Kategória: Nyílászáró
Utolsó módosítás: 2008-11-19
Hozzászólások: 0db

Velux tetõtéri ablakok – Megvalósult példák

Szeretné beépíteni kihasználatlan tetõterét, de bizonytalan? A mai összeállításunkban bemutatunk néhányat a Velux által kivitelezett, megvalósult példák közül. Cikkünkbõl nem csak bátorságot meríthet az átalakításhoz, de néhány ötlettel is igyekszünk hozzájárulni a kivitelezés sikeréhez.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
Ablakcsere és tetõtér-felújítás

Salgótarján központjában áll az 50-es évekbeli lakóház, melynek tetõterét a 80-as években építették be. Az egyik tetõtéri lakást 2002-ben vásárolták meg a jelenlegi tulajdonosai, akik a burkolatok és nyílászárók leromlott állapota miatt teljes körû felújítást végeztek.

Az új lakóterek kialakításánál Torek Oszkár építész az utca felõli oldalon – az eredeti szerkezetet megtartva – a konyhát, a fürdõszobát és a hálókat helyezte el, míg a parkra nézõ oldalon a tetõ síkját megemelve a nappalinak és a hozzá kapcsolódó erkélynek adott helyet. A megmaradó tetõfelületre új tetõsíkablakokat tervezett. A legjobb megoldást keresve kérte segítségünket.

A meglévõ tetõtérben épített magas térdfalak megakadályozták a kilátást az épület melletti parkra. Az elöregedett, elvetemedett tetõsíkablakok beáztak, nehezen záródtak. Javaslataink elkészítésekor kiegyensúlyozott fényviszonyok és jó kilátási lehetõségek megteremtése volt a célunk. Az ablakokat ezért úgy terveztük be, hogy a szárny felsõ részén elhelyezett kilincs a padló szintjétõl 185-200 cm között legyen. Az alacsony tetõhajlásszög miatt a nyílászárók egymás fölé sorolásával értük el, hogy a tetõtérbõl lelássunk az utcára, és az ablak nyitása is egyszerû legyen.

A konyha esetében más volt a helyzet. Itt a munkafelület használhatósága és jó megvilágítása volt a cél. Természetesen ebben az esetben is nagyon fontos volt, hogy a lakók könnyen elérjék a kilincset.

 

Padlásból egyterû lakás

E lakás tulajdonosainak nagy szerencséje volt, hogy rátaláltak a jó adottságú házra, és annak kihasználatlan padlásterére. Nem volt könnyû feladat a beruházás, hiszen az építkezéskor még a lakóközösség 100 %-ának beleegyezésére volt szükségük. De a fáradozás meghozta gyümölcsét, hiszen egy kb. 150 négyzetméteres szellõs és világos otthont teremtettek maguknak. Nem kis szerepük van ebben a 32 VELUX tetõtéri ablaknak sem. 9 ablak összeépítésével nemcsak természetes fényben bõvelkedik a nappali rész, hanem Gellérthegyet is láttatja a kanapén ülõkkel. Ráadásul az alsó ablakok GPL típusú panorámaablakok a teljesebb kitekintésért.

A teljes egészében nyitott lakásban csak a fürdõszoba és a háló különülnek el, mint a magánszféra területei. A nappali, az étkezõ és a konyha egymásba kapcsolódva nyújtják a tágasság és a szabadság érzését.

  Új társasház tetõtérrel

Ennek a lakásnak az igazi különlegessége valami megfoghatatlan, a fények játéka. A nagyméretû, csoportosan összeépített VELUX tetõtéri ablakokon keresztül a napfény hol jobban, hol kevésbé világítja be a szobát, és a tetõtér felsõ szintjére vezetõ lépcsõt. A lehúzott belsõ rolók azonban más színt és hangulatot adnak a lakásnak, fõleg, ha átsüt rajtuk a nap. Az emeleten a fürdõszoba és a hálószoba kapott helyet, a hálóból egy hatalmas teraszra jutni, amely leginkább pihenésre és hûsölésre használnak a lakók.

Az egylégterû konyha-étkezõbe egy-egy tetõtéri ablak került. Az étkezõasztalnál a viszonylag alacsony tetõhajlásszög miatt nem lehetett a megfelelõ magasságba helyezni az abalkot, ami azt jelenti, hogy a több hely érdelében a kitekintésrõl le kellett mondani. A fal mellett végigfutó konyhapult azonban kiváló bizonyítéka annak, hogy a ferde tetõfelület alatt is lehet hasznos tereket kialakítani.

 

 

 

Velux Magyarország

1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.

 

Telefon:            06-1/436-0601

Fax:                 06-1/436-0605

Web:                www.velux.hu

E-mail:             velux-h@velux.hu

Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.

Még több cikk kategóriából