoktunk hallani az agyagcserepekkel kapcsolatban. Arra is fény derült, mennyi igazságtartalmuk van ezeknek a véleményeknek, valamint már azt is tudjuk, miért bombáznak bennünket a kereskedõk, a kivitelezõk, valamint a gyárak efféle – többé-kevésbé mondvacsinált – állításokkal.

Ma utánanézünk, miket hallhatunk betoncserép-fronton. Elõször azokat a véleményeket hallgatjuk meg, amelyek mellette szólnak, késõbb azokat, amelyek ellene. Természetesen most sem mulasztjuk el megnézni, vajon van-e igazság az állítások mögött.

Vélemények, amelyek mellette szólnak:

Nehezebb, mint az agyagcserép.

Meglepõ, hogy az elsõ részben az agyagcserepek mellet szólt, hogy könnyebbek, mint betonból készült társaik, most pedig a betoncserép elõnyére válik, hogy nehezebb. Hogy lehet ez? Egyszerû. Az elõzõ részben már fény derült rá, hogy a tetõre nehezedõ súlyt négyzetméterben érdemes kalkulálni, mert a „nehezebb” betoncserépbõl – ami nagyobb is egyben – elegendõ a 10 db négyzetméterenként, míg a könnyebb kerámiacserépbõl akár 14-17 darab is felkerül ugyanekkora felületre. Tehát négyzetméterre vetítve közel azonos súllyal kell kalkulálnunk. A betoncserépnél az az igazi elõny, hogy darabja nehezebb, mint a kerámiacserépé, tehát jóval kisebb az esély, hogy egy viharos erejû szél megbontsa betoncserépbõl készült tetõnket. Az állítás tehát igaz!

Hosszabb az élettartamuk, mint az agyagcserepeknek.

Ezt már megbeszéltük a kerámiacserepeknél. Maga a beton, mint alapanyag szilárdabb szerkezetû, mint a kerámia, ám egy cserép élettartamát nem csak a felhasznált anyag határozza meg. A gyártási technológia kiforrottsága sokkal inkább meghatározó a tetõcserép szempontjából. Nem általánosítható tehát, hogy egy betonból készült tetõfedõ hosszabb ideig tudja funkcióját betölteni. Megfelelõ szakértelemmel és odafigyeléssel mindkét alapanyagból ugyanolyan jót lehet készíteni.

Kevesebb nedvességet vesznek fel.

Igaz is, meg nem is. A tömörebb szerkezet valóban kevesebb nedvességet fogad magába, így megelõzi a fagykárokat. Azonban általánosítani itt is szarvashiba lenne. Házi tesztünkön – amelynek pontos eredményét a jogi viták elkerülése érdekében nem áll módomban leírni – egy hazai gyártású agyagcserép gyõzött a „nedvesség-felvevõ” versenyben. (Természetesen azzal, hogy a legkevesebb nedvességet szívta magába.) Ha jogilag zöld utat kapunk, az építés.hu-n közzé tesszük a teszt eredményét! Igen tanulságos! Száz szónak is egy a vége: Nem jelenthetjük ki egyértelmûen, hogy egy betoncserép kevesebb nedvességet vesz fel, mint az, amely agyagból készült.

Vélemények, amelyek ellene szólnak:

Kevés a formaválaszték a kerámiacserepekhez képest.

Nincs mit tenni, ez igaz. A betoncserép-gyártók az elmúlt években rohamos léptekkel próbálták felvenni a versenyt az agyagcserepek formaválasztékával, de lemaradásuk még így is számottevõ. Arról nem is beszélve, hogy bármelyik betoncserép gyár termékpalettáját hasonlítjuk össze, szinte azonnal észrevesszük, hogy kísértetiesen hasonlítanak egymásra; az egyediségnek, kreativitásnak szinte nyoma sem fellelhetõ.

A betoncserépnek nincs hagyománya, nem bizonyított eleget!

Akkora hagyománnyal biztosan nem rendelkezik, mint az égetett kerámia, de ezért még túlzás olyasmit állítani, hogy nem bizonyította be; igenis van helye az építõiparban. Egy kerámiacserép gyár képviselõjétõl még – enyhe elnézõ mosoly kíséretében – elfogadom, ha ilyesmit mond. De ha Józsi bácsi 40 éve ugyanaz alatt a betoncserép alatt él, ember legyen a talpán, aki meggyõzi, hogy a betoncserépnek még van bizonyítani valója.

A BETONból készült tetõfedõ nem is nevezhetõ CSERÉPnek!

Ha szigorúan nyelvtani szempontból vizsgáljuk a kérdést, természetesen akkor sem igaz ez az állítás. Aki ilyet kiejt a száján, vagy leírja, egyetlen dolgot üzen: „Akkora bajban vagyok, hogy muszáj nyelvtani vitába bonyolódnom. Ez az egyetlen adum maradt.”

Nos, nem igazán meggyõzõ egyik érv sem. Arra legalábbis egyáltalán nem alkalmasak, hogy ezek miatt letegyük voksunkat akár a betoncserép, akár a kerámiacserép mellett. Mindig fogunk jót is, rosszat is hallani mindkét félrõl. Ha egy építõanyag-kereskedõ, esetleg egy kivitelezõ mondja el ugyanezeket, igencsak meggyõzõnek tûnhet. Azt javaslom azonban, ragaszkodjunk azokhoz a szempontokhoz, amelyek valóban segítenek a megfelelõ tetõcserép kiválasztásában. Melyek ezek a szempontok? Íme:

Mennyi garanciát vállal a gyártó a cserepére?

Mindenképp évtizedekben kell gondolkodni. A hazai vezetõ tetõcserép-gyártók 30 és 50 év közötti idõszakot szoktak megjelölni. Nem árt még utánanézni, hogy az a „garancia” ugye nem csak egy gyártói nyilatkozat??! Sajnos ilyennel is lehet találkozni. A gyártói nyilatkozat semmi garanciát nem nyújt a vásárló részére. Rendszerint akkor jön csak rá az ember, amikor szeretné kárigényét benyújtani. Építõanyag-kereskedéssel töltött éveim során szinte egyetlen alkalommal sem találkoztam olyan vásárlóval, aki érdeklõdött volna a garancia után, sõt vásárláskor szinte senki nem kérte a garancialevelet. Ha nem erõltettem volna, valószínûleg senki sem viszi el. Olyan ember viszont majd’ minden héten jött hozzám segítségért, akinek garancia nélküli – de rendkívül olcsón (MÁSHOL!) vásárolt!!! – tetõcserepe néhány év alatt felmondta a szolgálatot. A szívem szakadt meg néha, de nem tudtam ezeken a szerencsétlenül járt embereken segíteni. Olvassa el a garancialevelet, értelmezze, és VIGYE HAZA!

Mennyi ideig biztosítja a gyár az utánpótlást?

Soha nem tudhatjuk, mit hoz a jövõ. Elképzelhetõ, hogy házunk felépülte után 5-6 évvel eljön az ideje, hogy egy melléképületet húzzunk fel. Az összhatást szeretnénk megõrizni, és ugyanolyan cseréppel borítani be a tetõt, mint ami a házon van. Esetleg hozzáépítünk a házhoz, mert bõvül a család! Vagy - legrosszabb verzióként - a vihar ledobálta cserepeink egy részét. Nosza, nyakunkba vesszük a várost, hogy újabb – ugyanolyan – tetõcserepet vásároljunk. Az elsõ kereskedésbõl még fütyörészve fordulunk ki, ott nem árulnak ilyet. A másodikban – miután közlik, hogy õk még nem is hallottak errõl a márkáról – már kezd izzadni a tenyerünk. Végre a harmadik tüzépen megfelelõ felvilágosítást tudnak adni. Õk forgalmazzák a gyártó cserepeit, de közlik, hogy a gyár tavaly megszüntette ezt a típust, talán valamelyik kereskedésben van még „elfekvõben”, tessék keresgélni! Hidegzuhany! Az olcsó tetõcserép milyen drága lett hirtelen, igaz? Hazafelé a kocsiban már azt számolgatjuk, hány százezerbe fog ez nekünk kerülni. Tetõcserép vásárlásnál érdeklõdjük meg, mennyi ideig vállalja a gyár az utánpótlást!

Nézzük meg a referenciákat!

A gyárak által adott prospektusok olvasgatása közben szinte alig várjuk már, hogy megvehessük a cserepet. De vigyázzunk, nem látjuk a teljes képet, csak azt, amit a gyártó láttatni akar velünk! Ha tiszta képet szeretnénk, nézzük meg, milyen állapotban vannak az adott gyártó termékei néhány évvel a beépítés után! Ez nem kíván sem különösebb erõfeszítést, sem sok idõt. Valószínûleg mindenkinek vannak ismerõsei, ezek közül pedig biztosan akad jónéhány olyan, akinek már felépült a háza, arra pedig nyilvánvalóan került tetõcserép is. Ha egy cserép hibás, vagy silány anyagból készült, az néhány tél elteltével látszani fog, de azért ha lehet, nézzünk meg minél régebbi épületeket. 6-7 rokon – vagy ismerõs látogatás után szinte biztosan fogunk tudni dönteni!

A tetõcserép van kitéve a legszélsõségesebb igénybevételnek. Egy meghibásodott tetõ rengeteg kárt tud okozni az épületben, az emiatt kialakuló plusz költségrõl és idegességrõl nem is szólva. Legyünk hát körültekintõek, ha a házunk – és családunk – védelméül szolgáló építõanyagról, a tetõcseréprõl döntünk! Ha megszívleljük a fenti intelmeket, biztosan sok évtizedig fogunk örülni jó választásunk gyümölcsének.

Hiba lenne azonban azt feltételezni, hogy a tetõ fedésére csak és kizárólag a tetõcserepek alkalmasak. Jövõ héten induló cikksorozatunk, amely a „Túl a hagyományokon” címet viseli, megismerkedünk egy hazánkban még újdonságnak számító tetõfedõ anyaggal, a cserepeslemezzel.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából