Kategória: Tetõ , Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-07-28
Hozzászólások: 0db

Velux: Tetõtér kalauz 4.rész

Ha kinõtte a házát, vagy gyermekei szeretnének önálló lakrészt kialakítani maguknak, akkor a legkézenfekvõbb a tetõtér felé terjeszkedni. Azt, hogy érdemes-e megvalósítani a beépítést, meghatározza a tetõ formája, a ház elhelyezkedése, tájolása, általános mûszaki állapota és még sok más tényezõ. A Tetõtér Kalauzban ezúttal is egy igazán profi csapat, a Velux Magyarország Kft. segít eligazodni a néha zsákutcákkal tarkított ösvényen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

A tetõtér-beépítés mûszaki kérdései

 

Utólagos tetõtér-beépítéskor legalább olyan fontos, hogy a végleges döntés elõtt, az építésze mellett egy statikusnak is megmutassa álmai leendõ otthonát. Sõt, ha bárhol korhadásra, gombafertõzésre utaló jeleket fedez fel a tetõszerkezet faanyagában, mindenképp kérje ki egy statikus tanácsát. Ha könnyezõ házigomba támadta meg a fát, elképzelhetõ, hogy a tetõszerkezet fertõzött részét meg kell semmisíteni. Általában nem Önnek kell ezeket a szakembereket felkutatnia, az építészek ismerik õket.

 

 

Fontos az átvizsgálás!

 

Mivel „hozott anyaggal” van dolgunk, elsõ lépésben ellenõrizni kell, hogy az adott padlás alkalmas-e a beépítésre. Érdemes a szakembereket egyszerre meghívni egy ún. bejárásra, így minden véleményt megismerhet, és õk is megvitathatják a látottakat. A statikust valószínûleg érdekelni fogja az épület megvalósult alapozása és födémje. Megspórolhat egy újabb kiszállási díjat, ha a találkozó elõtt a ház valamelyik sarkánál ás egy kisebb gödröt, amely az alapozás alsó síkjáig ér, és kisebb területen – lehetõleg valamelyik teherhordó fal csatlakozásánál - a födémet is megbontja a padlás felõl. Lehet, hogy még más helyen is szükségessé válik a feltárás, de az átlagos méretû családi házaknál e vizsgálat alapján már nagy biztonsággal megállapítható, érdemes-e a tetõtér-beépítéssel foglalkozni. Ha mûemléki védettséget élvezõ épület tetõterét szeretné utólag beépíteni, akkor elõször a helyi Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt kell megkeresnie, és csak az õ szakvéleményük birtokában lehet továbblépni. De járjuk be és vizsgáljuk meg a házat alulról felfelé!

 

 

Az alapozás vizsgálata

 

Nézzük elõször az alapokat. Családi háznál ritkán fordul elõ, hogy az alapozás hiányosságai meghiúsítanák a padlástér hasznosítását, de azért szánjunk néhány mondatot arra, milyen hibái is lehetnek az alapozásnak. Például nem elég mély, az anyaga nem megfelelõ szilárdságú, vagy nem megfelel terhelhetõségû talajrétegen helyezkedik el. A rossz vízelvezetés miatt, amely fakadhat a járda helytelen lejtési irányából, egy rossz ereszkialakításból vagy egy évek óta szivárgó vízvezetékbõl, a víz üreget tud kimosni az alapozás alatt. Sokszor már az alapok feltárása nélkül, egy gyors külsõ szemrevételezéssel is lehet következtetni a fenti hibákra. Ha a falakon, a felsõ sarkokból befelé induló átlós irányú repedések látszanak, nagy valószínûséggel valahol megsüllyedt az alapozás. Mi a teendõ ilyenkor? El kell hárítani a hibaforrást, illetve meg kell erõsíteni az alapokat! Nem megoldhatatlan feladat, de jócskán megnöveli a költségeket.

 

 

A födém vizsgálata

 

Jóval fontosabb megvizsgálni a födémet. Ha régi az épület, és még fafödémmel készült (családi házak között ma már elég ritka), biztosan szükség lesz a megerõsítésére. Ha emlékszik rá, hogy a múltban történt nagyobb tetõbeázás, említse meg a statikusnak. Õ biztosan kibontja a fagerendákat, nem korhadtak-e el idõközben, nem támadta-e meg õket valamilyen gomba. Az ilyen régi födémeknél még nem készült a falak tetején körbe futó vasbeton koszorú, amely abroncsként fogja össze a falakat. Ezt átépítéskor utólagosan ki kell alakítani. Ha már vasbeton födémes a ház, könnyebb a helyzet. Kisebb a valószínûsége, hogy az évek során olyan károk érték, melyek miatt alkalmatlanná vált újabb terhek viselésére. Elõfordulhat azonban, hogy a beépítésbõl adódó többlettömeg felvételére egy erõelosztó vasbeton lemezzel ki kell egészíteni. Ha lapostetõs épületre szeretne ráépíteni, elképzelhetõ, hogy a vízszigetelés tönkrement, és a betonvasak elrozsdásodtak. Ilyenkor is érdemes a gyanús helyeken föltárni a zárófödémet.

 

 

A fedélszerkezet vizsgálata

 

A fedélszerkezet vizsgálata ennél jóval egyszerûbb. Mivel nincs eltakarva, szemrevételezéssel egy hozzáértõ könnyen meg tudja állapítani, meg lehet-e tartani. Mindenképp gondoljon arra, hogy a beépítés során nagyobb terheket kell elbírnia, mint eddig. A kellemesebb belsõ klíma érdekében pedig, kifejezetten ajánlatos törekedni a nagyobb tömegû, jobb hõcsillapítású anyagok használatára. Tanácsos új fedélszerkezetet készíteni akkor, ha a meglévõ geometriáját csak nagymértékû átalakítással lehetne alkalmassá tenni lakás céljára. Miután elkészült az épület állagfelmérése, a statikus megállapítja, szükséges- e a meglévõ szerkezetbe beavatkozni. Ha ez elkerülhetetlen, mindenképpen statikai terv alapján végeztesse el a munkálatokat.

 

A födém megerõsítése

 

Ha fafödémes az épület, több megoldás közül választhat. Lehet a régi fölé egy teljesen új vasbeton födémet építeni, amely különálló szerkezetként viselkedik, így az eredeti fafödém a jövõben csak az álmennyezet szerepét tölti be. A födémet (típusától függõen) meg lehet erõsíteni a fagerendák közé beépített acéltartókkal, melyek átveszik a teherhordás szerepét, majd föléjük készül egy teherelosztó vasbeton lemez. A fafödém használható egy monolit vasbeton lemez zsaluzataként is, ekkor a két szerkezetet acéllemezek kapcsolják össze. Mindegyik megoldásnál lényeges, hogy a fafödémbe ne kerüljön nedvesség a kivitelezés közben, és a késõbbiekben is biztosított legyen a kiszellõzése. Vasbeton födém feletti padlástérnél valószínûleg kisebb szerkezeti beavatkozásokra lesz szükség. A padló alá egy sík aljzatot képzõ betonréteget kell készíteni. Ezt az alaprajz ismeretében a statikus olyan vasalattal látja el, amely a helyenként (pl. egy válaszfal alatt) megnõtt terheket elosztja a födém nagyobb felületére. Következõ lépésben, ha szükséges, a fedélszerkezetet kell megerõsíteni. Ehhez le szokták szedni a tetõfedõ anyagot, ezért próbálja meg úgy idõzíteni a munkát, hogy ne egy esõs idõszak közepén váljon védtelenné a födém. Ajánlatos védõfóliát beszerezni, mellyel vészhelyzetben gyorsan leterítheti a beázással veszélyeztetett felületeket.

 

 

Új fedélszerkezet

 

Ha úgy dönt, hogy eltávolítja a meglévõ tetõt, és újat épít helyette, különbözõ fedélszerkezeti megoldások állnak rendelkezésére, elképzelései és anyagi lehetõségei függvényében. Ha hagyományos fa ácsszerkezetet választ, jól kiszárított és faanyagvédõ szerekkel alaposan és szakszerûen lekezelt fát alkalmazzon, mert gombásodás miatt néha az egész tetõszerkezetet, sõt akár az alatta lévõ szintet is mentesíteni kell. A hagyományos ácsszerkezet olcsóbb, de gyakran meg kell alkudni a tetõtéri helyiségekbe nyúló tartóoszlopokkal és egyéb szerkezeti elemekkel. De sokak számára az oszlopok hangulatosak lehetnek. Ha törtvonalú acéltartókból áll a fedélszerkezet fõ váza, akkor a tetõtér teljes kubatúráját kihasználhatja, de ez a megoldás többe kerül.

 

A fentieken kívül a ház alaprajzának és tömegformálásának függvényében még egyéb vegyes jelleû megoldások is léteznek (fa-acél; teherhordó falazat-fa, vasbeton, elõre gyártott tetõpanelek, stb.)

 

 

Velux Magyarország Kft.

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

Tel: (1)436-0601, Fax: (1)436-0605

www.velux.hu , velux-h@velux.com


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából