Kategória: Tetõ , Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-07-14
Hozzászólások: 0db

Velux: Tetõtér kalauz 2.rész

Ha kinõtte a házát, vagy gyermekei szeretnének önálló lakrészt kialakítani maguknak, akkor a legkézenfekvõbb a tetõtér felé terjeszkedni. Azt, hogy érdemes-e megvalósítani a beépítést, meghatározza a tetõ formája, a ház elhelyezkedése, tájolása, általános mûszaki állapota és még sok más tényezõ. A Tetõtér Kalauzban egy igazán profi csapat, a Velux Magyarország Kft. segít eligazodni a néha zsákutcákkal tarkított ösvényen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A tetõtér megtervezése

Miután megbízta a tervezõt álmai formába öntésével, õ az eddig felsorolt elõírások figyelembe vételével fogja megtervezni a tetõteret. Nagy segítséget jelent a tervezõnek, ha Ön pontosan tudja, hány szobát szeretne, hol, hogyan kívánja tárolni a dolgait, fogad-e majd sok barátot, dolgozik-e otthon, stb. Az építész sok, személyeskedésnek tûnõ kérdést tehet fel, de gondolja csak végig: ezzel az átalakítással megváltozik meglevõ lakásuk is. Ha a tetõtérbe vezetõ lépcsõ a lakásból indul, a le-föl járkálás a földszinti részek használatát is megváltoztatja. Ha önálló lépcsõház készül a tetõtér megközelítésére, akkor a kertben, az udvaron lesz több jövés-menés. Minél inkább Önre és családjára „szabott” lesz a tetõtér, annál jobban fogják érezni magunkat benne.

 

A tetõteret ma már egyre többen kezelik a földszinttel egyenrangú lakóterületként, sõt sokan vannak, akik hangulata miatt kimondottan szeretik. A szokatlan síkok miatt valóban számtalan izgalmas és egyedi építészeti lehetõséget rejt.

 

Tervezhetõ teljesen leválasztottan, hogy a felnövõ gyerekek külön lakást alakíthassanak ki itt, vagy ha mégsem, akkor lezárható legyen. De úgy is határozhat, hogy a tetõteret az alatta lévõ szinthez csatolja. Egy galéria például nem csak szép térkapcsolat, hanem a lakás átszellõztetésében is jótékony szerepet játszhat, valamint az alsó szint megvilágításához is hozzájárulhat a felette elhelyezett ablakokkal. Ha akarja, a tetõteret lezárhatja a hagyományos, 2,5-3,0 méteres belmagasságban, de sokkal szebb, szellõsebb teret alkothat a fedélszéket megmutatva. A tér könnyedségét és a megvilágítást tovább fokozhatja egymás fölött több sorban elhelyezett tetõsíkablakokkal.

 

 

Különbözõ tetõtípusok, eltérõ hasznosítási lehetõségek

 

Kontyolt nyeregtetõ és sátortetõ esetén a legkisebb arányú hasznosítás lehetséges. Nyeregtetõ és félnyeregtetõ esetén viszonylag jelentõs alapterület hasznosítható, különösen akkor, ha a tetõ hajlásszöge 35 foknál nagyobb. Manzárdtetõ építése esetén akár a teljes tetõtéri alapterület is hasznosítható, de ebben az esetben az építménymagasság betartásával adódhat gond, mert a 45 foknál meredekebb tetõ beleszámít a homlokzatmagasságba. Fontos szem elõtt tartani még egy esztétikai, építészeti szempontot is. Az épület bõvítés utáni megjelenésének illeszkednie kell az eredeti homlokzat arányrendszeréhez, arculatához és a kialakult környezethez. Miután a ház megjelenését érdemben befolyásolják a tetõ felületén elhelyezett tetõsíkablakok, a tervezõ tanácsai alapján törekedni kell rá, hogy az új homlokzat és a tetõsíkablakok ne kerüljenek ellentmondásba az épület egészének arculatával és a környezettel.

 

Ha elkészült a terv, akkor építési engedélyt kell kérni. De mi is kell az engedélyezéshez? Errõl lesz szó a következõ részben.

 

 

Velux Magyarország Kft.

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

Tel: (1)436-0601, Fax: (1)436-0605

www.velux.hu , velux-h@velux.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából