Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2012-07-27
Hozzászólások: 0db

Újra pályázhatunk fûtéskorszerûsítésre

Családok ezrei várták ezt a bejelentést, az elmúlt hónapokban ugyanis méltatlanul mellõzve voltak a magánszemélyek a korszerûsítési támogatásokat illetõen. 2012. augusztus 27-tõl azonban újra lehet pályázni családi házak fûtésének korszerûsítésére. Részletek, támogatási feltételek és tippek a cikkben.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Alig akad olyan család ma az országban, aki elégedett lenne a fûtésszámlájával, vagy ne lenne ötlete arra nézve, mivel lehetne korszerûbbé, gazdaságosabbá tenni otthonuk fûtését. Ugyanakkor sokan vannak, akiknek támogatás nélkül aligha van esélyük új kazánt beépíteni, vagy modernebb fûtésrendszert kialakítani. Itt az idõ, hogy mindenki alaposan átgondolja, milyen beruházás szükséges ahhoz, hogy biztonságosabb, gazdaságosabb és korszerûbb legyen a családi ház fûtése.

Mire és mennyit lehet igényelni?

Az Új Széchenyi Terv Fûtéskorszerûsítési Programja keretében elsõsorban kondenzációs gázkazánra, vagy valamilyen megújuló energiát használó fûtõberendezésre tudunk pályázni. (Például levegõkazán, pelletkazán, hõszonda, stb.) Ez komoly megkötésnek tûnhet, de mivel az ilyen jellegû pályázatok elsõdleges célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, ezért ez teljességgel érthetõ.

Jó hír, hogy a fûtéskorszerûsítés keretén belül nem csak a készülékek megvásárlására fordítható a megnyert összeg, hanem az alábbiakra is:

  • energetika tanúsítvány, szakértõi díj elkészíttetése

  • állapotfelmérés díja

  • tervezési díj, hatósági díjak és illetékek

  • kapcsolódó adminisztratív költségek (pl.: tulajdoni lap kiváltás díja)

  • közmû-hozzájárulási díj

  • gázszolgáltatói illeték

  • kéményseprõi szakvélemény

  • Gáz-MEO minõség-ellenõrzés

Amennyiben a pályázó kondenzációs kazánra szeretne támogatást nyerni, úgy maximum 850 ezer forintot kaphat, ha viszont megújuló energiával szeretné fûteni a lakást, úgy legfeljebb 1,5 millió forintot igényelhet. A megnyert összeg azonban a teljes beruházásnak maximum 40 százalékát fedheti le, 60 százalékot a beruházónak kell biztosítania. Igazság szerint a pályázónak rendelkeznie kell a teljes összeggel, ugyanis a megigényelt pénzt kizárólag a munka befejezésekor, a számlák és a mûszaki igazolások bemutatása után kaphatja kézhez. A támogatás vissza nem térítendõ!

Kik pályázhatnak és kik nem?

A fûtéskorszerûsítési támogatásra kizárólag családi házak, sorházak, ikerházak, vagy legfeljebb négy lakásos társasházak tulajdonosai pályázhatnak. Gazdasági épületként bejelentett ingatlanok nem kaphatnak támogatást jelen pályázat keretein belül. További kikötés, hogy az adott lakóépületnek 2006. december 31. elõtt kiadott, jogerõs használatba vételi engedéllyel kell rendelkeznie.

Csak olyan beruházásra igényelhetünk támogatást, amely a benyújtás pillanatában még nem kezdõdött el, valamint további feltétel, hogy a tulajdonosnak nem lehet 60 napnál régebbi köztartozása, hacsak nem kapott fizetési könnyítést. Automatikusan elesnek a lehetõségtõl azok, akik az elmúlt 5 évben már nyertek hasonló támogatást.

Tipp és letöltési segédlet

A támogatás keretösszege 865 millió forint, ami soknak tûnik ugyan, de az elmúlt évek hasonló pályázataiból kiindulva valószínûleg nem fog sokáig tartani. Sok esetben a pályázati pénzek egy-két nap alatt elfogytak, így akik nem reagáltak idõben, lemaradtak róla. Érdemes ezért már most elkezdeni a tervezést, és egyeztetni a pályázatírókkal, hogy a támogatás igénylésének elsõ napján be is adhassuk a szükséges nyomtatványokat.

A pályázathoz kitöltendõ nyomtatványokat, a pályázati kiírást, útmutatót és egyéb hasznos információkat errõl a linkrõl lehet letölteni:

Pályázati anyagok


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából