Kategória: Hõszigetelés , Passzívház
Utolsó módosítás: 2011-09-05
Hozzászólások: 0db

Tetõzik a passzívház

Egyre többen szeretnének Magyarországon is passzívházat, esetleg minõsített passzívházat építeni. Családi ház, ikerház, társasház is szerepel már a kínálatban. Ezek nagy többsége nehéz szerkezetû, magastetõs épület, melyek hõszigetelését sokféleképpen lehet megoldani.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A szarufák közötti szigetelés elõnye az, hogy viszonylag olcsó, nem terhelhetõ hõszigetelõ anyaggal lehet megoldani. Hátránya, hogy sok teret vesz el, hiszen a minimálisan ajánlott hõátbocsátási tényezõhöz, a 0,15 W/m2K-hez kb. 30 cm vastag hõszigetelés kell, ami már pusztán a szarufák közé nem fér el. Szükség van tehát a kiegészítõ, szarufák alatti hõszigetelésre is, és ez a hasznos lakótérbõl sokat elvesz, különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy a tetõtér ferde határoló szerkezetei miatt a belmagasság is jelentõsen csökkenhet a vastag hõszigetelés miatt.

Magyarországon az eddig megépült passzívházak esetében szinte kivétel nélkül nem vonták be a termikus burokba a padlásteret. Bár ebben az esetben a feljutás korántsem problémamentes, viszont a padlástér vízszintes hõszigetelésének kialakítása viszonylag egyszerû megoldás, de a talpszelemeneknél ügyelni kell arra, hogy a hõszigetelést a faszerkezet is csak minimális mértékben szakítsa meg, a termikus burok folytonos legyen. A szükséges 30-50 cm vastagságú hõszigetelés több rétegben, hézagmentesen kialakítható, a járófelületet OSB lap biztosíthatja, de lehetõség van akár 30 cm vastag Padlap beépítésére is. Ez a faforgács lappal társított hõszigetelõ lap gyors kivitelezést, hézagmentes hõszigetelést és azonnali járófelületet nyújt. Amennyiben a hõtechnikai számítások ezt megkövetelik, a Padlap lemezek alá elhelyezett AT-N100 lemezekkel tovább lehet növelni a hõszigetelés mértékét.

Külföldön nem újdonság már a passzív irodaépület vagy akár üzemépület sem, ami magával vonja a lapostetõs fedést is. Egyenes rétegrend esetében, leterheléses vagy ragasztásos rögzítés mellett, lépcsõs élképzésû elemek alkalmazásával, egy vagy több rétegben elhelyezett hõszigeteléssel könnyen megoldható a tetõ hõszigetelés, legfeljebb az attikafal esetében szükséges a fokozott figyelem: a megszokott méretû attikafalak a passzívházak által megkövetelt hõszigetelési vastagságok esetében könnyen túl alacsonynak bizonyulhatnak. Az összes eddig említett megoldásoknál problémamentes a hõszigetelés vastagsága, hiszen blokkhabosított termékekrõl van szó, a szükséges egyedi vastagságú termék legyártása csak a szállítási határidõben jelenthet kérdést. Nem így van viszont fordított rétegrend esetében. Az úgynevezett „fordított tetõk”-nél a nedvességálló hõszigetelést tesszük kívülre, hogy az alatta elhelyezkedõ sérülékeny vízszigetelést megvédjük. Ez a megoldás biztonságosabb, mint a hagyományos, és kedvezõ hatással van a tetõ élettartamára.

A problémát az jelenti, hogy a fordított rétegrendben alkalmazott hõszigetelõ anyagokat nem lehet két rétegben alkalmazni. Ezt több szigetelési irányelv mellett az MSZ 7577 sz. magyar szabvány is rögzíti, ami az extrudált polisztirolhabok alkalmazását szabályozza. Két rétegû fektetés esetén ugyanis a táblák között vízfilm tud kialakulni, így a vízszigetelés felett páranyomásos tér tud létrejönni, ami hosszú távon károsítja ezeket a termékeket. Ezért eddig passzívházakon nem lehetett tisztán fordított rétegrendû szigetelést létrehozni, csak „plusztetõ” (kettõs hõszigetelésû tetõ, duodach) elégíthette ki a passzívház hõszigetelési követelményeit. Speciális az erre használható hõszigetelés is: csak extrudált habokat (XPS), vagy a tavaly bevezetett Zenit® márkanevû formahabosított lemezek alkalmasak erre a célra. Utóbbi egy továbbfejlesztésnek köszönhetõen már 40 cm-es vastagságban is kapható, így fordított tetõknél is elérhetõvé vált a 0,09 W/m2Kes hõátbocsátási tényezõ, ami messzemenõkig kielégíti a passzívházak követelményeit.

Összefoglalva: a passzívházak tetõszerkezeteinek hõszigetelésére széleskörû anyagválaszték, változatos szerkezeti megoldások állnak a tervezõk rendelkezésére.

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75

Tel.: +36 96 515 114Fax: +36 96 515 120

Web: www.austrotherm.hu

E-mail: austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából