Kategória: Jogi hírek
Utolsó módosítás: 2008-06-23
Hozzászólások: 0db

Új lakóingatlan fogalmának értelmezése

Az új áfatörvény értelmében, ha egy eddig nem lakóingatlannak számító épületen olyan változtatásokat hajtanak végre, amely eredményeképpen az épület lakóingatlanná válik, az esetben az adott építményt adózás szempontjából újépítésû lakóingatlanként kell kezelni.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A lakóingatlan fogalmának értelmezése kapcsán – mind az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: régi áfatörvény) alapján, mind a 2008. január 1-jén hatályba lépett általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: új áfatörvény) elõírásai alapján – az állapítható meg, hogy amennyiben az áfa rendszerében korábban nem lakóingatlannak minõsülõ ingatlan olyan átalakítása történik, amelyet követõen az ingatlan átminõsítésre kerül, ennek eredményeképpen pedig az ingatlan áfa szempontból már lakóingatlannak minõsül, akkor egy új, korábban nem létezõ lakóingatlan jön létre (amelynek értékesítése úgy tekintendõ, mint az új lakóingatlan elsõ értékesítése).

Amennyiben egy lakóingatlantól eltérõ rendeltetésû ingatlan 2008-ban történõ átalakítása az új áfatörvény 259. § 12. pontja szerinti lakóingatlan(ok) létrejöttét eredményezi, akkor ez(eke)t a lakóingatlan(oka)t áfa szempontból úgy kell tekinteni, mint amely(ek) csak az átalakítás befejezésétõl kezdõdõen léteznek. Erre való tekintettel, továbbá figyelemmel arra a tényre, hogy ezek a lakóingatlanok új használatbavételi engedélyt is kapnak majd, megállapítható, hogy amennyiben az értékesítésük a rájuk érvényes új használatbavételi engedély jogerõre emelkedésétõl számított két éven belül megvalósul, akkor az az új áfa-törvény 86. § (1) bekezdésének jb) pontja értelmében kötelezõen adóköteles ügyletnek minõsül, amely után áfa-fizetési kötelezettség keletkezik , függetlenül attól, hogy az értékesítõ adóalany az ingatlan-értékesítéseit adókötelessé teszi-e vagy sem.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából