Kategória: Jogi hírek
Utolsó módosítás: 2008-09-01
Hozzászólások: 2db

Változások az építési engedély körül

A mai naptól ismét változások állnak be az építési engedélyek körül. A mostani módosítások célja az egyszerûbb, gyorsabb engedélyezési eljárás.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Az építkezéssel kapcsolatos törvények egy része igen gyakran változik, olyannyira, hogy az egyszerû halandó sokszor nem képes követni õket. A változtatások, csiszolások érthetõek egy fejlõdõ országban. Az építési engedélyek szabályai a múltban leginkább az egyszerûbb nyomon követést, vagy az építõiparban oly gyakori szaktudás nélküli dolgozók kiszûrését szolgálta, azaz a hatóságok dolgát könnyítette, komoly terhet róva ezáltal az építtetõre. A 2008. szeptember 1-tõl életbe lépõ változtatások azonban azért születtek, hogy az építkezni vágyók életét könnyítse némiképp.

Az idei év elején történt módosítások ugyancsak ezt a célt szolgálták. 2007-ben szinte minden építési munkához engedély kellett, ám 2008 januárjától jelentõsen csökkentették az engedélyhez kötött munkálatok számát, sok – korábban engedélyköteles – munka pedig bejelentés kötelezetté vált. Az év eleji módosítások egy része most, 2008. szeptember elsején lép életbe.

A változások érintik az elvi engedélyezési eljárásokat, az engedély kérelemmel együtt benyújtandó mellékleteket, valamint az engedélytõl történõ eltérés szabályait is. Az új rendelet szerint az elvi építési engedély kivételével megszûnik minden elvi engedélyezési eljárás. Az engedély kérelem mellékleteiben nincs számottevõ változás, javarészt ugyanazokat a mellékleteket kell csatolni, mint ezelõtt. Kivétel ez alól a kéményseprõi szakvélemény, amely helyett megfelel a tervezõ által tett nyilatkozat, miszerint egyeztetett a kéményseprõ-ipari közszolgáltatóval.

Az építési engedélytõl való eltérésben szigorodott a törvény, ugyanis mától az engedélytõl nem lehet eltérni, csakis újabb érvényes engedély birtokában. Amennyiben az építkezés során kiderül, hogy változtatni kell a tervekhez képest, akkor újabb tervdokumentációt kell benyújtani az építésügyi hatósághoz, ahol elbírálás után engedélyezik a módosítást, vagy egyes esetekben új engedélyt bocsátanak ki.

Ami az engedélyhez kötött munkálatok számának jelentõs csökkenését illeti, az év eleji módosításoknak szeptemberben is érezhetjük a hatását. A tavalyi 30 után, idén szeptembertõl 11 településen szüntetik meg az építésügyi hatóságot. Így már mindössze 450 olyan település található az országban, ahol ilyen hatóság mûködik. A csökkentés ugyan némi plusz terhet ró az építtetõkre – különösen azokra, akik kis teleüléseken élnek –, de a csökkentés ésszerû lépésnek tûnik, hiszen a legtöbb építésügyi hatóságnál nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételek. A csökkentés által megtakarított összegbõl a megmaradt hatóságok korszerûsítését kívánják megoldani.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: Barnus Dátum: 2008-09-01 18:39:57
Ez most mitõl pozitzív változás? hmm? Oké, kevesebb dologra kell építési engedély. ez tény. De nincs se építési enmgedélytõl való eltérés, meg az építésügyi hatóságok száma is csökken. jól megsz.patják megint a népet. És hogy a bejövõ pénzt az építésügyi hatóságok korszerûsítésére költik? Ezt ti sem hiszitek el, remélem! Ez kamu, mint az atom.

Még több cikk kategóriából