Kategória: Gazdasági hírek
Utolsó módosítás: 2009-01-20
Hozzászólások: 0db

Üzletrészek és ingatlanok is „e-kalapács” alatt

Teljessé vált az elektronikus árverésre kerülõ vagyontárgyak köre, mert 2009. január 1-jétõl az üzletrészek és ingatlanok is értékesíthetõk elektronikus liciten. Az ingatlanok magasabb értéke miatt emelkednek a licitküszöbök is.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Tavaly év elejétõl ad lehetõséget az adózás rendjérõl szóló törvény az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatalnak, hogy a meg nem fizetett adótartozás miatt lefoglalt ingóságokat elektronikus árverésen, az interneten keresztül értékesítse. 2008-ban csaknem 1000 árverést tartottak, amelynek 7O %-a sikeres volt. Az így befolyt árverési vételár megközelíti a 700 millió forintot. A meghirdetett ingóságok döntõ része jármû volt, de értékesítettek gépeket, berendezéseket, mûvészeti alkotásokat és antik tárgyakat, hangszereket is.

Az üzletrész árverésre az ingó árverés szabályai vonatkoznak, azzal az eltéréssel, hogy a nyertes licitáló az üzletrészt a gazdasági társaság tagját vagy a gazdasági társaságot megilletõ elõvásárlási jog gyakorlásától függõen szerzi meg.

Ingatlan árverésnél a jelentkezõknek az ingatlan becsértékének 10 százalékát be kell fizetni az adóhatóság által megjelölt és a hirdetményben is közölt számlára. Ezt az összeget a nyertesnél beszámítják a vételárba, míg a többi licitáló visszakapja. Ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 %-át, lakóingatlannál a 75 %-ot elérõ licitösszeg minõsül. A vételárat az értesítéstõl számított 8 napon belül kell megfizetni, de az ingatlan megszerzése esetén az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedõ halasztást adhat, ha azt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Ha az elsõ számú nyertes nem fizeti ki a vételárat, akkor különbözetet kell fizetnie, ha az ingatlant újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítették.

Változás az is, hogy nyolcról három napra csökkent az árverések idõtartama. Módosul az árverés lezárásának idõpontja is. Az új rendelkezések szerint, ha az árverés lezárásának idõpontja elõtti két percben érkezik érvényes licit, az árverés idõtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

A szabályok módosulása miatt az Elektronikus Árverési Felület (https://arveres.apeh.hu/) internetes oldala is változik és folyamatosan kerülnek fel az ingóságok, ingatlanok és üzletrészek árverésérõl szóló hírek. Emellett az APEH fontosnak tartja a biztonság fokozását, ezért hamarosan életbe lép a licitáló azonosításának megerõsítését szolgáló módosítás. Ennek lényege, hogy az árverésen résztvevõ sms-ben kap értesítést a belépéshez szükséges kódról.

Egyes esetekben – amelyeknél ezt az árverési hirdetmény megjelöli – a nyertes bankkártyával is fizethet.

 

Forrás: www.apeh.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából