Kategória: Tetõ , Belsõépítészet
Utolsó módosítás: 2008-08-11
Hozzászólások: 0db

Velux: Tetõtér kalauz 6.rész

Ha kinõtte a házát, vagy gyermekei szeretnének önálló lakrészt kialakítani maguknak, akkor a legkézenfekvõbb a tetõtér felé terjeszkedni. Azt, hogy érdemes-e megvalósítani a beépítést, meghatározza a tetõ formája, a ház elhelyezkedése, tájolása, általános mûszaki állapota és még sok más tényezõ. A Tetõtér Kalauzban ezúttal is egy igazán profi csapat, a Velux Magyarország Kft. segít eligazodni a néha zsákutcákkal tarkított ösvényen.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.

Páraveszély?!

 

A hûlõ levegõbõl, egy bizonyos hõmérsékleten kicsapódik a nedvesség. Szemüvegesek jól ismerik azt a jelenséget, amikor télen meleg helyiségbe lépve, a levegõben lévõ pára elhomályosítja a hideg szemüveglencsét. Valójában e jelenség ellen kell védekezni a tetõtér beépítése során is. Meg kell akadályozni, hogy a tetõ belsõ felülete az ún. harmatpont alá hûljön (pl. a rosszul illesztett hõszigetelés hézagaiban, és egyéb „hõhidaknál”), mert ellenkezõ esetben elõbb-utóbb megindul a penészedés. Ezen kívül csökkenteni kell a szerkezetbe jutó és ott maradó pára mennyiségét, mert az károsítja a hõszigetelést.

 

A problémára jó megoldás a szaruzat külsõ síkján elhelyezett hõszigetelés. A párásodás a belsõ tér felõli oldalon elhelyezett párazáró (fékezõ) fóliával, valamint a hõszigetelés kiszellõztetésére alkalmazott légréssel elõzhetõ meg. A két légrés közötti vízzáró fólia biztosítja, hogy kívülrõl, a héjalás felõl se jusson nedvesség a tetõbe. Érdemes jó minõségû, szálerõsített fóliát alkalmazni, mert ha a fólia az idõk során megnyúlik, belógásával jelentõsen lecsökkentheti a légrés nagyságát.

 

 

A tetõtér bevilágítása

 

A komfortérzetet nagymértékben befolyásoló tényezõ a lakásba jutó fény mennyisége. Egy világos, napsütötte otthonban mindenki sokkal jobban érzi magát. Amíg nem léteztek tetõsíkba építhetõ nyílászárók, a tetõterek megvilágítását az oromfalon elhelyezett ablakokkal vagy tetõfelépítményekkel („kutyaól”) oldották meg. Mivel a tetõfelépítmények magassága erõteljesen beleszámít az építménymagasságba, amelyrõl az elsõ fejezetben már szóltunk, egyre inkább elõtérbe kerül a tetõsíkban fekvõ ablakok alkalmazása. Mellettük szól még az is, hogy így megtakaríthatók a függõleges ablakok beépítéséhez szükséges ácsszerkezeti munkák és nem utolsó sorban ennek költségei is. Tetõsíkablakokkal a tetõtér megvilágítása jobb lesz, mert ez az ablaktípus az ég felé fordul, így a fény közelebb kerül a belsõ térhez, és a mélyebben fekvõ részeket is jól megvilágítja. A ma érvényben levõ elõírások szerint, felülrõl történõ bevilágítás esetén a természetes megvilágításra szolgáló felületet a helyiségek hasznos alapterületének minimum 1/10-e kell, hogy legyen. A helyes belsõ burkolati síkok megválasztásával (a parapetnél függõleges, a szemöldöknél vízszintes) tovább javíthat a megvilágítási viszonyokon. Így az ablak alá helyezett fûtõtestbõl felszálló meleg levegõ is jobban át tudja melegíteni az üveget, elkerülve ezzel a páralecsapódás veszélyét.

 

Térjünk vissza egy kicsit az elsõ fejezetben említett térdfalhoz. Ennek magassága határozza meg a tetõsíkba építhetõ ablak parapetjének a minimumát. Ahhoz, hogy ülõ helyzetben is kilásson az ablakon, annak alsó élét a padlótól kb. 90-100 cm-re kell helyezni. Ez kb. 60-70 cm magas térdfallal érhetõ el. Ha a térdfal 90 cm-es, akkor ablakdeszkás beépítési megoldással még ideális magasságba helyezhetõk a nyílászárók. Nem elég csak kilátni az ablakon, azt mûködtetni is kell, ezért a méret meghatározásakor figyeljen arra, hogy a kilincs magassága beépítés után ne kerüljön 185-210 cm fölé.

 

A feladat ismeretében biztosan még számtalan hasznos, megfogadásra érdemes ötlettel, jó tanáccsal látják el tervezõ kollégáink. Azért reméljük, hogy ismertetõnkkel segítségére lehettük abban, hogy az építkezés bonyolult, kacskaringós útvesztõjében könnyebben eligazodjon. Természetesen ezt az ismertetõt ne tekintse örök érvényûnek, mert az elõírások, az építõanyagok idõben és térben is változhatnak.

 

Velux Magyarország Kft.

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

Tel: (1)436-0601, Fax: (1)436-0605

www.velux.hu , velux-h@velux.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából