Kategória: Jogi hírek
Utolsó módosítás: 2008-06-24
Hozzászólások: 0db

Új áfatörvény az ingatlanokkal kapcsolatban

A 2008. január 1-tõl hatályba lépett új áfatörvény az ingatlanok értékesítésével kapcsolatosan olyan új elõírásokat tartalmaz, amelyek a magánszemélyeket is érinthetik, azaz elõállhat olyan helyzet, amikor áfát kell fizetni a magánszemélynek.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az áfatörvény ugyanis elõírja azt, hogy ha valaki magánszemélyként ugyan, de két éven belül sorozatjelleggel ingatlant (ingatlanrészt) és/vagy építési telket (telekrészt) értékesít, akkor ez már gazdasági tevékenységnek minõsül. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Elõször tisztázni kell a kulcsfogalmakat, azaz mi az ingatlan, milyen ingatlanokról van szó, mit jelent a sorozatjelleg, és mi a teendõ? Az ingatlan lehet épület (ennek része értelemszerûen lehet egy épület fele, pl. kétszintes ház két lakással, és csak az egyik lakást értékesítik), egyéb építmény, pl. garázs, mûhely. Nagyon fontos megjegyezni, hogy csak építési telek (tehát nem mezõgazdasági vagy egyéb terület) értékesítése, illetve új ingatlan eladása releváns ebbõl a szempontból. Újnak az az ingatlan minõsül, amelyik még beépítés alatt áll, vagy már elkészült, de a használatba vételi engedély jogerõre emelkedésétõl számítva nem telt el két év az értékesítésig.

A következõ fontos momentum a sorozatjelleg tisztázása. Ez akkor valósul meg, ha két naptári éven belül négy elõbb említett ingatlant vagy építési telket értékesít a magánszemély. A negyedik értékesítése már áfa köteles lesz, és minden további is, kivéve, ha a következõ három évben nem értékesít. Ekkor újra kezdõdik az ilyen típusú értékesítések számolása. A darabszámba bele kell számítani azon ingatlanok értékesítését is, amelyek öröklés vagy kisajátítás tárgyát képezték, de ezek értékesítése önmagában áfa fizetési kötelezettséggel nem jár. Az értékesítések összeadásánál a kiinduló év 2008, ebben az évben kell elkezdeni figyelni és összeadni az értékesítéseket, az elõzõ évek eladásai nem játszanak szerepet.

Amennyiben megtörtént a negyedik értékesítés két éven belül, a magánszemélynek az eladásáról számlát kell kibocsátania, hiszen már adóalannyá vált, de ez egyben azt is jelenti, hogy megnyílik a levonási joga is, azaz az általa fizetendõ adó összegét csökkentheti az értékesített ingatlanhoz kapcsolódó beszerzései során rá áthárított áfa összegével (természetesen névre szóló számla birtokában) maximum a fizetendõ adó mértékéig. A negyedik értékesítés tényét egy erre rendszeresített nyomtatványon be kell jelenteni az adóhivatalnak az adásvételi szerzõdés keltétõl számított 30 napon belül, és csatolni kell a szerzõdéseket, egyéb bizonylatokat, a felmerült költségekrõl szóló számlákat. Ezután az adóhivatal - a dokumentumok alapján – állapítja meg az értékesítést és a beszerzést terhelõ áfát, melynek eredményeképpen határozattal kiveti a fizetendõ áfát a magánszemélyre.

Tehát az áfa bevallást nem az állampolgárnak kell elkészíteni, neki csak a dokumentumokat kell összegyûjteni, a számlát kiállítani, de a bejelentése a jogkövetkezmények szempontjából azzal egyenértékû, azaz beadásának elmulasztása bírságot is vonhat maga után.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából