Kategória: Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-02-11
Hozzászólások: 0db

Tetõtér beépítés a Rigips segítségével 2.rész

A használaton kívüli tetõtér messze a leggazdaságosabb lehetõséget kínálja arra, hogy új lakóteret hozzunk létre. A tetõtér beépítése mellett szól a beépített terület jobb kihasználása és a viszonylag gyors lehetõség arra, hogy a pótlólag szükséges lakóhelyiséget létrehozzuk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Lécezés

Miután elkészült a szigetelés a tetõsíkban és a fogópárok (vagy torokgerendák) között, keresztirányban felcsavarozzuk a tartólécezést. A szarufák távolsága függvényében a javasolt lécméret a következõ: 70 cm esetén 48/24 mm, 85 cm-ig 50/30 mm, 100 cm-ig 60/40 mm. A léctávolság 12,5 mm-es lap használata esetén 40 cm. Fa léc helyett mennyezeti kalapprofilt vagy állítható hevederekre szerelt CD profilt is alkalmazhatunk. Ha nem kasírozott szigetelõpaplannal szigetelünk, párazáró réteget kell beiktatni a Rigips burkolat és a szigetelés közé, mely lehet pl. 0,2 mm-es polietilén fólia.

 

 

Rigipslap burkolat

A lécezésre keresztben rögzítjük a Rigips lapokat önmetszõ gyorscsavarokkal. A csavarok távolsága 17 cm. Elõször a vízszintes síkot borítjuk, majd ezután következik a ferde tetõsík. Az építésnél arra kell ügyelni, hogy ne hozzunk létre kereszthézagot. A lapok illesztési hézagai mindig legalább 1 léctávolságnyira eltolva helyezkedjenek el. A lapok felszerelése elõtt megmunkáljuk a vágott éleket. A vízszintes és a ferde sík csatlakozásánál a lapok széleit ferdén be kell szabni.

 

 

Gipszkarton mennyezet szerelés tetõtérben direkt függesztõvel, fa szarufához

 

Rigidur

Fõleg régi, meglévõ épületek padlásterének beépítésekor merül fel az a probléma, hogy a padlószerkezetet nem lehet a hagyományos, nagy önsúlyú szerkezetek alkalmazásával megoldani. Tehát például egy fagerendás födém nem képes elhordozni 5-6 cm aljzatbeton terhét, csak egy teljes födémcsere, vagy új födém építése jöhet szóba. Erre a problémára kínál tökéletes megoldást a Rigips szárazpadló rendszere.

 

Rigidur szárazpadló elemek:

A Rigidur termékcsalád padlóelemei gyárilag összeragasztott két réteg gipszrost lapból állnak. A szél kiképzése lépcsõzetesen falcos. A Rigidur padlóelemek kétféle változatban kaphatók, hasonlóan a Rigiplan lapokhoz:

 

– Rigidur padlóelem kasírozás nélkül 2x10 mm vastag lap gyárilag összeragasztva.

 

– Rigidur padlóelem 10 mm vastag lépésálló ásványgyapot kasírozással.

 

– A Rigidur szárazpadló elkészítése is az aljzat kiegyenlítésével kezdõdik, mely után egy hangszigetelõ szalaggal körbeszegjük a helyiséget.

 

– A padlóelemek falcát kettõs csíkban Rigidur padlóragasztóval vonjuk be. Erre helyezzük rá a következõ lapot, és az illesztéseket csavarral rögzítjük. A csavar hosszát úgy válasszuk meg, hogy ne hatoljon át a padlóelemek teljes vastagságán (19 mm). A csavartávolságnak minimum 25 cm-nek kell lennie.

– Végül pedig a kész felületet legletteljük Rigidur hézagológipsszel.

 

 

A Rigidur szárazpadló elõnyei:

 

• Ideális felújításoknál

 

• Kis tömegû, kemény felületû

 

• Gyorsan fektethetõ a lépcsõs élképzésû átlapolásos hézagkialakítás miatt

 

• Azonnal használatba vehetõ

• Lépés hanggátlás

 

 

 

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

1181 Budapest, Zádor u. 4.

 

Telefon:            06-1/296-0500

Fax:                 06-1/296-0662

Web:                www.rigips.hu

E-mail:             muszakiinfo@bpb.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából