Kategória: Építõanyag szakismeret
Utolsó módosítás: 2008-05-22
Hozzászólások: 0db

Új megoldások az aljzatképzésben

Baumit önterülõ esztrich 225 és 325

Évrõl évre egyre többen és egyre gyakrabban használják mind a hideg-, mind a meleg-padló-szerkezetek aljzatképzésére a gyárilag elõkevert esztrich-rendszereket. A hagyo-mányos, helyszínen kevert aljzatbetonok ezzel egyidejûleg fokozatosan háttérbe szorul-nak.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
Az esztrich tulajdonképpen egy gyárilag elõkevert aljzatképzõ habarcs, amit 20-80 mm vastagságban földnedves, vagy képlékeny állapotban kézzel, vagy géppel dolgoznak be és ez az esztrich közvetlenül, vagy aljzatkiegyenlítõ réteg közbeiktatásával hideg-, illetve melegburkolattal burkolható. Az aljzatbetonhoz képest kisebb szemszerkezetének (max. 4 mm) és a gyárilag hozzáadott adalékszereknek köszönhetõen könnyebben bedolgozható és simítható.

A hagyományos esztrichek (Baumit Esztrich 225) kötõanyaga a betonhoz hasonlóan a cement.

Magyarországon még kevéssé ismert és viszonylag ritkán alkalmazott megoldás a különféle kalcium-szulfát kötõanyagú önterülõ esztrichek családja. A kötõanyag ebben az esetben a gipsz, ennek köszönhetõen a hagyományos aljzatbetonokhoz és cementesztrichekhez képest számos elõnyös tulajdonsággal rendelkezik. Alkalmazható kötõ-, csúszó- és úsztatott esztrichek készítésére valamint padlófûtéshez is.

Az anyag önterülõ, ami azt jelenti, hogy a friss esztrich konzisztenciája jóval hígabb.

1_k_p.jpg

A megfelelõ sûrûség beállítása után az anyag egyenletes elterítése nagyon egyszerû, különösebb szaktudást nem igényel.

2_k_p.jpg

Egy egyszerû szintezõmûszerrel (ld. A 2. ábra közepén) állítható be a kívánt rétegvastagság. A megfelelõ mennyiségû anyag bedolgozása után egymásra merõleges két irány mentén az esztrichet el kell „egyengetni”, így biztosítható a teljesen sík felület valamint az esetleges légbuborékok eltávolítása.

3_k_p.jpg

Az elkészült felület 24 óra múlva járható, 3 nap múlva terhelhetõ. A kötés-száradás ideje alatt a felületet erõs huzattól, tûzõ napsütéstõl vagy hidegtõl óvni kell! A padlófûtés a hagyományos esztrichhez képest kb. 10 nappal korábban beindítható. A megfelelõ minõségben kivitelezett felületre (ld. 4. ábra) már nem kell padlókiegyenlítõ réteget készíteni, a megfelelõ felület-elõkészítés után burkolható.

4_k_p.jpg

A gipszes önterülõ esztrichek anyagszükséglete csak 18kg/m², az alkalmazandó rétegvastagságok is kisebbek, mint a hagyományos esztrich esetében. Bedolgozása szakmunkát nem igényel, gyors, az elõírások betartása mellett szinte „lehetetlen elrontani”.

A kivitelezés teljesen gépesíthetõ, az anyag bedolgozható egy átalakított vakológéppel, silós kiszerelés esetén a silóra szerelt SMP berendezés segítségével. Megfelelõ felület-elõkészítés esetén a bedolgozás kb. tizedannyi idõt igényel, mint a hagyományos cementesztrich.

Komplett esztrich-rendszer a Baumittól!

A Baumit 2008-as szolgáltatási programjában megtalálható az esztrich rendszer minden eleme: kiegészítõk, lépéshangszigetelõ lemezek, dilatációs profilok, esztrich fólia és a bedolgozáshoz szükséges szerszámok is.

A termékekkel, bedolgozással kapcsolatos kérdéseivel keresse területi képviselõnket vagy telefonos ügyfélszolgálatunkat!


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából