Kategória: Jogi hírek
Utolsó módosítás: 2008-06-17
Hozzászólások: 1db

Zöldkártya kell a lakásokhoz is?

2008. január elsejétõl kötelezõ az újépítésû lakásokhoz energetikai tanúsítványt készíttetni. 2009. elejétõl a régi lakások bérbeadása, illetve eladása elõtt szintén ez lesz a gyakorlat.

A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
Az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen nem más, mint az épület „bizonyítványa” arról, hogy mennyi energiát használ fel, illetve milyen mértékben károsítja a környezetét. Az energia felhasználását az általános „kW/m2/év”-ben fogják meghatározni, vagyis azt vizsgálják, mennyi energiát használ az adott épület évenként négyzetméterre levetítve. Európa nyugati országaiban az ingatlanpiac résztvevõinek egybehangzó véleménye, hogy egy épület annyit ér, mint a hõszigetelése. Gyakori, hogy az eladandó ház fényképe mellé a vásárló kéri a hõtérképes felvételt is, amely megmutatja, milyen szigeteléssel bír az adott épület. Egy jó hõszigetelésû épület jóval többért értékesíthetõ, mint az, amelynek a hõtérképe hiányosságokat-, esetleg rossz szigetelési értéket mutat. Azért vált szükségessé ez az új gyakorlat, mert a fosszilis energiahordozókat (szén, kõolaj, földgáz) 40%-ban a magánházak használják el, méghozzá igencsak pazarló módon. Az ebbõl adódó környezeti terhelés jelentõs fejtörést okoz az Európai Uniónak, tekintve, hogy a Kiotói Egyezmény értelmében 2008 és 2012 közötti idõszakban 8 %-kal az 1990-es érték alá kell csökkentenie az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását.

Eltérõ lesz a gyakorlat az új-, illetve a használt épületeknél. Minden újépítésû lakáshoz már az idén el kell készíteni az energetikai tanúsítványt, enélkül nem értékesíthetõ. Egy társasházi lakás vásárlásánál már a banki hitelfelvételnél akadályba ütközhet a vásárló, ha nincs a lakásnak tanúsítványa. Míg az új lakásoknál egy arra felhatalmazott mérnök számítja ki az energetikai jellemzõket, addig a használt lakások esetében tényleges méréseket kell végezni, itt azonban csak jövõ elejétõl lép életbe a szabályozás, illetve csak abban az esetben szükséges a tanúsítványt elkészíteni, ha a lakást el-, vagy bérbe adja a tulajdonos.

ho.jpg

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, illetve új tanúsítványt kell készíteni, ha a lakáson idõközben jelentõs átalakításokat végeztek, amelyek érintették az épületgépészeti rendszert, valamint az épület határoló falait. Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése várhatóan százezres nagyságrendekre rúg majd.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges!
Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.
Vagy használd a facebook profilodat.
Név: buhera Dátum: 2008-06-21 20:12:59
Na, már éppen csak ez hiányzott! Akár hívhatnák házadónak is! Vagy az túl egyértelmû lenne?

Még több cikk kategóriából