Építés.hu - Fórum

építési engedély elbírálása


A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges! Ha még nem regisztráltál, akkor itt megteheted.


Új üzenet Dátum: 2012-11-19 14:45:35
#1018 Név: Építési Portál  
Kedves lkat!
 
Engedély nélkül semmiképpen, de valószínûleg az  elõkertbe nem fog kapni engedélyt rá.
A tartalom a hirdetés alatt folytatódik

Artra 2015.10.12.
Új üzenet Dátum: 2012-09-07 18:52:03
#998 Név: Ikat  
Tisztelt Hölgyem, Uram!
Arra lennék kíváncsi, hogy elõkertbe fatárolót lehet-e engedély nélkül építeni?
A választ köszönöm.
Új üzenet Dátum: 2012-07-17 19:43:04
#933 Név: Építési Portál  
Kedves emptyspace!

Önnek két dologban is igaza volt. Az egyik az, hogy fejtörést fog okozni a kérdése. :) A másik viszont az, hogy ÉME engedély nélküli építõanyaggal is lehet építeni, amennyiben az adott anyagot az építkezés helyérõl nyerik ki. Ebben az esetben két fontos szabályt kell betartani. A tervezõnek nyilatkozatot kell tennie arról, hogy az építõanyag megfelel az elõírásoknak, egy felelõs mûszaki vezetõnek pedig felelnie kell az anyag helyes beépítéséért. Elõször is tehát két szakembert kell találni a munkára, akik vállalják is ezt a kihívást. A pontosság kedvéért idézem is a hivatalos állásfoglalást az ügyben:

"A feladatra jogosultsággal rendelkezõ tervezõnek kell pontosan és részletesen meghatározni a felhasználandó anyag elvárt tulajdonságait, a szállítás, az elõkészítés, a tárolás és a beépítés feltételeit, az alkalmazás mûszaki megoldásit és a felhasznált anyagok és/vagy a késztermék megfelelõsége (minõsége) ellenõrzésének módját, - a körülmények és az alkalmazott szerkezetnek megfelelõ részletességgel."

Valamint:

" A kivitelezés folyamatáért és a kész épületért a felelõs mûszaki vezetõnek kell helytállnia. Így pl. egy vályogfal szakszerû megépítése is az õ felelõsségi körébe tartozik, és a használatbavételi eljárás során adott felelõs mûszaki vezetõi nyilatkozat tulajdonképpen a kész építményre vonatkozik."

Javaslom továbbá ennek a könyvnek a beszerzését, amelyben részletesen tud tájékozódni az engedélyekrõl:
Föld- és szalmaépítészet
Új üzenet Dátum: 2012-07-17 19:15:07
#932 Név: Építési Portál  
Kedves Málna!

Az új szomszéd több szabályt is megsértett, és számomra érthetetlen, hogy ha kiderült az építésügyi osztályon, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik az építéshez, akkor hogy-hogy nem jártak el azonnal ellene?

Most kellene lépni, amíg nem késõ, méghozzá muszáj feljelentéssel élnie.
Új üzenet Dátum: 2012-07-06 23:02:14
#924 Név: emptyspace  
Tisztelt Építési portál!

Átolvasva a kérdéseket-válaszokat azt tapasztaltam, hogy kielégítõ, korrekt, használható válaszokat, információkat adtak a kérdezõknek.
Az én esetemben valószínûsítem, hogy nehéz fejtörést okoz ez majd, de bízom szakértelmükben.
A problémám nem hétköznapi, sõt...
Elõre is elnézést kérek, ha hosszúra sikeredik az iromány, de a pontos válasz reményében, úgy érzem kénytelen vagyok így tenni.
Telekvásárlás elõtt állok. A telken egy nem elterjedt házat szeretnék építeni, melynek építõanyaga: szupervályog, más néven földzsák. (Angolul Superadobe, Earthbag). A környezettudatosság mellett számomra igen fontos az ár is. Több fontos ok közül ez az a kettõ, amit kiemelnék most.
Tehát nincs még sem építési terv, sem kivitelezõ. Normális polgár révén, mivel tudtam, hogy nem könnyû meccsbe kezdek bele (nincs ÉME engedélye az építõanyagnak), elmentem a helyi fõépítészhez, hogy beszélgessünk, tájékozódjak, mivel mindent legálisan szeretnék csinálni. Elsõ válasza természetesen az volt, hogy nem lehet ilyen anyagból házat építeni, mert nincs ÉME engedélye. Viszont van egy hivatalos Belügyminisztériumi állásfoglalás, amit az e-epites.hu-ra is feltöltöttek.
link: http://www.e-epites.hu/hirek/az-epitesi-termekek-megfeleloseg-igazolasanak-gyakran-feltett-kerdesei
Ebben az olvasható, hogyha az építõanyag az építés helyszínérõl van kinyerve, akkor nincs szükség ÉME engedélyre (ami több millió forint, így egy normál embernek nincs lehetõsége ezt kifizetni, ergo nem lenne értelme ilyen építõanyaggal saját részre házat építeni, ilyen projektbe belevágni).
A kérdésem az, hogy csak az építési terv elkészülte után, az elsõ hatóság elutasítását követõen, fellebbezés után, a másodfokú hatóság (BM) fogja megadni az engedélyt (és õk egyértelmûen megadják-e?), vagy van más útja is ezt a LEGÁLIS, csak nem elterjedt építési formát választani?
Válaszukat elõre is köszönöm!!
Új üzenet Dátum: 2012-06-24 15:26:40
#918 Név: Málna  
Tisztelt Hölgyem/Uram!!
Tavaly megvették a szomszéd házát,aki már kb három éve elköltözött a lakás üres volt,még örültünk is,hogy végre szomszédunk van.Elkezdtek építkezni.Mivel áthajlott egy almafa ág,átjött levágta.Utána az udvarra jött ,meg metszette a rózsámat,szó nélkül.Építettek egy hatalmas mellék épületet kb 15méter hosszú ,ahhoz a házhoz ami eredetileg egy két szoba konyhás volt.Mi semmi papírt nem kaptunk.10 cm-es szigetelést tettek az épületre.Idén már kezdett elegem lenni,az állandó zajtól és ráadásul a ház hátát leakarta betonozni.Mivel nekünk van rajz ,tudtuk,hogy telekhatárra van építve a ház,így mondtuk,most már abba nem megyünk bele.A jegyzõre hivatkozva,azt mondta engedélyezte neki.Amit megkérdeztem és nem volt igaz.Az Építési osztályra bementem,hogy megbizonyosodjak,tényleg telekhatáron van-e a ház,nehogy véletlen hibát kövessek el.Na itt kiderült,semmilyen építési engedélye nincs.De õ még mindig fenyegetõzik.Kérem tanácsukat!!Mi ilyenkor az eljárás.Bíróságra nem szívesen mennék.A kerítést régen a szüleim a kert felõl beljebb tették a régi szomszéd megegyezésével,ami helyett most egy 2,20 cm-magas palakerítést huztak,ami kb 80 cmre a mi területünkön van.Ezzel mi lesz ez jogos?
Új üzenet Dátum: 2012-04-12 17:17:51
#860 Név: Építési Portál  
Kedves DZSUNI!

A tároló építése bejelentés köteles tevékenység. Mivel a bejelentés során is be kell nyújtaniuk az engedélyezési terveket, így mindenképpen tervezõvel kell konzultálniuk ez ügyben. Akkor is, ha elõre elkészített tárolót vásárolnak.
Új üzenet Dátum: 2012-03-17 10:50:37
#829 Név: DZSUNI  
Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy hat lakásos sorházban lakunk, minden lakáshoz különálló hátsó- és elsõ elõkert tartozik, saját önálló bejárattal.Ide szeretnénk építeni egy kerékpár tárolót. Kérdésem az lenne, hogy kell-e engedély, ill. ha kész faházat vennénk az kell-e terveztetni ill. engedélyeztetni. Kb. 5 négyzetméteres épületrõl lenne szó. A másik kérdésem az lenne, hogy érvényes-e az a szabály, hogy telekhatártól 5 méterre lehet építeni, ugyanis az egész elõkert hossza kb. 8 méter, így az épület az erkély ablak alá kerülne.
Válaszát köszönöm.
Új üzenet Dátum: 2012-02-15 14:15:27
#787 Név: Építési Portál  
Kedves szvetti!

A garázs építése bejelentés köteles építési tevékenység. Ez azt jelenti, hogy a bejelentést követõen hozzá lehet fogni az építéshez, nem szükséges megvárni az engedélyt. Ugyanakkor éppúgy meg kell terveztetni, mint ha engedélyköteles lenne. Ez esetben pedig elsõ körben egy tervezõvel kell konzultálnia, aki tájékoztatni fogja az engedélyezési eljárás teljes menetérõl.
Új üzenet Dátum: 2012-01-16 12:29:03
#762 Név: szvetti  
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnék építeni egy 50nm-es garázst a ház mellé a telkünkre, kérdezném, hogy mi a menete, milyen papírozási, tervezési, engedélyezési költségei vannak? Mi a folyamata? Kiket kell felkeresni?
Válaszát köszönöm
Új üzenet Dátum: 2012-01-10 10:23:17
#755 Név: Építési Portál  
Kedves Betti80!

Ez a kérdés nem tartozik az "építési engedély elbírálása" topicba, ezért azt áthelyeztük. Kérdését, illetve a választ a GAZDASÁGI ÉPÜLET topicban találja.
Új üzenet Dátum: 2012-01-08 09:46:06
#751 Név: Betti80  
Tisztelt Hölgyem/ Uram! Szeretném megkérdezni,hogy gazdasági épületben lehet e lakni, és hogy oda lehet e bejelentett lakcím. Válaszukat elõre is köszönöm.
Új üzenet Dátum: 2011-12-28 08:49:20
#727 Név: Építési Portál  
Kedves Fakukac!

Más megoldás létezik, de abban csak a helyi önkormányzat tudna segíteni. A telek átminõsítése szántóból külterületté, aminek 3 % a beépíthetõsége, vagy pedig egyszerûen nagyobb beépíthetõség kérése. Ha egyébként is "mindenki így csinálja" a környéken, az azt jelenti, hogy azon a részen, ahol Önök építkeznének, már laknak jónéhányan. Ez általában nem marad észrevételen, vagyis az önkormányzat már tud róla, hogy többen is élnek a környéken. Ilyen esetekben nem nagyon szoktak akadékoskodni, inkább örülnek neki, ha egy városrész fejlõdik, betelepül. Bár ezt is önkormányzata válogatja.
Új üzenet Dátum: 2011-10-10 18:36:28
#701 Név: Fakukac  
Kedves Építési Portál!

Egy olyan problémánk lenne, hogy kinéztünk egy 6100 m2-es szántó besorolású telket (jelenleg kialakuló félben lévõ kertvárosias részen, de külterületen), amire szeretnénk egy kb 140-150 m2-es házat. Ez ugye azonban nem fér bele az 1,5-1,5 % -os beépíthetõségi százalékba. Az ingatlanos persze rögtön javasolta, hogy papíron nevezzük a fél házat valami gazdasági épületnek, mondván a környéken mindenki így csinálja. Nekünk ez az ötlet nem annyira tetszett, nincs valami más megoldás, mint hogy a fél házunk tyúkol legyen papíron?

Válaszát elõre is köszönöm.
Új üzenet Dátum: 2011-09-07 08:11:46
#680 Név: Építési Portál  
Kedves Emikeee!

A garázs felújításához nem szükséges semmilyen engedély. (Bár ez is változhat önkormányzatonként, de tételezzük fel, hogy az Önök esetében az általános szabályok a mérvadóak.) Azonban ha eddig melléképületként volt bejegyezve az adott épület, és lakóépületté szeretnék minõsíteni, az már egy teljesen más történet. Ehhez természetesen a helyi építésügyi hatóságot kell felkeresniük, és az általuk felsorolt dokumentumokat beszerezni.
Új üzenet Dátum: 2011-07-25 17:45:18
#660 Név: Emikeee  
Érdeklõdnék, hogy ha egy kertes ház mögötti (még azon a telken lévõ!) garázst (50 nm) felújítottunk, akkor ahhoz milyen engedélyek kellettek volna? Mert tényleges építkezés nem történt, csak a gázcsövet kellet bevinnünk, mivel a víz, villany, csatorna már bent volt. Nincs teljesen kész, még szeretnénk szigetelni, és késõbb ott lakni. Eddig azt hittem semmilyen engedély nem kell, mivel inkább csak felújítás történt. Az alap, és a falak is mind álltak, mikor ennek nekikezdtünk. Szóval, egy garázsból háznak való átminõsítéshez mik kellennek, milyen papírok, hova kell fordulnom, hogy ebbõl soha ne legyen problémám? Sajnos nem elég az információ sehol sem! Ezek után meg csoda, ha az ember "rosszat" tesz úgy, hogy nem is tudja.
Elõre is köszönöm a választ!
Új üzenet Dátum: 2011-07-13 16:47:26
#637 Név: Építési Portál  
Kedves Renee!

Mindenképpen forduljon ügyvédhez! Nem valószínû, hogy aláírta volna, hogy az ön kertjében is építkezhet a szomszéd. Ha netán mégis ilyesmit írt volna alá (nem olvasta el?), a jog akkor is az Ön oldalán áll, a "szerzõdés" ilyen jogsértés esetén semmissé tehetõ.
Új üzenet Dátum: 2011-07-13 14:58:35
#634 Név: Renee  
Sziasztok!

Tanácsot kérnék bárkitöl aki segíteni tudna....
2009-ben elkelt a szomszédunkban lévõ telek, amelyre a tulaj szeretett volna építeni egy lakóházat ezzel nem is lett volna probélma mindaddig amíg a szomszéd utcában élõ anyukája kézbe nem vette az ügyet....
És a lényeg most jön: Bekopogtatott hozzánk hogy sürgõsen írjunk alá valami kézzel írott baromságot hogy megkapja a pici fia az építési engedélyt, ez kellett ahhoz hogy beinduljon a lavina. Megkezdõdött az építkezés a házuk külömbözik az utcában felépített többi háztól mert mindegyik sorház ez az egy pedig oromfalas nem beszélve arrol hogy fél méterre belóg az udvaromba, szemmagaságban 2 ablaka van amibõl átlátni a nappalimba, és garázst is épít mire hazaértem szétdarabolta a kerítésem (téglakerítés dísztéglával a tetején) hogy az õ garázsfala legyen innentõl a kerítésem helyén és atetõ szintén itt is átlóg.....

mit tegyek kihez forduljak mert szerintem ez így nem OK?!
Aláírtam a papít lófuttában másolatot nem kaptam tervrajzot nem láttam,és nem vagyok köteles érteni hozzá Nõ léttemre!
Ha ügyvédhez fordulok elérhetek valamit?
Elõre is köszönöm bárki reakcióját!!
Új üzenet Dátum: 2011-05-16 15:23:17
#570 Név: Róta  
Kedves Tamás!

Feltétlenül kell építési engedélyt kérnie.
Új üzenet Dátum: 2011-03-14 10:08:43
#499 Név: Építési Portál  
Azt szeretném kérdezni,hogy kész házunk van a garázs tetejére szeretnék két szobát épiteni vizet csak át kell vezetni a házból és a fütést is ami nem gáz fütés a garázs egybe van a házal nem külön.Kell e erre engedély?Elöre is köszönöm
Új üzenet Dátum: 2011-01-26 15:14:34
#419 Név: Építési Portál  
Kedves Kass Kata!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy engedély nélküli építkezésnél a hatóság a bontást is elrendelheti, tehát ez nem úgy mûködik, hogy "majd kifizetem a bírságot"! Bár bontást általában csak akkor rendelnek el, ha az adott épület nem tudja betölteni a rendeltetését, de ha súlyos szabályzatszegés történik, akkor is elõfordulhat.

Lakhatási engedély minden lakóépületre kell!
Új üzenet Dátum: 2010-11-21 12:56:08
#362 Név: Építési Portál  
Üdv mindenkinek. Azt olvastam az ltk.hu egyik oldalán, hogy nem számít bejelentés/engedélyköteles építési tevékenységnek az "oldalt nyitott, oszloppal/pillérrel alátámasztott (lábon álló) kerti tetõt építése 20 nm-talapterületet nem meghaladó méretben". Ez az én esetemben fém (zártszelvény) oszlopokon álló fém (zártszelvény) rácsozat lenne, rajta fényáteresztõ cellás polikarbonát borítás, enyhe lejtéssel, és egyik oldalán ereszcsatornával. Eddig érthetõ a szabályozás, erre biztosan vonatkozik.
Viszont én ezt a lábakon álló tetõszerkezetet nem önmagában építem, hanem úgy, hogy a négyzet alakú tetõszerkezet egyik "oldala" nem lábakon áll, hanem a telek sarkában, a telekhatárra épült féltetõs garázsépület tetõszerkezetéhez van erõsítve (mintegy annak meghosszabbításként, csak sokkal enyhébb lejtéssel, és annak ereszcsatornája alól, a homlokdeszkától való indítással), a tetõszerkezet másik (melette lévõ) oldalának lábait pedig a telekhatárt képezõ (fém bordáslemezekkel borított, tehát nem átlátszó) kerítés képezné, így ez a tetõszerkezet csak két oldalról lesz nyitott, mert másik két oldalán már létezõ építmény van.
Ez esetben tekinthetõ ez a tetõ "oldalt nyitott"-nak ?? Ergo ebben a (hozzá)építési formában is érvényes rá, hogy nem engedély köteles ??
A tetõszerkezet vízszintes vetülete (valódi alapterülete) éppen 20 nm lenne, ereszcsatorna oldali magassága betonjárdától mérve 215cm, legnagyobb magassága 265 cm (de ezt le tudom csökkenteni 250-re, amennyibe ide is érvényes, hogy 250 cm-t meg nem haladó magasság kell az engedély-mentességhez).
Nagyon megköszönöm, ha valaki tudná erre a választ, mert elhatároztam, hogy most már csak olyan otthoni építésbe vágok bele, amibõl még csak véletlenül sem lehet késõbb építéshatósági "ejnye-bejnye".
Új üzenet Dátum: 2010-11-18 12:37:05
#359 Név: Építési Portál  
Üdvözlet!
Egy ház fennmaradási engedéllyel bír és építettek rá. Az építési engedélyt utólag (bírság ellenében) igénylik meg. Ha a bírságot kifizeti akkor 100%-hogy megkapja az engedélyt, ha egy 106 m2 telken 51 m2-es ház van? Illetve ezután még szükség van használatbavételi engedélyre is? Melyik fázisban minõsül eladható lakóingatlanná?
Köszönettel Kass Kata
Új üzenet Dátum: 2010-11-10 11:36:54
#335 Név: Építési Portál  
Kedves rajho!

Építési engedélyre lesz szüksége.
Új üzenet Dátum: 2010-11-08 17:59:55
#334 Név: rajho  
Segítséget szeretnék kérni. Ha egy belterületi építési telken melléképületet (garázsház)szeretnék építeni, 90m2 alapterületen nem kell hozzá építési engedély?
Új üzenet Dátum: 2010-11-08 17:51:55
#333 Név: rajho  
Segítséget szeretnék kérni. Ha egy belterületi építési telken melléképületet szeretnék építeni, 90m2 alapterületen nem kell hozzá építési engedély?
Új üzenet Dátum: 2010-09-21 08:10:35
#286 Név: Építési Portál  
Kedves borbika!

Érthetõ, hogy szeretné rendezni az ügyet, és jól látja, erre valóban a jogi út az egyetlen elfogadható megoldás. Ez esetben pedig elsõ körben egy ügyvéddel kellene beszélnie, aki jártas az építési engedélyezési eljárásokban is.
Új üzenet Dátum: 2010-09-08 12:24:23
#272 Név: borbika  
Szakmai tanácsot szeretnék kérni.Osztatlan közös tulajdonú telken élek egy másik családdal.Õk engedély nélkül beépítették a padlást.Többször kértem õket, hogy kérjenek építési engedélyt, de ezt nem tették meg.Feljelenteni nem akartam õket, ennek hiányában viszont tovább építkeztek.Kész is lett a külön lakás,kértem kérjék meg a fennmaradási engedélyt.Erre azt a választ kaptam hónapok múlva, mikor rákérdeztem, hogy nem kérik meg, mert ugyanannyi a büntetés mint ha én feljelentem õket.A leírtakból látható, hogy nem egy az értékrendünk, de én szeretném jogilag rendezni a dolgot - úgy tudom az építkezéshez kérniük kellett volna a beleegyezésemet - kérek szépen segítséget, hogy mit tudok tenni?
Ráadásul véletlenül derült ki, hogy az én padlás részembõl is elvett egy darabot, mikor leválasztotta a padlást.
Köszönettel:borbika
Új üzenet Dátum: 2010-08-18 05:55:48
#255 Név: Építési Portál  
Kedves Csiszár!

Az aktuális szabályokból idézek:

Bejelentés alapján végezhetõ építési tevékenység:
•A 100 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületen és 4 méteres vagy annál kisebb építménymagasságú, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas, vagy nem emberi tartózkodásra szolgáló építmények (pl. állattartási építmény, vadetetõ, árnyékszék, állványzatok) építése.

Ez annyit tesz, hogy bár építési engedélyt nem szükséges igényelni, mégis be kell jelenteni a munkát. Bejelentés nélkül az alábbi építmény építhetõ:

•10 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületû és 2,5 méter vagy annál kisebb építménymagasságú, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodására szolgáló építmények (pl. állattartási építmény, vadetetõ, árnyékszék, mozgatható WC) építése.

Talán érdemes lenne a bejelentéssel kezdeni, aminek során kiderül, megvalósítható-e az épület engedély nélkül úgy, ahogyan Ön elképzelte. A konkrét körülményeket ugyan nem ismerem, de valószínûleg egyszerû bejelentés mellett elvégezhetõ az építés.
Új üzenet Dátum: 2010-08-17 14:16:16
#246 Név: Építési Portál  
Üdvözletem!
Remélem a következõ kérdésemre valaki tud majd választ adni!
Nos én szeretnék építetni egy 9m2-es tárolót aminek van ugyan csak 9m2-es elõteteje,ez lényegében már amolyan pavilonként szolgálna,természetesen gerendával alátámasztva.Így az egésznek az alapja 18 m2.\" oldalát egyébként L alakban a már meglévõ falkerítés adná,s a tetõ is azon a részen a kerítésre lenne terhelve.Ennek az építménynek kell-e engedély!Vagy hagyjam a falat és állítsam azon a részen is gerendára.S ha valaki feljelentene az építésügynél,akkor a tároló részrõl lekapnám a lambériát s így kapnék egy 18 m2-es lábakon álló tetõt,amire viszont nem kell engedély!illetve valahol olvastam hogy ha a tároló kisebb 10 m2-nél és nem magasabb 2.5 méternél akkor nem kell engedély,de...meddig számolódik a 2.5méter a homlokzat vagy a tetõ legmagasabb pontja?
Köszönet elõre is a válaszért!
Új üzenet Dátum: 2010-07-20 09:33:59
#228 Név: Építési Portál  
Kedves Szabi!

A válaszhoz tudnunk kellene, hogy milyen célra épülne az adott melléképület, és milyen besorolású telekre szeretne építkezni.
Új üzenet Dátum: 2010-07-05 16:41:17
#211 Név: Építési Portál  
Azt szeretném megtudni, hogy mekkora melléképületet építhetek amire nem kell engedély vagy mi a feltételei ennek?
Új üzenet Dátum: 2010-04-02 15:26:54
#171 Név: Építési Portál  
Szeretnék olyat kérdezni Önöktõl máshoz nem nagyon tudok fordulni se ,meg nem tudom kihez fordulhatnák a problémámmal.
Jómagam és az országunkban sokan pláne a fiatalok sajnos nem tudnak vagy nagyon nehezen saját lakáshoz ,házhoz egy saját zughoz jutni az életben.
Én 21-éves vagyok a nagyon keresett és hiányszakmába dolgozok havi nettó 76000Ft-ért mint fémforgácsoló.A bankok nem adnak ennyi fizetésre kölcsönt, a szüleim szintén nem gazdagok.
De a lényegre térnék .
Van édesapámnak egy 15000 négyszögölös telke (Nem vettük örököltük a családomé volt régen)Ezen a területen van 1 fõépület és 3 melléképület mert nem csak mi hanem a család 2 másik tagja is itt él velünk plusz egy kis tároló a 3. melléképület.
A lényeg szeretnék magamnak is valami faházat de nincs pénzem mérnököt fizetni.Kõmûves,festõ,burkoló van a családba(sajnos munka nélkül).Ezért arra gondoltam gazdasági épületet vagy melléképületet építek ,de nem tudom milyen szabályok vonatkoznak erre ebben kérném a segítséget.
Megkerestem ezzel az építésügyi felügyeletet de anyit irtak vissza hogy keressek meg egy mérnököt majd a mérnök megmondja mit építhetek és majd vele konzultálnak.
Annyit nem mondtak meg hogy milyen feltételek vannak arra hogy építhessek melléképületet vagy gazdasági épületet.

Ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném neki.
Elõre is köszönöm
Új üzenet Dátum: 2009-07-17 18:04:47
#91 Név: Építési Portál  
Kedves ÉP Team!

Ez a legnagyobb sületlenség amit fórumon az építésügyi hatóságról valaha is olvastam.

Elõször is, az Építkezõk Fogyasztóvédelmi Egyesülete ilyenekkel nem foglalkozik. Jól is néznénk ki, hogy ha egy egyesület beleszólna a hatósági munkába.

Az újságíró nem rossz ötlet arra, csak nem ér el vele semmit.
Elég régóta dolgozok már építésügyi hatóságnál, s jót szoktam mosolyogni (persze magamban) amikor fenyegetõznek Juszttal meg a fókusszal fenyegetõznek.

Az ügyvéd viszont nem rossz ötlet, de csak akkor, amikor az esetleges fellebbezést, vagy a keresetet kell benyújtani.

Bár már elég régi a bejegyzés, s remélem megkapták már az engedélyt, de ilyen esetben (amikor már az éphatóság vezetõje is elzavart) az I. fokú éphatóság felügyeleti szervéhez, vagyis az Államigazgatási Hivatalhoz kell fordulni személyesen vagy írásban. Õk rá fognak kérdezni az eljárásra, bár dönteni nem dönthetnek az I. fok helyett.

Ha meghozza a hatóság a döntést s az nem tetszik, akkor meg kell fellebbezni. Igazából a fellebbezést nem kell megindokolni - mivel a jogorvoslati eljárás teljeskörû vizsgálat alapján folyik - de nem árt. A legtöbb jogász nemhogy a közigazgatási joghoz, de az építésügyi hatósági eljárásokhoz nem ért. Érdemes körbe kérdezni az ismerõsöket, hogy melyik ügyvéd vállalt már ilyet ügyet.

Üdv: Tropa
Új üzenet Dátum: 2009-02-26 07:55:58
#44 Név: Építési Portál  
Kedves kismano!

Levele megerõsítette bennünk a magyar bürokráciába vetett töretlen hitünket! Lám, van aki a válság idején is meri építkezésre adni a fejét, munkát adna ezzel tervezõnek, kõmûvesnek, építõanyag-kereskedõnek, és meg ki tudja, hány embernek, hát tegyünk alá, ahol csak tudunk!

Több lehetséges megoldása is van az Ön által felvetett problémának. Ügyvédet fogadni talán egyelõre nem kell, tekintve a költségeket, de egy konzultációt mindenképpen megérne a dolog, egy jó ügyvéd biztosan talál néhány joghézagot, amin el lehetne indulni, de legalábbis megolajozni kissé a bürokrácia berozsdált fogaskerekeit.

Elsõ lépésként azt javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Építkezõk Fogyasztóvédelmi Egyesületével. Az õ elérhetõségeiket a www.efeonline.hu oldalon, a kapcsolatok menüpont alatt találja. Hasonlóan jól teszik, ha felkeresik az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt, õket a 06-1/441-7700-ás telefonszámon érhetik el. A két szervezet közül biztosan tud valamelyik segítséget nyújtani, én az Önök helyében csak akkor mennék ügyvédhez, ha a két fenti szervezet közül egyik sem tud segíteni.

Nem tért ugyan ki a levelében arra, hogy alkalmaznak-e (vagy tervezik-e) építési mûszaki ellenõrt, vagy felelõs mûszaki vezetõt,de õ is segíthet ilyen esetekben. Legtöbbször nem is szakmai szempontból, hanem azért, mert sok ismerõse van építésügyi körökben. Megfontolandó.

Ha a fenti megoldások egyike sem válna be (Ez szinte kizárt!), akkor érdemes egy ügyvéddel a jobbunkon, és egy újságíróval a balunkon bemenni az irodába, ez mindig bejön!

Õszintén reméljük, hogy tudtunk segíteni, és hamarosan kézhez kapják az építési engedélyt. Örülnénk, ha tájékoztatna minket az eredményrõl ebben a topicban. Amennyiben további kérdése van, szívesen állunk rendelkezésére!

Tisztelettel: ÉP Team
Új üzenet Dátum: 2009-02-25 17:41:06
#43 Név: kismano  
Mindenekelõtt szeretnék Önöknek gratulálni az oldalukhoz, nagyon jól átlátható és tartalmas.
Sajnos most nem mint olvasó vagyok itt, hanem mint érintett kell, hogy témát indítsak.
2008. november elsõ hetében a szegedi Építési Osztályra egy építési tervet nyújtottunk be, építési engedélyt szerettünk volna szerezni (rönkházra). Az iratokat átvevõ ügyintézõ megnézte a szükséges dokumentumokat, és hiánytalannak ítélte meg.
Két hét múlva egy levelet kaptunk, melyben egy nyilatkozatot hiányoltak, amit azonnal pótoltunk. Újabb két hét elteltével kaptunk az ügyintézõtõl egy levelet, hogy rönkház építésére nem ad engedélyt, mivel az építtetõnk nem rendelkezik egy 2008. szeptemberében elfogadott úgynevezett ÉMI engedéllyel. Egy héten belül újraterveztettük a házat, immáron téglaházra, és ismételten befáradtunk az Építéshatósági Osztályra az új tervekkel. Ismételten hiánytalannak ítéltek meg mindent. Január közepén kaptunk egy levelet (egy hónappal a benyújtást követõen), hogy egy hozzájárulási nyilatkozat hiányzik a telektulajdonosok részérõl. Ezt már másnap pótoltuk, akkor személyesen kérdeztük az ügyintézõt, biztos megvan-e minden. Õ természetesen igennel válaszolt. Két hét múlva újabb levél érkezett, melyben a terven hiányolta az emeletre vezetõ lépcsõ magasságának kijelölését. A tervezõnk személyesen fáradt be és mutatta meg a hölgynek, hogy hol keresse a feltüntetett adatokat, mire a válasz: Mi nem így szoktuk! Írja rá tollal Ön, pontosan hány cm! Ezután szintén azt a választ kaptuk, hogy mostmár tényleg minden megvan. Egy hét múlva türelmetlenül mentünk be, immáron február elsõ hetében, amikoris a hölgy ismét a lépcsõfokokkal volt elégedetlen, újra behívatta a tervezõt, aki újból tollal kellett, hogy ráírjon valamit. Ezen a héten, egészen pontosan a mai napon, 2009.02.25-én telefonon érdeklõdtünk, ugyanis a decemberi módosított tervrajz beadásától számítva több mint 60 nap eltelt, erre azt a választ adta a "hölgy", hogy nem ér rá ezzel foglalkozni, és amúgy is a melléképülettel nem stimmel valami, így nem ad engedélyt a fõépületre sem. Kértük, hogy mondjon valamit, mit tehetünk, mikorra lesz engedély, azt válaszolta, õ ilyet nem mondhat, ide nem volnatkozik a 60 nap, mert plusz szakhatósági engedély, plusz ez és az, és higgyük el, hogy a modorunk miatt a legutolsó kiadható napon fogjuk megkapni az engedélyt.
Higgyék el, fiatal pár vagyunk, türelmesek, és értelmesnek tartjuk magunkat, igyekeztünk mindig kedvesen viselkedni, és most nem tudjuk mit tehetünk, beszéltünk a hölgy felettesével, de tõle is a: nem tudom mikor lesz engedély- választ kaptuk.

Hova fordulhatunk? Van esetleg olyan szervezet, mint pl. az egészségügyben a betegjogi képviselet, vagy kereskedelemben a kereskedelmi képviselet?
Esetleg ügyvédet fogadjunk?
Válaszukat elõre is nagyon köszönöm!

Kiemelt apróhirdetések