Kategória: Tetõ , Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-07-08
Hozzászólások: 0db

Velux: Tetõtér kalauz 1.rész

Ha kinõtte a házát, vagy gyermekei szeretnének önálló lakrészt kialakítani maguknak, akkor a legkézenfekvõbb a tetõtér felé terjeszkedni. Azt, hogy érdemes-e megvalósítani a beépítést, meghatározza a tetõ formája, a ház elhelyezkedése, tájolása, általános mûszaki állapota és még sok más tényezõ. A Tetõtér Kalauzban egy igazán profi csapat, a Velux Magyarország Kft. segít eligazodni a néha zsákutcákkal tarkított ösvényen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Gratulálunk Önnek, hogy elhatározta, lakótérré alakítja családi házának padlásterét. Az építkezés legelsõ és egyben legkönnyebb lépését már biztosan megtette, vagyis megálmodta, milyen is lesz az új fészek. Képzeletben ide-oda tologatta a válaszfalakat, próbálgatta, hogy zavaró lesz-e a tetõszerkezet egyik tartóoszlopa a szoba közepén, és eldöntötte, legyen-e álmennyezet, vagy sem. De gondolt-e vajon minden apró részletre? Például, hogy elég erõs-e a födém, hogy elbírja-e a tetõteret, és arra, hogy milyen engedélyek szükségesek a munkálatokhoz? A kérdések feltevésével semmiképpen sem szeretnénk elijeszteni szándékától. A Tetõtér Kalauz éppen azért született, hogy segítsünk Önnek eligazodni a tetõtér-beépítés folyamatainak labirintusában.

 

A végsõ döntés meghozatala elõtt érdemes felvennie a kapcsolatot egy építésszel, aki sok jó tanácsot tud adni. Célszerû felkeresni a helyi építési hatóságot is, ahol a tetõtér beépítési lehetõségeirõl rejtélyes számokat és betûket közölnek majd Önnel. Ezek az építésznek már egyértelmûen mutatják, mit lehet az adott tetõ alá tervezni. Összevetve az elképzelésekkel, eldöntheti, érdemes-e belevágnia a tetõtér-beépítésbe.

 

Országos és helyi szabályok

 

Ma Magyarországon alapvetõen az OTÉK (az Országos Településrendezési és Építési Követelményekrõl szóló kormányrendelet rövidítése) és a helyi szabályozási tervek (ha vannak) együttesen határozzák meg, hogy mi, mekkora, és hová építhetõ. Tartalmazzák azokat a mûszaki követelményeket, melyeket a tervezõknek, a kivitelezõknek, a hatósági szakembereknek, s végsõ soron az építtetõnek is be kell tartaniuk. Ezekbe a szabályozásokba nem érdemes mélyen beleásnia magát, mert ez az építész dolga.

 

Azért van néhány dolog, amit jó tudni:

A településrendezés szabályai szerint, családi ház jellemzõen háromféle építési övezetben állhat: falusias lakóterületen, kertvárosias lakóterületen vagy kisvárosias lakóterületen

 

A helyi építési szabályzat, illetve ennek hiányában az OTÉK vagy a környezetben kialakult beépítési magasság meghatározza a tervezhetõ építménymagasságot is. Ez egy számított érték, mely az épület átlagos homlokzatmagasságát jelöli. Nagyon fontos adat, mert ha ez az érték:

 

3,0 m, akkor földszintes ház építhetõ, térdfal nélkül.

4,5 m, akkor kb. 1 m magas térdfallal számolhat.

6,0 m, akkor kétszintes épület építhetõ, térdfal nélkül.

7,5 m, akkor az épület kétszintes + tetõteres lehet, kb. 1 m magas térdfallal.

 

A beépítettség maximális mértékét a helyi építési szabályzat adja meg az Ön telkén is. Ha a meglévõ tetõ alapterületét nem bõvíti, pl. nem épít a házhoz egy 1,5 m-nél nagyobb kinyúlású erkélyt vagy egy új lépcsõházat, akkor a tetõtér-beépítés nincs hatással erre a mérõszámra.

 

A helyi építési szabályzat által meghatározott érték a szintterületi mutató, amely az összes szint hasznos alapterületének és a telek teljes területének a hányadosa.

 

A telekterület nagyságának ismeretében kiszámítható a beépíthetõ hasznos alapterület összessége, például egy 1000 négyzetméter alapterületû telken 0,2 maximális szintterületi mutató esetén az összes szint (pince nélkül) hasznos alapterületének összege legfeljebb 200 m² lehet. Ha ismerjük a szintterületi mutatót, akkor kiszámítható, hogy az adott telken álló épület összes hasznos alapterülete növelhetõ-e a tetõtér hasznosításával.

 

Még van egy szám, a zöldterületi hányad, amelyet a helyi beépítési szabályzat köthet ki, különösen a városokban. Ez a szám mutatja, hogy a telek mekkora felületét kell minimálisan zöld növényzettel borítani. Általában a tetõtér beépítése ezt a mutatót nem befolyásolja. Mivel helyi szinten eltérõ lehet a zöldterület számításának elõírt módszere, ezért a helyi sajátosságokat kérdezze meg az építésztõl. Ha a bõvítés új lakásegységet jelent, akkor még egy parkolóhelyet kell biztosítani a telken belül, s ez már biztosan a meglévõ zöldterületi hányad csökkenésével jár. Lehetnek elõírások a helyi építési szabályzatban a tetõformára is (pl. a tetõ hajlásszöge 35-45 fok, csak az utcavonalra merõleges nyeregtetõ épülhet, csak lapostetõ épülhet, stb.) A témáról részletesebben a következõ fejezetben szólunk.

 

Általában meglepõdnek az építtetõk annak hallatán, hogy ha a tetõtér 3 méternél közelebb van a szomszéd telekhatárhoz, akkor arra az oldalra csak mellékhelyiség ablaka nyílhat. Helyiségenként maximum 1 ablak helyezhetõ el, melynek parapetmagassága minimum 180 cm, és nyíló felülete nem haladhatja meg a 0,4 m²-t.

 

Az alapvetõ szabályok ismeretében már bátran vághatunk bele a tetõtér megtervezésébe. A következõ részben errõl lesz szó.

 

Velux Magyarország Kft.

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

Tel: (1)436-0601, Fax: (1)436-0605

www.velux.hu , velux-h@velux.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából