Kategória: Hõszigetelés
Utolsó módosítás: 2008-02-11
Hozzászólások: 0db

Vastagon megéri!

A nyolcvanas években, amikor a növekvõ energiaárak miatt elõször került komolyan szóba hazánkban a homlokzatok hõszigetelése, néhány centiméter vastag polisztirol lappal letudták ezt a kérdést.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Sajnos, az energiaárak azóta elég jelentõsen növekedtek, de a köztudatban még mindig a 3-4 centiméter vastag hõszigetelés és a homlokzatok 0,7 W/m2K hõátbocsátási tényezõje él.

 

MIÉRT 3 CENTIMÉTER?

 

Az árverseny miatt a gyártók a legtöbb hirdetésben ma is minél olcsóbbnak szeretnék feltüntetni homlokzati hõszigetelõ rendszerük árát. A komplett bevizsgált (?) rendszerbõl egy elemet sem lehet kihagyni, ezért a hirdetõk ott spórolnak, ahol látszólag a legkevésbé kritikus: a hõszigetelõ anyag vastagságán. Ez persze nem jelent gazdaságos megoldást a felhasználók számára, hiszen õk akkor járnak jól, ha a mai követelményeknek megfelelõen szigetelik otthonukat, és nem a 25 évvel ezelõtti igények szerint végzik a hõszigetelést.

 

Vegyünk például egy gyakran elõforduló esetet. A hetvenes években tömegével épültek a szigeteletlen B30-as falakkal határolt épületek. Ezen falak hõátbocsátási tényezõje 1,39 W/m2K. Tudjuk, hogy ez ma már nem megfelelõ, ezért szigetelnünk kell. Ha 3 centiméter vastag hõszigetelést teszünk erre, úgy a hõátbocsátási tényezõ 0,69 W/m2K lesz, ami a nyolcvanas évek színvonalának is alig felel meg. Nem kell senkit sem emlékeztetni arra, hogy hol vannak ma már az akkori energiaárak…

 

Aki vékony hõszigetelést alkalmaz, az duplán költ: elõször a homlokzatszigetelési munkát, másodszor pedig éveken keresztül a nem kellõen alacsony fûtési számlában fogja megfizetni a félreértelmezett takarékosság árát. Éppen ezért, csak lényegesen vastagabb hõszigeteléssel tudjuk kivédeni az infláció hatását.

 

 

MIÉRT 12 CENTIMÉTER?

 

Ha a B30-as falazatot 12 centiméter vastag AT-H80 homlokzatszigetelõ lemezzel borítjuk, a fal hõátbocsátási tényezõje eléri az ajánlott 0,3 W/m2K értéket.

 

Hasonlóképpen alakul más falazóanyagok esetében is a helyzet. Tömör tégla és vasbeton falazat esetében ugyancsak 12 centiméter kell, de a jobb hõszigetelõ tulajdonságú Poroton Uniform téglák esetében sem érdemes 10 centiméter alá menni.

 

 

HOGYAN TOVÁBB?

 

Az alacsony energiafogyasztású házak és a paszszívházak esetében – amelyek még vastagabb hõszigeteléssel készülnek – az energiaköltségek akár 85 százalékát megspórolhatjuk! Ezekbõl az épületekbõl a fûtési rendszert is el lehet hagyni, hiszen három ember által leadott hõ és 1 teamécses elég ahhoz, hogy egy kb. 30 m2 nagyságú passzívházbeli szobában egy hideg téli napon is kellemes hõmérséklet alakuljon ki. De ha idáig nem is jutunk el, az utólagos hõszigetelés járulékos elõnyeit sem szabad szem elõl tévesztenünk.

 

Egy rosszul szigetelt épületben a fal belsõ oldali hõmérséklete a hidegebb idõszakokban 13,9 °C-ra is süllyedhet. Ezt csak a helyiség levegõjének emelésével tudjuk kompenzálni, vagyis a szobában a léghõmérséklet a 25-26 °C-t is elérheti. Sajnos, ez még mindig nem jelenti azt, hogy kellemes klímában élhetünk, hiszen a hideg falfelületek felé jelentõs energiamennyiséget sugárzunk le, vagyis nagy lesz a hõveszteségünk a homlokzati falaknál. Ez az energiaveszteség a belsõ falak felé nem jelentkezik, vagyis ahogy mondani szokták: míg az egyik oldalról megsülünk, a másik oldalról megfagyunk. Az utólagos hõszigeteléssel viszont a hideg napokon sem fog a fal belsõ oldali hõmérséklete 18-19 °C alá süllyedni.

 

Ezzel elérhetjük, hogy 4-5 °C-kal alacsonyabb léghõmérséklet (20-22 °C) mellett is komfortosabban élünk, mint korábban. Számítások igazolják, hogy ha 1 °C-kal csökkentjük a szoba levegõjének hõmérsékletét, azzal 7-8 százalék fûtési energiát takaríthatunk meg. Így a hideg napokra számítva – amikor is különösen fontos, hogy kevesebb legyen a fogyasztás – akár 40 százalékkal is csökkenthetjük a gázfogyasztást.

 

És ki ne szeretne 40 százalékkal kisebb fûtésszámlát?

 

A cikket publikálta: Kruchina Sándor, az Austrotherm Kft. munkatársa

 

 

 

Austrotherm Kft.

9028 Gyõr, Fehérvári u. 75.

 

Telefon:            06-96/515-114

Fax:                 06-96/515-120

 

Web:                www.austrotherm.hu

E-mail:             austrotherm@austrotherm.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából