Kategória: Jogi hírek
Utolsó módosítás: 2008-05-29
Hozzászólások: 0db

Változások az építési törvényben

A 2008 február 2-tól alkalmazandó jogszabály módosítások pontosan meghatározzák, hogy milyen építés-felügyeleti bírságot kapjon az elõírásokat megsértõ építõipari szereplõ. A kiszabható bírságok számításának alapját az eddig megszokott módon az épület értéke hatá-rozza meg, amelyet egyszerû szorzással kaphatunk meg. Ez családi ház esetén 140 ezer, tár-sasháznál 160 ezer forint. Ezzel az összeggel kell megszorozni a ház alapterületét, és az így kapott összeghez viszonyítandó a bírság mértéke.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A módosítás részletesen tartalmazza azt is, hogy a kiszabott bírságot ki köteles megfizetni. Például az az építtetõ, aki nem alkalmaz mûszaki ellenõrt, az épület értékének 5 ezrelékét, de maximum 1 millió forint bírságot köteles fizetni. Szintén az építtetõ fizet, ha nem megfelelõ jogosultsággal rendelkezõ tervezõt bízott meg az épület terveinek elkészítésével. Ez esetben a bírság az épület értékének 5 ezreléke, de legfeljebb 500 ezer forint. Viszont a tervezõt is sújtja a bírság, aki jogosultság hiányában vállalta a munkát, õ az épület értékének 1 szálakét, legrosszabb esetben 1 millió forintot köteles fizetni bírságként.

A legszélesebb körû bírság akkor szabható ki, ha egy épület teljes egészében kiviteli terv nélkül készül el. Ekkor az építtetõ, és a kivitelezõ is külön-külön 5 ezreléket, legfeljebb 1 millió forintot fizet, a felelõs mûszaki vezetõ 5 ezreléket, de maximum 500 ezer forintot, míg a mûszaki ellenõrnek 3 ezrelék, legfeljebb 500 ezer forint lehet a büntetése.

A legmagasabb bírság akkor jár, ha az építés során – az abban résztvevõk – az állékonyságot, az életet vagy egészséget veszélyeztetõ állapotot idéznek elõ. A kivitelezõt ez esetben az épület értékének 1 százaléka, legfeljebb10 millió forint bírság sújtja, a felelõs mûszaki vezetõ 2 százalékkel, maximum 2 millió forinttal számolhat, a mûszaki ellenõr pedig 5 ezreléket, legrosszabb esetben 1 millió forintot kénytelen fizetni.

A megállapított bírság másfélszeresét köteles fizetni az, akit 3 év leforgása alatt legalább két alkalommal sújtott az építés-felügyelet valamilyen bírsággal.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából