Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2008-11-04
Hozzászólások: 1db

Tovább romlik az építõipar helyzete

A KSH újabb nyugtalanító adatokat tett közzé az építõipart illetõen. Az elmúlt három negyedévben az eladott ingatlanok-, valamint az építési engedélyek száma egyaránt drasztikusan csökkent. Az ingatlanokra vonatkozó kereslet mintegy 10 százalékos hanyatlást mutat!

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az ingatlanpiac fizetõképes kereslete soha nem látott mélypontra zuhant az idei év elsõ három negyedévében. Nem csak a lakossági kereslet esett vissza, de az önkormányzati megrendelések is jelentõsen elmaradnak a tavalyi év azonos idõszakához képest. A kiadott építési engedélyek száma is nyugtalanító; még kevesebb ingatlan építését jelzik a jövõre vonatkozóan.

Természetesen a fenti adatok nem csak az ingatlan értékesítéssel foglalkozók számára hangzanak rosszul. Az építõanyag-gyárak is jelentõsen csökkentették a termelés volumenét a kialakult helyzet miatt. A tavalyi évben mintegy 12.000 dolgozóval csökkent a gyárak létszáma, idén várhatóan ezt is meghaladja majd az elbocsátott dolgozók száma.

Az építõipari vállalkozók közül sokan a kivárásra játszanak, míg mások irreálisan alacsony árakon próbálnak megrendeléshez jutni. Néhány vállalkozó számára már az elmúlt néhány évben is a túlélés volt az elsõdleges szempont, gyenge aktivitásuk most megbosszulhatja önmagát. Sokan vélekednek úgy, hogy az ipari válság jót is hozhat magával, hiszen a szakértelemmel nem rendelkezõ, munkájára kevésbé igényes vállalkozók ezáltal kihullhatnak a sorból, piacot adva ezzel a komolyabb szaktudással rendelkezõ állománynak. Ám valószínûbb, hogy a válság végén nem a nagyobb szaktudással bírók maradnak majd meg, hanem a tõkeerõsebb cégek, illetve az ügyesebben okoskodó vállalkozók.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából