Kategória: Építõipari hírek
Utolsó módosítás: 2009-06-20
Hozzászólások: 20db

Törvény a kilakoltatás ellen?

Sokan lélegezhetnek fel azon törvénymódosításoknak köszönhetõen, amelyek a lakáshitelek miatt nehéz helyzetbe került családok érdekében született. A benyújtástól számítva mintegy két hét alatt elfogadott új törvények célja, hogy visszaszorítsa a kilakoltatások és árverések számát.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A törvénymódosítások elfogadása elõtt a bankok csak a munka nélkül maradt adósoknak biztosítottak fizetési könnyítést, az új szabályok értelmében azonban már a bizonyítottan nehéz anyagi helyzetbe került családok is igényelhetnek törlesztõrészlet csökkentést, vagy kérhetnek fizetési haladékot.

Az új törvények értelmében az önkormányzatnak elõvásárlási joga van a fizetni nem tudó családok ingatlanjára, ám ezt a jogát csak abban az esetben gyakorolhatja, ha a korábbi tulajdonosnak adja azt bérbe. A bérbeadás kizárólag az önkormányzati lakásrendeletben foglaltak szerint történhet. Az árverésen az önkormányzatoknak nem kell licitálniuk, a leütési áron vásárolhatják meg az ingatlant.

Az új törvények célja, hogy az adós mindenekelõtt a hitelt kibocsátó bankkal próbáljon meg konszenzusra jutni, árverésre csak a legvégsõ esetben kerüljön sor.

Üröm az örömben, hogy az árverésre került lakások megvásárlásához a legtöbb önkormányzat nem rendelkezik anyagi fedezettel, a nekik nyújtandó 5 milliárd forintos keretrõl szóló módosítást pedig nem fogadta el az Országgyûlés. Amennyiben az önkormányzat meg kívánja vásárolni az árverésre került ingatlant, úgy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) speciális bérlakás programjának kedvezményes hitelforrását veheti igénybe.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Gicza Dátum: 2010-12-12 11:30:27
albérletben lakunk. a szerzõdést a fõbérlõ szegte meg elõször. mennyi nap az azonnali felmondási idõ?

Még több cikk kategóriából