Kategória: Burkolat
Utolsó módosítás: 2008-12-05
Hozzászólások: 0db

Üvegmozaik ragasztása

A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak az üvegmozaikkal burkolt felületek. Az ilyen felületek jellemzõen fürdõszobában és a konyhában fordulnak elõ, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk üvegmozaikkal akár díszítési céllal is. Különleges burkolatról lévén szó különleges ragasztási technológiát kell alkalmaznunk.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Ez nem okozhat problémát, hiszen a MAPEI termékpalettáján ide is találunk megfelelõ anyagokat.

Az üvegmozaik fény felé tartva áttetszõ, ezért a burkolásnál olyan anyagot kell használnunk, amely a felragasztás után nem változtatja meg a különbözõ üvegmozaikok színének tónusait. Ennek a problémának a megoldására a MAPEI a KERABOND elnevezésû magas minõségû fagyálló ragasztójának fehér színû változatát ajánlja. Ennek az anyagnak használata során az üvegmozaik színe garantáltan nem fog megváltozni. A tökéletes burkoláshoz azonban ez még nem elég.

Ahhoz, hogy a megfelelõ tapadást elérjük és az üvegmozaik biztosan ott maradjon, ahol szeretnénk, a fehér KERABOND-hoz, az ISOLASTIC nevû adalékot kell hozzá kevernünk. Az ISOLASTIC fehér- rózsaszín színû, nagyértékû mûgyantából készült emulzió, amely a ragasztóhabarccsal összekeverve annak lényegesen nagyobb tapadóerõt és rugalmas tulajdonságot kölcsönöz. A keverésre vonatkozó mennyiségi elõírásokat feltétlenül tartsuk be, azaz egy zsák fehér KERABOND-hoz (25 kg) minimum 4 kg ISOLASTIC-ot adjunk. A vízrõl sem felejtkezzünk meg, ebben az esetben 3,5 literre van szükség. Ebbõl a keverékbõl, üvegmozaik burkolása esetén, négyzetméterenként kb. 3 kg anyag fog elfogyni.

A ragasztóhabarcs kikeményedése után kezdõdhet a fugázás. A MAPEI az üvegmozaik fugázásához az ULTRACOLOR nevû fugázó anyagot ajánlja. Az ULTRACOLOR-t bátran alkalmazhatjuk üvegmozaik fugázásához, hiszen azon túl, hogy flexibilis és gyorskötõ nehezen tudnánk olyan üvegmozaik színt találni, amelyhez az ULTRACOLOR 29 színt tartalmazó palettájáról ne találnánk meg a megfelelõ árnyalatot. Ha üvegmozaikot fugázunk, négyzetméterenként kb.0,8 kg anyag fogyásával kell számolnunk. Abban az esetben amennyiben konyhapultot burkolunk üvegmozaikkal, célszerû a KERAPOXY nevû, kétkomponensû, epoxy bázisú, saválló fugázót használni a felület tisztíthatóságának érdekében.

Elmondhatjuk, hogy a fent említett ragasztó és fugázó anyagokat használva a nagy gondossággal és igényességgel megálmodott fürdõszobák és konyhák az évek múltán is eredeti pompájukban fognak ragyogni a tulajdonosaik legnagyobb megelégedettségére.

A cikket publikálta: Mátyus Attila, szaktanácsadó

 

Mapei Kft.

2040 Budaörs, Sport u. 2.

 

Telefon:            06-23/501-667

Fax:                 06-23/501-666

Web:                www.mapei.hu

E-mail:              mapei@mapei.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából