Kategória: Tetõ , Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-08-04
Hozzászólások: 0db

Velux: Tetõtér kalauz 5.rész

Ha kinõtte a házát, vagy gyermekei szeretnének önálló lakrészt kialakítani maguknak, akkor a legkézenfekvõbb a tetõtér felé terjeszkedni. Azt, hogy érdemes-e megvalósítani a beépítést, meghatározza a tetõ formája, a ház elhelyezkedése, tájolása, általános mûszaki állapota és még sok más tényezõ. A Tetõtér Kalauzban ezúttal is egy igazán profi csapat, a Velux Magyarország Kft. segít eligazodni a néha zsákutcákkal tarkított ösvényen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Hõháztartás

 

Akár megmarad az eredeti tetõszerkezet, akár új készül, a külsõ térelhatárolás módja a tetõtér beépítések egyik leglényegesebb kérdése. Az építtetõ legfontosabb elvárása a tetõtérben, hogy télen ne fázzon, nyáron ne legyen melege, elég világos legyen a lakása, és ne ázzon be. Még mielõtt a különbözõ megoldásokat összevetnénk, essen néhány szó a lakóteret határoló tetõkkel szembeni követelményekrõl.

 

A legegyszerûbben úgy lehetne összefoglalni az elvárásokat, hogy télen a tetõ belsõ felülete ne legyen hideg, a külsõ síkja ne melegedjen fel, vagyis ne „szökjön” ki a meleg, mert akkor megolvad rajta a hó, belefolyik az ereszcsatornába, ott megfagy, és tönkre teheti a lefolyót. Fontos az is, hogy ne csapódjon ki pára a szerkezeten, illetve a szerkezetben, mert az penészedéshez és fagykárokhoz vezethet. Ezzel szemben nyáron azt szeretnénk, hogy a belsõ tetõfelület maradjon kellemesen hûvös. Emellett még egy fontos szempont a téli idõszakban, hogy lehetõleg ne csapódjon ki pára a szerkezeten illetve a szerkezetben, mert az penészedéshez és fagykárokhoz vezethet.

 

A klasszikus megoldás, amikor a szarufák közé hõszigetelést illesztenek, a tetõszerkezetet pedig, légrések közbeiktatásával kiszellõztetik, hogy télen a kifelé, nyáron pedig a befelé áramló meleget elvezessék. Ennek a módszernek azonban vannak veszélyei.

 

Mivel a fa rosszabb hõszigetelõ képességû, mint a közeit kitöltõ anyag, a tetõ „hõhidas” lesz. Emellett elég nehéz a szarufák közé pontosan elhelyezni a szigetelõtáblákat. Ezért egy új rendszert fejlesztettek ki, melynek lényege, hogy a hõszigetelést a szarufák külsõ síkjára fektetik. Az eljárás lehetõséget ad arra is, hogy a régi tetõszerkezet és a szarufák belülrõl láthatók maradjanak, és ezáltal különleges hangulatú tetõtér jöjjön létre.

 

A hagyományos hõszigetelõ anyagok mint az ásványgyapot és a hagyományos módon beépített kemény hõszigetelõhab-táblák kis tömegûek, ezért a hõkésleltetésük nem megfelelõ. Ha képzeletben összeveti egy templom vastag falait egy könnyûszerkezetes faházéval, talán könnyebben értelmezhetõ ez a tulajdonság. Jóval több munkát igényel és drágább, ha a tetõ hõszigetelt monolit vasbeton szerkezetbõl készül. Cserébe jobb lesz a lakókomfort, de le kell mondani arról, hogy késõbb új ablakot nyisson a tetõn. Létezik ma már ún. tetõpallós építési rendszer is, amelynek a lényege, hogy elõre gyártott, falazattal egyenértékû elemekbõl készítik el a tetõt, amely így egy általános emeleti szint hang- és hõtechnikai értékeit fogja nyújtani.

 

A tetõfedések esetében, minél nagyobb a fedés tömege (pl: betoncserép), annál jobb a hõtároló képessége, amely a tetõtér nyári gyors felmelegedését gátolja, viszont arányosan erõsebb tartószerkezetet igényel, amely viszont a tetõ építési költségeit növeli.

 

A tetõszerkezetben kialakított légrések akkor mûködnek jól, ha ki is szellõznek (távozik a meleg és a pára). Ezért a tetõfedõ anyagok vásárlásakor gondoljon rá, hogy a szellõzést szolgáló speciális elemeket is megrendelje. Ma már a gyártók sok kiegészítõ terméket kínálnak (pl. antenna áttöréshez kialakított elem, hófogóval ellátott cserép), amelyeket érdemes megvásárolni, mert ezzel is csökken az építési hibák lehetõsége.

 

 

A falszerkezetek megválasztása

 

Ha már elkészült a tetõ külsõ héja, el lehet kezdeni a belsõ falak építését. Mire kell figyelni a falszerkezetek megválasztásánál? A válaszfalak anyaga lehet hagyományosan tégla vagy gyorsabban építhetõ, kisebb tömegû és szárazon szerelhetõ gipszkarton. A könnyû válaszfalak elõnye, hogy a födémen bárhova elhelyezhetõk. Mivel a hagyományos fa tetõszerkezetek kismértékben, de folyamatosan mozognak, érdemes a hozzájuk csatlakozó válaszfalak rugalmas kapcsolatát megoldani. Így használat közben nem repedeznek majd a falak.

 

Ma már a tetõtéri vizes helyiségek válaszfalait is lehet gipszkartonból készíteni. Figyeljen rá, hogy a kifejezetten erre a célra készült típust építse be olyan helyekre, ahol nedvesség és pára jelenléte várható. Míg a hagyományos falazatokat vakolni kell, addig a gipszkartont elég csak glettelni az illesztéseknél festés elõtt.

 

Bár családi házaknál nem feltétlenül szükséges megfelelni a különleges tûzrendészeti elõírásoknak, de ha szeretne biztosra menni, akkor használhat magasabb tûzgátlási értékkel rendelkezõ gipszkartont is.

 

A falazat jellegû külsõ térelhatároló szerkezeteket (vasbeton, elõre gyártott tetõpallók) leszámítva, tudnia kell, hogy a tetõtéri helyiségek nyáron jóval melegebbek lesznek, mint egy hagyományos emeleti szinten. Több módszer is létezik, amely ezen javíthat. Lehetõség szerint igyekezzen minél nehezebb anyagokat beépíteni a tetõbe, mert így megnövekszik a szerkezet hõkésleltetõ képessége.

 

Próbálja meg a nyílászárókat úgy elhelyezni, hogy a helyiségek jól átszellõztethetõek legyenek. Az egymással szemben vagy a gerinc közelében elhelyezett tetõsíkablakokkal a meleg levegõt kiszívó kéményhatás érhetõ el, valamint a bevilágító felületek ideális tájolásával (a dél-nyugati ablakokon jön be a legtöbb meleg) és jó hõszigetelõ nyílászárók beépítésével is javítható a helyzet.

 

A klímakészülékek ma már a magánépíttetõk számára is megfizethetõvé váltak, ezért reális lehetõség a tetõtér gépi hûtése. Ha a légkondicionálás mellett dönt, még az építkezés megkezdése elõtt szóljon róla a tervezõnek, mert az utólag a homlokzatra aggatott kültéri egységek elcsúfítják a gondosan megtervezett házat. Teljesítményüket a ház villamos energia szükségletébe is bele kell kalkulálnia az elektromos terveket készítõ szakembernek. A készülékek kiválasztásában sokat segíthet egy gépésztervezõ.

 

Velux Magyarország Kft.

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

Tel: (1)436-0601, Fax: (1)436-0605

www.velux.hu , velux-h@velux.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából